Ana Ciceală – aleasă pentru un nou mandat de consilier general din partea alianței USR-PLUS – transmite că a sesizat Parchetul după ce mai mulți medici de la Spitalul Filantropia i-au semnalat că directorul unității sanitare ar fi întors, ilegal, soarta unei licitații.
Cu alte cuvinte, după ce a câștigat o firmă, dr. Ștefan Sîmpălean ar fi intervenit pentru a da contractul unei alte societăți, susține Ciceală.
Momentan, întreaga procedură e blocată de o contestație și e greu de spus cum se va termina totul.
În acest timp, directorul Spitalului Filantropia se apără și spune că n-a făcut nimic ilegal și că nu înțelege de ce ar susține cineva contrariul.
Primăria Capitalei are în subordine mai multe unități sanitare, pe care le manageriază prin intermediul Administrației Spitalelor și Serviciilor Sanitare din București (ASSMB).
Printre aceste unități sanitare se numără și Spitalul Filantropia. Din 2019, acesta este condus de medicul Dan Ștefan Sîmpălean, numit de administrația Firea.
Dr. Sîmpălean este stomatolog și vine de la Târgu Mureș, unde a fost director la Spitalul Județean.
La finalul lunii iulie, Spitalul Filantropia a lansat o licitație pentru cumpărarea a 14 incubatoare pentru nou născuți și 6 lămpi pentru fototerapie bionatală. Prețul estimat era de: 2.282.521 lei.
Ca să atragă firmele mari de pe piață, Spitalul Filantropia a impus o serie de condiții pentru cei care voiau să participe la licitație.
Printre aceste condiții se număra și experiența. Cu alte cuvinte, Spitalul Filantropia a scris în documentație că nu riscă să cumpere incubatoare de la o societate care n-a mai onorat comenzi mari de aparatură medicală pentru nou-născuți.
În consecință, firmelor li s-a cerut să facă dovada că au livrat anterior aparatură de 2,2 milioane de lei în cadrul unor contracte.
S-au înscris 3 societăți: Drager România, Hellimed și Ducos Trading SRL.
Toate trei sunt firme mari, care fac afaceri de milioane de euro și care încheie anual sute de contracte cu instituții din țară.
În urma analizei dosarelor depuse, Spitalul Filantropia le-a comunicat pe 8 octombrie participanților că a câștigat Ducos Trading SRL.
Hellimed SRL fusese notificată că parte dintre contractele onorate anterior nu îndeplineau condițiile din caietul de sarcini pentru a putea fi considerate experiență. Drept urmare, societatea nu avea cum să primească acest contract de la Spitalul Filantropia.
Hellimed a contestat decizia. Așa că acum Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) va trebui - în următoarele zile - să decidă cum va continua licitația.
Cine deține firmele și trecutul controversat al câștigătoarei
Firma Drager Medical România SRL este deținută de un SRL din Germania numit Drager Medical International SRL și este administrată de Adrian Laurențiu Rizea.
Hellimed SRL este o societate administrată de Bogdan Florin și Doina Ionașcu.
De cea mai mare expunere mediatică s-a bucurat însă Ducos Trading SRL.
Motivul este că - potrivit unei anchete a jurnaliștilor de la Rise Project - unul dintre acționarii societății, Ion Berciu, a fost partener într-o companie off-shore din Cipru cu dr. Adrian Streinu Cercel.
Compania s-a numit Marsaro Co. Limited și a fost în centrul unei scheme prin care - după cum a arătat Rise Project - s-a căpuşat o finanțare norvegiană pentru românii săraci infectați cu HIV și hepatită.
În plus, potrivit Libertatea.ro, de la Ducos Tranding SRL a cumpărat Unifarm 1,2 milioane de măști neconforme și periculoase importate din China, după debutul pandemiei.
Ciceală: Avertizorii de integritate susțin că managerul a făcut presiuni asupra comisiei de licitație
Ana Ciceală (USR) a făcut parte din Comisia de Sănătate a Consiliului General în perioada 2016 - 2020 și care a câștigat, pe 27 septembrie, un nou mandat în forul de conducere al orașului.
Consilierul spune că - potrivit mai multor cadre medicale care sunt și avertizori de integritate la Spitalul Filantropia - inițial, în urma analizării ofertelor, comisia ar fi dat drept câștigătoare a licitației pentru incubatoare societatea Hellimed SRL.
Ulterior - susține Ciceală - managerul spitalului, dr. Dan Ștefan Sîmpălean ar fi făcut presiuni asupra membrilor comisiei de licitație (angajați tot la spital) și ar fi participat la ședințe unde nu avea dreptul să se afle.
Totul pentru a se asigura că procedura va fi câștigată de Ducos Trading SRL. Și asta, chiar dacă societatea venise cu prețuri pentru echipamente cu 700.000 de lei mai mari (informație greu de verificat, de vreme ce în timpul procedurilor ofertele sunt secrete - n.red.).
În context, Ana Ciceală a anunțat că a sesizat Parchetul în acest caz și se așteaptă ca procurorii să facă lumină.
Consilierul general ales a postat pe Facebook, integral, textul sesizării depuse.
Ce spune directorul de la Spitalul Filantropia
Am încercat să obținem un punct de vedere și din partea managerului Spitalului Filantropia, dr. Dan Ștefan Sîmpălean.
Acestea ne-a răspuns printr-un email. Nu a admis că ar avea vreo legătură cu vreuna dintre aspectele sesizate de Ana Ciceală, dar a promis că va reveni ulterior cu un răspuns cuprinzător.
Dacă managerul Spitalului Filantropia ne va trimite răspunsul, vom reveni cu amănunte.
Citește și: