Am aflat de ce încasează toți angajații Primăriei Capitalei spor de condiții vătămătoare: sunt iradiați, stresați de muncă și de bucureșteni

Am aflat de ce încasează toți angajații Primăriei Capitalei spor de condiții vătămătoare: sunt iradiați, stresați de muncă și de bucureșteni

La insistențele SpotMedia.ro, Primăria Capitalei a comunicat, într-un final, de ce le dă celor circa 1.000 de angajați ai săi spor lunar de condiții vătămătoare. Iată despre ce este vorba.

În primele 2 luni din 2021, Primăria Capitalei a plătit, sub formă de sporuri pentru condiții de muncă, nu mai puțin 2.202.916 lei către angajații săi.

Practic, pentru fiecare angajat, instituția a plătit 15% din salariul brut de bază în plus ca spor de condiții vătămătoare sau periculoase de muncă.

Interesant este că cei mai mulți dintre salariați lucrează la sediul Primăriei Generale de pe Bulevardul Regina Elisabeta (vizavi de Parcul Cișmigiu), a cărui reabilitare s-a încheiat în 2016. Vorbim despre o clădire nouă și aerisită.

Potrivit unui Regulament adoptat de Guvernul Tudose, acest spor se poate acorda în anumite condiții.

Pentru ca sporul să se poată acorda în cuantum de 15% - așa cum se întâmplă la Primăria Generală – trebuie să existe 4 factori de risc care i-ar putea îmbolnăvi pe angajați.

ADVERTISING

După insistențe și amânări, Primăria Capitalei ne-a transmis care sunt factorii de risc în cazul angajaților PMB:

  • factori nocivi care acționează asupra angajaților din primărie, respectiv unde electromagnetice. Mai exact, ”radiații neionizante care au în componență un câmp electric și unul magnetic”.

Din cauză undelor, angajații ar risca o boală profesională numită ”sindrom neuro-cardio-endocrin”.

  • factorii nocivi (unde electromagnetice - n.red.) acționează cu intensitate ridicată. Mai exact ”intensitatea câmpului electric depășește valoarea limită din H.G.520/2016”, a transmis Primăria Generală
  • salariații sunt expuși la factorii nocivi (adică la aceleași unde electromagnetice - n.red.) mult timp, adică pe toată durata programului de lucru
  • există condiții care predispun la suprasolicitarea nervoasă a angajaților.

Vorbim despre ”complexitatea atribuțiilor, termene reduse și foarte frecvent termene urgente de rezolvare a sarcinilor”, despre ”gradul ridicat și complex de relaționare în exercitarea atribuțiilor” și despre ”lucrul cu publicul care poate fi recalcitrant, trasmițător de diferite boli și poate crea un stres permanent în rândul salariaților”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În plus, susține PMB, de-a lungul timpului, s-au constatat cazuri de hipertensiune arterială, boli cardiace ischemice și alte boli care pot avea legătură cu condițiile de muncă din instituție.

De când se acordă sporul și cine a măsurat factorii novici

Primăria Capitalei a mai transmis, la solicitarea SpotMedia.ro, că salariații săi iau spor de condiții vătămătoare de muncă încă din 2006.

Dar în 2017, când s-a schimbat legislația, Gabriela Firea a dat o dispoziție de primar pentru alinierea la noile cerințe. S-au făcut măsurători și s-a continuat plata sporurilor.

Problema măsurătorilor este că acestea sunt valabile doar pentru o perioadă de timp. Apoi trebuie refăcute.

La PMB, măsurătorile s-au refăcut în toamna anului trecut.

Mai exact, pe 22 octombrie 2020, – cu numai o săptămână înainte ca Nicușor Dan să își preia mandatul - Primăria Capitalei a dat, prin încredințare directă, un contract pentru refacerea măsurătorilor câmpului electomagnetic din instituție.

ADVERTISING

Firma aleasă a fost societatea Testing Telecom SRL, căreia primăria i-a plătit 7.875 de lei.

Această societate, care are ca obiect de activitate ”testări și alte activități tehnice”, este deținută de Ioana Valetina Zamfir și administrată de Jani Zamfir.

Jani Zamfir este asociat majoritar și într-o altă societate numită Electromagnetic Testing SRL și care are același obiect de activitate: ”testări și alte activități tehnice”.

Potrivit celor mai recente raportări către Finanțe (aferente anului 2019), firma Testing Telecom SRL nu avea niciun angajat, iar Electromagnetic Testing SRL avea unul singur.

De la an la an, Testing Telecom SRL a primit tot mai multe încredințări directe și a încasat sume din în ce mai mari pentru măsurarea câmpurilor electromagnetice din instituții:

  • 41 de contracte în valoare de circa 57.500 de lei, în 2018
  • 69 de contracte în valoare de peste 113.000 de lei, în 2019
  • 87 de contracte în valoare de peste 295.700 de lei, în 2020
  • 38 de contracte în valoare de 63.600 de lei doar în primele 4 luni și jumătate din 2021

Parte dintre instituțiile care au plătit pentru a-și măsura câmpul electromagnetic sunt instituții mari, cum sunt Academia de Poliție sau Instituția Prefectului din București.

Dar sunt și primării de comune mici, cu condiții rurale de trai, cum ar fi cele din Slobozia Bradului (Vrancea) sau Smârdioasa (Teleorman). De asemenea, au plătit pentru măsurarea radiațiilor direcții agricole, direcții sanitar- veterinare și muzee județene.

Primăria Capitalei taie cheltuieli, dar nu și sporuri

Potrivit PMB, valabilitatea măsurătorilor expiră abia pe 26 octombrie 2023.

Am întrebat instituția dacă intenționează eliminarea acestui spor, în condițiile în care salariații săi lucrează, totuși, într-o clădire reabilitată și situată vizavi de unul dintre cele mai mari parcuri din București.

Instituția ne-a răspuns că ”aceste sporuri nu pot fi înlăturate decât printr-o modificare legislativă”.

Rămâne să vedem dacă administrația lui Nicușor Dan va cere refacerea măsurătorilor, pentru a stabili dacă, într-adevăr, condițiile de muncă din Primărie sunt periculoase și dacă merită plata unui milion de lei pe lună, sub formă de sporuri.

Asta, în condițiile în care, recent, primarul general a anunțat că nu mai poate plăti decât jumătate din cuantumul indemnizației adulților cu handicap și că nu poate deratiza decât unele zone din oraș, din cauză că instituția nu are bani.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇