Spitalele bucureștene sunt marcate de tragedii. Ce face ASSMB în timpul ăsta și ce s-a făcut din reformele promise de Nicușor Dan?

Spitalele bucureștene sunt marcate de tragedii. Ce face ASSMB în timpul ăsta și ce s-a făcut din reformele promise de Nicușor Dan?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Doar de la începutul acestei luni, două dintre spitalele administrate de Primăria Capitalei au fost marcate de evenimente nefericite.

Mai întâi la Foișor, unde peste 100 de pacienți au fost evacuați intempestiv, noaptea, în condiții improprii și chiar periculoase pentru sănătatea lor.

Apoi, o tragedie a avut loc la spitalul Victor Babeș, unde trei oameni au murit din cauza unei defecțiuni, într-un TIR ATI din curtea spitalului.

Abia după acest al doilea incident, primarul general Nicușor Dan a luat o oarecare poziție și a anunțat că – de vreme ce 3 pacienți au murit în condiții suspecte – a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.

Acea sesizare către procurori a fost o măsură firescă și necesară. Dar, de fapt, a reprezentat doar o reacție a primarului general la o tragedie.

Întrebarea este: ce reforme, dintre cele promise, a făcut administrația lui Nicușor Dan în cele aproape 6 luni care s-au scurs de pe 29 octombrie, când noul primar și-a preluat funcția?

Să o luăm cu începutul și să vedem ce s-a schimbat la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București (ASSMB), cea care gestionează spitalele din subordinea Primăriei Capitalei.

ADVERTISING

Conducerea e, în linii mari, aceeași. A plecat prietena Gabrielei Firea, dar a rămas grupul de la Târgoviște

La scurt timp după ce Nicușor Dan a câșigat alegerile de pe 27 septembrie 2020, directorului medical al ASSMB, dr. Ablakim Turkes, i-a expirat detașarea pe care o avea de la Policlinica Academiei Române, de pe strada Washington.

Detașarea doctoriței Turkes - o apropiată a Gabrielei Firea - n-a fost prelungită.

În schimb, managerul ASSMB, Vasile Apostol, a rămas în funcție.

Apostol a fost adus la ASSMB în 2018, de administrația Firea, și a ocupat o funcție de conducere de rang inferior. Venea de la Târgoviște, unde lucrase la Direcția de Asistență Socială (DAS) din oraș și conducea un grup de acțiune locală numită GAL Târgoviștea Egalității de Șanse.

Aproape toți membrii echipei respectivului GAL din Târgoviște au ajuns să lucreze la ASSMB. Mai întâi pe funcții de execuție, apoi pe funcții de conducere.

Iată doar câteva exemple:

  • Cristache Iordache. A lucrat la DAS Târgoviște și a făcut parte din echipa GAL-ului condus de Vasile Apostol. Era expert în implementare. A lucrat la ASSMB din 2018, potrivit declarației sale de avere. La început a fost inspector de specialitate. Ulterior, a devenit șeful serviciului de Strategii și Programe.
  • Silvia Iordache. A fost facilitator în GAL-ul condus de Vasile Apostol. A lucrat la Primăria din Găești înainte să vină la ASSMB, în 2018 (potrivit datelor din declarația de avere). A fost inițial inspector de specialitate la ASSMB, apoi a devenit șeful Serviciului de Implementare Proiecte.
  • Anca Nicoleta Ivanovici. Vine tot de la Târgoviște. N-a fost în echipa GAL-ului condus de Vasile Apostol. În schimb, soțul acesteia - Traian Ivanovici - a făcut parte din echipa managerială a GAL-ului și menționa anul trecut, într-o declarație de interese, că este vicepreședintele PSD Târgoviște. Anca Nicoleta Ivanovici figurează pe site-ul ASSMB ca director al Direcției juridice.
  • Ionuț Răzvan Păturică. A lucrat la DAS Târgoviște și a făcut parte din echipa de conducere a GAL-ului condus de Vasile Apostol. A venit la ASSMB ca inspector de specialitate. Ulterior, a devenit șeful serviciului Tehnic.
ADVERTISING

Potrivit site-ului ASSMB, toți acești angajați numiți sau promovați în funcții în timpul administrației Firea încă fac parte din conducere.

Iată documentul cu persoanele care asigură conducerea ASSMB (în tabel nu figurează Vasile Apostol, care este menționat separat pe site).

SpotMedia.ro a solicitat Primăriei Capitalei detalii despre eventuale schimbări din funcție, în cadrul acestui aparat de conducere. Până la acest moment, nu am primit răspuns.

Libertatea a scris că – potrivit surselor sale – Vasile Apostol s-a lăudat în instituția pe care o conduce că Nicușor Dan nu îl va schimba din funcție vreme de 6 luni. Nu știm dacă, într-adevăr, directorul ASSMB s-a lăudat sau nu. Dar cert e că este încă în funcție.

Potrivit jurnalistei de investigație Carmen Dumitrescu, Vasile Apostol și-a dat în comodat (o formă de împrumut – n.red.) mașina personală de lux BMW X3 către ASSMB pentru a o putea întreţine din banii instituției.

Viceprimarul USR PLUS a semnalat nereguli. Ce urmează?

În precedenta ședință de Consiliu General, viceprimarul Capitaliei, Horia Tomescu (USR PLUS), a prezentat un raport din care reieșea că la ASSMB s-au făcut și alte achiziții suspecte sau inutile.

ADVERTISING

Spre exemplu, s-au încheiat mai multe contracte pentru renovarea acelorași clădiri. A fost cumpărată aparatură PCR care zace nefolosită.

Și multe alte achiziții suspecte și salarii umflate au fost reclamate de viceprimarul Horia Tomescu la Administrația Spitalelor din București.

L-am întrebat vineri pe viceprimarul Horia Tomescu dacă, între timp, s-a luat vreo măsură ca aparatura respectivă să fie valorificată în vreun fel.

De asemenea, l-am întrebat pe viceprimar cine și ce trebuie să facă pentru clarificarea și rezolvarea tuturor problemelor pe care le-a semnalat în raport. Și cine și ce trebuie să facă pentru ca lucrurile să se schimbe în bine la ASSMB.

Nu în ultimul rând, i-am solicitat viceprimarului un exemplar al raportului din care reies neregulile de la ASSMB.

Horia Tomescu ne-a transmis prin consiliera sa de comunicare că va reveni cu răspunsuri. Până la momentul publicării acestui text, nu a revenit.

Contracte încredințate direct către aceiași oameni de afaceri, la Târgoviște și la București. Și cu Firea, și cu Nicușor Dan

La finalul anului 2018, potrivit informațiilor din Sicap, GAL-ul Târgoviștea Egalității de Șanse a atribuit direct 2 contracte în valoare totală de 64.514 de lei pentru echipamente IT și găzduire și servicii de pagini web către firma Internet Communications Systems SRL.

GAL-Targoviestea-atribuire-catre-Internet-Communic

Aceasta societate e deținută de Walter Marian Costinel și Paraschiv Cristian. Potrivit raportărilor către Finanțe, în 2018 societatea nu avea niciun angajat. Iar în 2019, avea 2.

Actionat-Internet-Communication-Systems-SRL

Firma a primit, în perioada 2018 - 2021, de la ASSMB, 123 de încredințări directe în valoare directă de puțin peste 994.000 de lei, potrivit unei centralizări realizate de SpotMedia.ro pe baza datelor din Sicap.

Dintre acestea, 14 contracte în valoare de 132.139 lei s-au încredințat după ce Nicușor Dan și-a preluat funcția de primar general.

Iar dintre aceste încredințări date în timpul mandatului lui Nicușor Dan, cea mai mare s-a finalizat pe 14 ianuarie 2021: 48.400 de lei pentru servicii de găzduire web.

Patronii Internet Communication Systems SRL mai au o firmă care se numește Integrat IT SRL. Și aceasta a primit încredințări directe de la ASSMB, în ultimii ani, înainte, dar și după ce Nicușor Dan a ajuns primar.

Actionariat-Integrat-IT-SRL

Mai exact, în 2019, ASSMB i-a dat firmei un contract de 87.600 de lei pentru mentenanță de echipamente IT. În 2020, înainte ca Nicușor Dan să devină primar, ASSMB a dat către aceeași firmă contracte de 221.000 de lei.

Iar după ce Nicușor Dan a devenit primar, ASSMB a încredințat, pe 5 ianuarie 2021, un contract de 43.800 lei pentru întreținerea de rețea informatică.

Firma a mai primit contracte și de la Spitalul Malaxa, care se află în subordinea ASSMB.

Câți directori de spitale a schimbat Nicușor Dan

În subordinea ASSMB, pe lângă circa 600 de cabinete școlare, dar și 19 spitale.

Până acum Nicușor Dan n-a prea schimbat managerii din timpul Gabrielei Firea.

L-a demis pe managerul Spitalului Filantropia, Ștefan Dan Stîmpălean. Potrivit unor rapoarte ale Curții de Conturi și unor concluzii ale Corpului de Control al Primarului General, sub conducera lui Stâmpălean, spitalul încheia contracte cu o firmă la care directorul lucrase mai demult.

În plus, în mandatul acestuia, spitalul desfășurase o achiziție cu probleme, anulată ulterior de CNSC și despre care SpotMedia.ro a relatat deja.

Mai multe detalii despre licitația cu semne de întrebare de la Spitalul Filantropia.

S-au mai schimbat și alți directori de spitale. Spre exemplu, fostul manager de la ”Victor Babeș”, dr. Emilian Imre, a ieșit la pensie și a fost înlocuit de medicul Simin Aysel Florescu.

Directorul Spitalului Colentina, Remus Mihalcea, a demisionat pentru a merge în Parlament, ca deputat. Și a fost înlocuit de dr. Victor Cauni.

Dar în cele mai multe dintre spitale, managerii sunt aceiași din timpul administrației Firea (care au ajuns în funcție în mandatul fostului primar sau înainte).

Iar până acum, administrația lui Nicușor Dan n-a făcut publică nicio evaluare a activității manageriale a acestora. Așa că e greu de spus care dintre manageri ar trebui să rămână în funcție și care ar trebui să plece și să facă loc altor manageri, mai pricepuți.

Nicușor Dan susținea, la finele lunii decembrie 2020, că pe la sfârșitul lui ianuarie 2021 le vor expira mandatele actualilor manageri de spitale. Și că ulterior se vor organiza concursuri care vor dura 2-3 luni.

Pe site-ul ASSMB, la secțiunea ”Concursuri spitale”, n-am reușit să identificăm decât anunțuri și documentații pentru concursurile organizate în anii trecuți.

În aceste condiții, întrebarea este: a început deja reforma consistentă anunțată în campanie de Nicușor Dan la Administrația Spitalelor din Capitală? Și dacă nu, când începe?

Nu de alta, dar nu știm când se va termina pandemia, așa că de spitale ar putea avea nevoie multă vreme de acum încolo orice bucureștean.

Alte informații relevante despre sistemul de sănătate din București:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇