Dinții falși ar putea deveni ceva de domeniul trecutului, grație unei descoperiri menite să ne dea speranță. Pe scurt, oamenii de știință niponi au descoperit un anticorp care stimulează regenerarea dinților pierduți.
Este vorba despre anticorpul USAG-1, care, odată injectat rozătoarelor, a dus la creșterea de noi dinți. O singură injectare a ”dat naștere” unui dinte, au anunțat oamenii de știință de la Universitatea din Kyoto, Japonia.
De notat e faptul că rozătoarele au fost modificate genetic, astfel încât să sufere de agenezie dentară sau anodonție, condiție care face ca unii dinți să nu se dezvolte deloc.
Nu a fost singurul anticorp testat, dar acesta a funcționat. În plus, nu au apărut efecte secundare.
Vezi și Bacteria care cauzează cariile ar putea favoriza răspândirea cancerului în corp
Tehnica a fost testată cu succes și pe dihori, care au modele dentare similare cu oamenii. Ca și noi, dihorii sunt difiodonți, ceea ce înseamnă că au un set de dinți de lapte care sunt înlocuiți ulterior cu dinți adulți.
Oamenii de știință sunt optimiști că tehnica ar putea funcționa și pentru oameni, însă vor trebui depășite o serie de probleme de siguranță înainte ca aceasta să poată fi testată. Deocamdată, cercetătorii intenționează să repete experimentul pe alte mamifere, precum porci și câini, se arată într-un raport publicat de jurnalul Science Advances.
Te-ar putea interesa și Am moștenit un segment de ADN asociat cu COVID-19 de la omul de Neanderthal. Iar asta influențează cât de tare ne afectează boala