Merită să fii director în administrația Firea? (I) Cât de bogați sunt șefii noului RADET și STB

Merită să fii director în administrația Firea? (I) Cât de bogați sunt șefii noului RADET și STB

Dacă până acum v-am arătat ce averi declară că au strâns Gabriela Firea și cei 6 primari de sector din Capitală, de astăzi vă spunem pe larg cum le merge directorilor din administrația bucureșteană. Unii dintre ei sunt cel puțin la fel de bogați ca primarii.

Cele mai mari cheltuieli pe care le face, an de an, Primăria Capitalei sunt subvenționarea încălzirii orașului (de care se ocupă Compania Municipală Termoenergetica SA, fosta RADET) și subvenționarea transportului în comun (care e în sarcina STB SA).

Iată cine conduce fiecare dintre aceste societăți și pentru câți bani.

Alexandru Burghiu (Termoenegretica): Indemnizații din mai multe CA-uri, bijuterii de 300.000 de euro, dar și afaceri, case și terenuri

Alexandru Burghiu are 35 de ani, potrivi datelor din CV.

A absolvit Academiei de Poliție Alexandru Ion Cuza și are un master în științe militare și informații. În plus, are și studii la Colegiul Național de Apărare.

A lucrat ca ofițer în cadrul Ministerul Afacerilor Interne (MAI) între 23 și 28 de ani.

În administrația Capitalei a ajuns mai întâi ca administrator special la RADET. A fost numit pe 1 martie 2018 (la circa un an și jumătate după ce Regia instrase în insolvență).

La acel moment, politicianul liberal Ciprian Ciucu a semnalat faptul că Alexandru Burghiu este finul Gabrielei Firea.

Burghiu-4
Alexandru Burghiu, directorul general al Companiei Municipale Termoenergetica SA. Foto: Arhiva Facebook/Gabriela Firea

Ulterior, Burghiu a fost numit și director general al Companiei Municipale Termoenergetica. Iar aceasta a preluat termoficarea Bucureștiului, după falimentul Regiei din toamna lui 2019.

ADVERTISING

În plus, Burghiu a mai menționat în declarația de avere că este membru în Consiliul de Administrație (CA) al Companiei Municipale Parcuri și Grădini. În trecut, a activat și la Compania Municipală Managementul Traficului.

Burghiu a declarat că e și membru al unei comisii din cadrul Primăriei Sectorului 5 care se ocupă cu aplicarea Legii 550/2002 (privind vânzarea spațiilor comerciale ale statului sau autorităților locale).

De asemenea, directorul Termoenergetica SA este și membru în Consiliul de Administrație (CA) al Metrorex SA.

Și – potrivit CV-ul său de pe siteul companiei de metrou – ocupă și funcția de consilier de relații externe la Compania Națională de Aeroporturi București (CNAB). Dar execitarea acestei ultime funcții este, momentan, suspendată.

În schimb, a avut funcție plătită la CNAB, în anii din urmă, soția lui Alexandru Burghiu, Anna Maria Burghiu. Aceasta a primit salariu de circa 7.000 de lei lunar (în 2018) și de circa 9.000 de lei lunar (în 2019).

Alături de soția sa, directorul CM Termoeneregtica SA deține mai multe terenuri și clădiri, dar și alte bunuri de valoare. Iată despre ce este vorba.

Alexandru Burghiu menționează în declarația de avere că primit prin donație un teren agricol de 554 de metri pătrați în Ilfov. În plus, a cumpărat împreună cu soția trei terenuri intravilane: unul de 2.300 de metri pătrați în Buzău, încă unul de 1.300 de metri pătrați la Brașov și altul de 360 de metri pătrați în Ilfov.

Cei doi dețin în Ilfov două case de 132 de metri pătrați și 200 de metri pătrați. Anna Maria Burghiu are pe numele său două apartamente de 109 de metri pătrați și 47 de metri pătratați în Republica Moldova.

ADVERTISING

În plus, cuplul deține, în Buzău, 4 spații de producție/comerciale care au o suprafață adunată de 473 de metri pătrați.

Alexandru Burghiu este asociat majoritar într-o fermă piscicolă de familie din Buzău. A și împrumutat societatea cu peste 40.700 de lei. A împrumutat și societatea Balta Lunca Mihăilești SRL care – potrivit portalului de business listafirme.ro – îi aparține soției sale, Anna Maria Burghiu.

Platforma de business listafirme.ro mai menționează și existența unei alte societăți de familie numite Ferma Piscicolă Mihăilești SRL, în care acționar și administator ar fi Anna Maria Florea (numele dinainte de căsătorie a soției lui Alexandru Burghiu). Societatea nu a desfășurat activitate în ultimii ani, potrivit listafirme.ro și siteului Finanțelor publice.

Alexandru Burghiu a menționat în declarația de avere datorii de circa 938.940 lei, dintre care unele sunt scandente în 2048.

În conturi, însă, sumele în diverse monede ajung la doar puțin peste 15.500 lei.

Ca venituri pe anul 2019, Alexandru Bughiu a menționat indemnizații în valoare de puțin peste 28.000 de lei lunar.

Directorul Termoenergetica și-a trecut în declarația de avere bijuterii în valoare de 300.000 de euro, dar și trei mașini: un Mercedes din 2011, un Chevrolet din 2007 și o Dacie din 2019.

Alexandru Burghiu declară că nu a primit cadouri costisitoare în ultimul an. În schimb, în precedenta declarație, depusă în iunie 2019, menționa că a primit 200.000 de euro cadou de nuntă.

Alexandru Hazem Kansou (STB): De la aproape nimic declarat acum un deceniu, la ceasuri scumpe, bijuterii și proprietăți de familie

Deși actual director al STB și cu diverse funcții în administrația publică în ultimii ani, nu am găsit online un CV al lui Alexandru Hazem Kansou. Pe liste mai vechi cu candidați ai PNL, acesta era înscris ca economist.

ADVERTISING

Kansou ocupă de mai mulți ani funcții în administrație. Spre exemplu, în anii 2009 și 2010 era șef de serviciu la Administrația piețelor din subordinea Sector 6. Pe atunci, primar de sector era Cristian Poteraș (condamnat ulterior și eliberat condiționat din închisoare la începutul acestei luni).

Hazem Kansou menționa în declarația de avere din 2009 că deținea un autoturism Volkswagen vechi de 9 ani și o cotă parte dintr-un apartament situat în Drumul Taberei. Familia sa mai deținea un apartament în Ghencea.

Soția era consilier parlamentar și câștiga de aproape 3 ori mai mulți bani decât actualul director al STB SA.

În 2010, în declarația de avere, Alexandru Hazem Kansou susținea că este tot șef de serviciu la Piețe în Sectorul 6, dar nu mai menționa niciun venit din salarii. Și nici posesiunile Ioanei Kansou nu mai erau menționate. În schimb, Hazem Kansou menționa suma de 16.803 lei pe care o primise, fără să menționeze de la cine.

În declarațiile de avere și interese din 2014, în schimb, Hazem Kansou declara că era asociat la o societate care se numește Agrosim Trade Services SRL.

Potrivit portalului de business listafirme.ro, actualul directorul general al STB nu mai deține acum această calitate de asociat.

Firma este deținută, însă, de Ion Stan și administrată de Daniel Stan (pe soția lui Hazem Kansou o chema Ioana Cristina Stan).

Agrosim Trade Services SRL a declarat doar pierderi în 2014, 2015 și 2016, potrivit datelor de pe siteul Finațelor. Doar în 2017 și 2018 a raportat societatea profituri mici, de de până la 1.000 de lei.

În 2014, actualul director al STB SA deținea un BMW din 2004, dar și ceasuri de 6.000 de euro. Nu menționa că ar avea bani în bancă sau rezerve de numerar.

În 2016, la preluarea mandatului de consilier general al Municipiului București, Hazem Kansou menționa că soția sa, Ioana Cristina Stan, deținea un teren intravilan de 452 de metri în Ilfov.

TNL-Dambovita
Alexandru Hazem Kansou (ultimul din dreapta), în 2015, când era membru al Tineretului Liberal, la aceeași masă cu actualul ministru al Mediului, Costel Alexe. Foto: TNL

În plus, tot Ioana Crisina Stan mai deținea și două apartamente de 103 metri pătrați și respectiv 63 de metri pătrați în București, dar și o casă de 238 de metri pătrați în Ilfov și o cotă parte dintr-un apartament din Sinaia.

Familia avea un Mercedes, ceasuri de 17.000 de euro și bijuterii de 9.000 de euro.

În septembrie 2015, Hazem Kansou vânduse un teren intravilan din Ilfov cu 250.000 de euro.

Avea pe atunci în conturi peste 200.000 de euro și câteva zeci de mii de lei.

Și în această declarație de avere, Alexandru Hazem Kansou a menționat că obținea venituri de la Agrosim Trade Services SRL.

Soția sa, în schimb, încasa venituri de la societatea IGS Expert Company SRL.

Potrivit listafirme.ro, Stan Ioana Cristina e asociat și administrator în această firmă alături de Ion Stan (care deține Agrosim Trade Services SRL și în care a fost asociat Hazem Kansou).

Potrivit Finanțelor, ultimul an în care IGS Expert Company SRL a declarat profit e 2014. De atunci, societatea a raportat doar pierderi, potrivit datelor publicate până acum pe siteul instituției.

Tot potrivit portalului de business citat, Ioana Cristina Stan are și alte afaceri. Mai exact, este asociată cu Cristian Atanasie Duțu - directorul Direcției Venituri Buget Local (DVBL) a Sectorului 2 - într-o societate care se numește Spot Management SRL.

În declarațiile de avere din perioada în care a fost consilier general, și Hazem Kansou a menționat că a încasat venituri de la IGS Expert Company, societatea de familie a soției sale.

De asemenea, pe când era consilier general, Hazem Kansou a declarat că Ioana Cristina Stan nu mai era doar consilier parlamentar, ci ajunsese și șef de serviciu la Administrația Domeniului Public din cadrul Primăriei Sectorul 4.

Acum câteva săptămâni, în declarația de avere depusă la eliberarea postului de consilier general (pentru a deveni director STB SA, la inițiativa Gabrielei Firea), Hazem Kansou menționa că soția sa mai are doar un teren de 1.000 de metri pătrați la Tunari (Ilfov), care îi fusese donat.

În plus, Ioana Cristina Stan deținea un apartament de 62 de metri în București și cotă parte dintr-un apartament la Sinaia. Și construia o casă de 430 de metri pătrați în Ilfov.

Familia lui Hazem Kansou vânduse, în februarie 2020, o casă cu 170.000 de euro.

În plus, cei doi aveau tot Mercedesul din 2011 și aceleași ceasuri de 17.000 de euro și bijuterii de 9.000 de euro.

În conturi, Hazem Kansou avea depuși în jur de 10.000 de lei.

Fostul consilier general încasase salarii și indemnizații de la Apă-Canal Ilfov și PMB de circa 7.600 lei pe lună, iar soția sa era în continuare salariată la Primăria Sectorului 4, dar și consilier parlamentar. Per total, Ioana Cristina Stan încasase în anul precedent, în medie, puțin peste 8.500 lei pe lună.

Hazem Kansou a fost exclus din PNL după ce a votat pentru adoptarea proiectului de buget al Capitalei propus de Gabriela Firea. După numai câteva luni, a fost numit director la STB, în locul lui Andrei Creci, care a primit alte funcții.

În episodul următor vă vom relata pe larg despre averile altor directori din administrația Gabrielei Firea, de activitatea cărora depinde calitatea vieții bucureștenilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇