În episodul anterior al campaniei Merită să fii director în administrația Firea? v-am arătat cine sunt și ce averi declară șefii de la noul RADET și de la Societatea de Transport București (STB).
Astăzi revenim cu detalii despre averile directorilor din domeniul Sănătății din Capitală. Iată de unde vin, cât câștigă lunar și ce averi declară că au directorul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale din București (ASSMB), dar și mai mulți dintre șefii din instituție.
Cu toții sunt obligați să își declare veniturile și posesiuneile anual, până pe 15 iunie, potrivit Legii 176/2006. Și tot potrivit legii, până cel mai târziu pe 15 iulie, instituțiile au obligația să posteze aceste declarații pe siteurile proprii.
Parte dintre ele se regăsesc, de asemenea, într-o bază de date online a Autorității Naționale pentru Integritate (ANI).
Liderii unui grup de acțiune locală din Târgoviște, în funcții cheie la ASSMB
Directorul general al ASSMB, Vasile Apostol, este jurist. Potrivit propriilor declarații date presei locale, a venit la ASSMB în 2018, ca să conducă Direcția de Programe și Proiecte.
Înainte de asta, la Târgoviște – potrivit unei declarații de avere din anul 2018 – era șeful Direcției Programe din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS). Iar DAS Târgoviște se află în subordinea Consiliului Local al orașului. Adică, practic, ține de primăria din oraș.
Apostol era, la DAS Târgoviște, șeful Direcției de Programe și Promovarea Sănătății și încasa un salariu de aproape 5.000 de lei pe lună.
Tot la DAS Târgoviște era salariată Ramona Apostol, soția actualului director general al ASSMB. Aceasta încasa un salariu de circa 4.200 de lei pe lună, potrivit declarației de avere.
Vasile Apostol declara, în 2018, că are două terenuri intravilane și două case. Primul teren (de 180 de metri pătrați) și prima casă sunt aproape de Parcul Chindia din Târgoviște. Iar cel de-al doilea teren (de 600 de metri pătrați) și cea de-a doua casă sunt în comuna Mătăsari, din județul Dâmbovița.
De asemenea, Apostol menționa că are un Suzuki din 2003 și un BMW din 2013.
În schimb, Vasile Apostol avea și o datorie de 58.000 de lei la bancă, pe care trebuia să o plătească până în 2021. Mai multe puteți afla citind declarația de avere, așa cum apare ea pe siteul ANI:
Potrivit declarației de avere din anul următor, adică din 2019, acestă datorie la bancă a lui Vasile Apostol nu scăzuse cu niciun leu.
În schimb, în declarația de avere a acestuia figurau – în plus față de anul precedent – două conturi în care se aflau puțin peste 28.700 de lei.
Veniturile pe care Vasile Apostol le declara în 2019 sunt un rest de salarii de la DAS Târgoviște, veniturile de șef de Direcție la ASSMB și o sumă încasată tot ca salariu de la un Grup de Acțiune Locală (GAL) numită Târgoviștea Egalității de Șanse. Din acest GAL - potrivit unei prezentări consultate de SpotMedia.ro - face parte și Primăria Târgoviște, condusă de social-democratul Cristian Stan.
Per total, Vasile Apostol a încasat, în medie, puțin peste 9.300 de lei pe lună din salariu.
Soția sa, în schimb, rămăsese la DAS Târgoviște și încasa un salariu ceva mai mic decât în anul precedent. Adică doar puțin peste 3.470 de lei lunar.
În declarația din 2020, Vasile Apostol menționează salarii mai mari.
A devenit între timp membru în Consiliile de Administrație (CA) ale Spitalelor Victor Babeș și Alexandru Obregia. În plus, în 2019, încasase salariu, vreme de câteva luni, și de la Spitalul Gomoiu. Iar veniturile de la GAL din Târgoviște au devenit și ele mai consistente.
Una peste alta, Vasile Apostol încasa, în medie, în 2019, pe lună, salariu de peste 11.300 lei de la ASSMB și spitalele bucureștene și de încă peste 4.600 lei de la GAL Târgoviște.
Interesant este că Vasile Apostol nu este singurul de le GAL Târgoviște care lucrează la ASSMB.
Din echipa GAL Târgoviștea Egalității de Șanse face parte – potrivit site-ului respectivei asocieri – și Costache Iordache. Acesta lucrează și la ASSMB, pe postul de șef de Serviciu Programe (job care i-a revenit și lui Vasile Apostol, înainte să ajungă director general – n.red.).
Într-o declarație de avere din 2018, și Costache Iordache menționa că locuiește în Târgoviște și că a lucrat la DAS (la fel ca Vasile Apostol și soția acestuia).
Potrivit celei mai recente declarații de avere, Costache Iordache a încasat în 2019 de la ASSMB, în medie, salariu de 6.800 de lei pe lună. A luat și de la GAL Târgoviște salarii de peste 3.900 lei lunar.
Interesant este că, în declarația de avere, Costache Iordache și-a trecut două credite. Unul e de nevoi personale cu sold de 112.800 de lei și scadent în 2025. Celălalt e ipotecar, în valoare de 256.459 de lei și e scadent în 2044.
Iordache nu și-a trecut însă în declarația de avere nicio casă și niciun teren.
Costache Iordache și-a anonimizat localitatea de domiciliu, in declarațiile recente de avere și interese. Pe profilul său de Facebook menționează, însă, că ar locui în Târgoviște.
Pe site-ul GAL Târgoviștea Egalității de Șanse se arată că din echipă face parte și Ionuț Păturică. A lucrat și el la DAS Târgoviște. Și îl găsim și la ASSMB. În declarația de avere din 2019, acesta declară că a încasat un salariu de circa 8.400 de lei de la DAS Târgoviște, un alt salariu de aproape 2.000 de lei de la ASSMB și un altul de circa 3.100 de lei de la GAL Târgoviștea.
La ASSMB a fost inspector de specialitate. În declarația de avere depusă în 2020 menționează, însă, că este șef de serviciu (nu menționează și la care dintre serviciile ASSMB). A făcut în 2019 două credite al căror sold depășește 200.000 de lei. Sunt bani pe care trebuie să îi returneze până în 2024.
A încasat anul trecut de la ASSMB salarii care ajung, în medie, la 7.464 lei pe lună, potrivit declarației de avere.
În plus, a luat și de la GAL Târgoviștea egalității de șanse salarii în cuantum de circa 3.400 lei pe lună, conform aceluiași document.
Salariu de la GAL Târgoviștea Egalității de Șanse ia și facilitatorul Silvia Iordache.
În 2019, aceasta declara că, pe lângă salariile de la GAL, mai luase bani și de la Primăria Găești.
În plus, primise și de la ASSMB salariu anual de 30.409 de lei (circa 2.500 de lei pe lună, în medie) lucrând ca inspector de specialitate.
În cea mai recentă declarație de avere, depusă în iunie 2020, Silvia Iordache menționează că a ajuns șef de serviciu la ASSMB și că a încasat salarii de circa 6.400 lei pe lună. Plus salarii de circa 2.200 de lei de la GAL Târgoviștea Egalității de Șanse.
Soțul Silviei Iordache este consultant la Cancelaria Prefectului din Dâmbovița, de unde a luat, în medie, în jur de 3.000 de lei pe lună.
Un alt membru al echipei GAL Târgoviștea Egalității de Șanse este Traian Daniel Ivanovici. Acesta precizează în cea mai recentă declarație de interese că este vicepreședintele PSD Târgoviște. Este și director tehnic al societății Municipal Construct SA (compania municipală de construcții din Târgoviște).
Și nu lucrează la ASSMB. În schimb, soția sa - Nicoleta Anca Stănilă Ivanovici - a completat în luna februarie a acestui an o declarație de interese în care menționa că este director al Direcției Juridice a ASSMB.
În cea mai recentă declarație de avere, avocata Nicoleta Anca Stănilă Ivanovici menționeză că deține în nume propriu, în Târgoviște, un teren intravilan de 450 de metri pătrați și o casă de locuit de 172 de metri patrați. Și le-a cumpărat pe ambele în 2003.
În declarația de avere din 2020, Daniel Traian Ivanovici susține că și-a cumpărat în 2015 un apartament și că îl deține în cotă de 100%. Nu menționează casa și terenul soției sale. Și nici soția nu menționează apartamentul de 65 de metri pătrați.
Familia are două autoturisme cumpărate în 2011: un Volkswagen Tiguan și o Honda CRV. Ambii soți le menționează în declarațiile de avere.
Prin declarația de avere depusă în februarie 2020. Nicoleta Anca Stănilă Ivanovici - membră în Baroul Dâmbovița - informează că a obținut venituri de 63.050 de lei din activități independente în 2019, prin cabinetul său de avocatură.
În declarația de interese arată că, de fapt, în 2019 cabinetul său de avocatură a primit contrate de asistență juridică, cu valabilitate de 12 luni, prin încredințare directă, de la 5 primării de comune din Dâmbovița. Mai exact, de la Primăria Brănești (1.000 lei/lună), de la Primăria Glodeni (700 lei/lună), de la Primăria Valea-Lungă (900 lei/lună), de la Primăria Iedera (850 lei/lună) și de la Primăria Corbii Mari (1700 lei/lună).
Per total, peste 61.000 de lei.
În plus, Nicoleta Anca Stănilă Ivanovici menționează că a primit 7.800 de lei ca membru în Consiliul de Administrație (CA) al Parcului Industrial Moreni. Acesta este deținut de Consiliul Județean Dâmbovița, condus de un președinte social-democrat.
Din echipa ASSMB mai fac parte și alte salariați care declară că vin din Târgoviște.
În episodul următor vă vom arăta și cât câștigă managerii responsabili cu latura medicală a activității ASSMB, dar și parte dintre directorii spitalelor din subordinea PMB.