SpotMedia.ro continuă să vă relateze pe larg despre salariile și averile directorilor din administrația Firea, dar și despre afacerile pe care le fac familiile acestora.
De asemenea, vom continua să vă arătăm neregulile și întârzierile repetate și nejustificate care apar în completarea declarațiilor de avere ale directorilor din actuala administrație.
În cele mai recente 3 epsioade, v-am povestit pe larg despre averile și afacerile unora dintre managerii Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) și unora dintre managerii de spitale.
Continuăm astăzi să vă poveștim despre veniturile și averile managerilor de la Spitalul de Psihiatrie Titan Dr Constantin Gorgos și managerul Spitalului Filantropia.
Soția, director de spital al Primăriei. Soțul, om de afaceri care primește încredințări directe de la alte spitale ale Primăriei
Spitalul de Psihiatrie Titan Dr. Constantin Gorgos - care funcționeză în subordinea ASSMB - este condus din 2014 de un economist: Mariana Valy Besoiu.
Aceasta a menționat, în cea mai recentă declarație de avere, că a încasat de la spital, în medie, un salariu lunar care depășea cu puțin suma de 12.200 de lei pe lună.
Managerul spitalului precizează că soțul său - menționat în declarație ca ”Besoiu E” (deși ANI a explicat deja într-un ghid publicat în acest an că trebuie indicate persoanele cu nume, nu cu inițiale - n.red.) a încasat salariu și dividende de la o societate numită SC Con Instal Engineering SRL.
Potrivit portalului de business listafirme.ro, societatea SC Con Instal Engineering SRL - care se ocupă cu servicii pentru instalații - este deținută și administrată de Eugen Dan Besoiu.
Din informațiile pe care le-am găsit în Sicap, SC Con Instal Engineering SRL n-a primit contracte de la Spitalul de Psihiatrie, condus de Mariana Valy Besoiu.
A primit, în schimb, o mulțime de încredințări directe, în ultimii ani, de la alte spitale ale Primăriei, cum ar fi Malaxa, Theodor Burghele și Centrul de Evaluare si Tratament a Toxicodependențelor pentru Tineri Sfântul Stelian.
Spre exemplu, potrivit Sicap, Spitalul Malaxa i-a încredințat direct societății Con Instal Engineering SRL, în 2020, 15 contracte. Cel mai mare e de 40.000 de lei, (pentru mentenața rețelei electrice), iar cel mai mic e de 35 de lei pentru furnizarea unor consumabile.
Și Spitalul Theodor Burghele i-a atribuit, în acest an, societății 2 contracte în valoare de 15.000 de lei.
Societatea Con Instal Engineering SRL a primit și alte 4 contracte – în valoare totală de numai 3.560 de lei – de la Centrul de Evaluare si Tratament a Toxicodependențelor pentru Tineri Sfântul Stelian (care funcționează tot în subordinea ASSMB). Acestei societăți Centrul i-a dat, însă, și alte contracte, tot prin încredințare directă, în 2019.
În 2019, printre spitalele care i-au încredințat direct contracte societății Con Instal Engineering SRL s-a numărat și Victor Babeș, tot din subordinea ASSMB.
Un alt client important al societății deținute de soțul directoarei de la Spitalul de Psihiatrie din ASSMB este Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului a Sectorului 1.
Această Direcție i-a dat în 2019 societății Con Instal Engineering SRL 32 de contracte în valoare de peste 422.000 de lei.
Eugen Dan Besoiu este acționar și într-o altă societate, potrivit pratformei de business listafirme.ro. Aceasta se numește San Proiect Engineering SRL.
La San Proiect Engineerig SRL a fost mai demult acționar și actualul manager de la Spitalul de Psihiatrie, Mariana Valy Besoiu. Dar la câteva luni după ce a fost numită director de spital (prin decizie de primar din 30 iunie 2014) aceasta s-a retras din firmă.
Societatea San Proiect Engineering SRL a continuat, însă, să facă afaceri și primește nu număr impresionant de contracte prin încredințare directă de la diverse structuri din administrația locală.
Spre exemplu, în acest an, a primit deja 11 astfel de contracte, de la Spitalul Theodor Burghele și de la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1. Valoarea totală a contractelor este de peste 98.000 de lei.
În 2019, San Proiect Engineering a primit de la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului a Sectorului 1, prin încredințare directă, nu mai puțin de 66 de contracte, în valoare totală de peste 116.000 de lei.
Asta, deși potrivit site-ului Finanțelor publice, societatea a raportat, în medie, un număr mediu de ... un angajat, în ultimii doi ani.
Contractele San Proiect Engineering sunt în principal unele de furnizare de echipamente.
Câți bani produc cele două firme? Potrivit raportărilor către Finanțe, SC Con Instal Engineering SRL a terminat anul 2019 cu un profit de 935.315 lei. Iar SC San Proiect Engineering a încheiat anul precedent cu un profit de circa 94.000 de lei.
Mariana Valy Besoiu a menționat în declarația de avere că deține, alături de soțul său, o casă de 249 de metri pătrați și un apartament de 70 de metri pătrați în Bragadiru. De asemenea, familia deține și un apartament în București, dar și mai multe terenuri în județele Ilfov și Vrancea.
Directorul de la Spitalul Filantropia, Dan Ștefan Stîmpălean: o mulțime de informații publice anonimizate în declarațiile de avere
Informații clare despre averea managerului Spitalului Filantropia, Ștefan Dan Sîmpălean, nu sunt ușor de obținut.
Spre exemplu, legea și ghidurile de completare a declarațiilor de avere și interese ale ANI și ANAF spun clar: în cazul terenurilor și clădirilor deținute, se anonimizează adresa (numele străzii, numărul etc.), dar nu și localitatea în care acestea sunt situate.
Or, în cele mai multe declarații de avere ale dr. Dan Sîmpălean din perioada 2012-2018 și postate pe site-ul ANI (depuse între anii 2012 – 2018), localitățile în care se află proprietățile acestuia sunt anonimizate. Și la fel stau lucrurile și în declarațiile de avere din 2019 și 2020, care nici măcar nu figurează pe site-ul ANI.
Nici numele persoanelor cărora medicul le-a vândut bunuri și nici mărcile autoturismelor deținute nu figurează, în multe dintre declarațiile medicului. Asta, deși ghidurile de completare a declarațiilor de avere spun clar că aceste informații nu trebuie anonimizate.
Pe lângă că nu sunt publicate într-o formă corespunzătoare, declarațiile s-au și postat târziu. În mod normal, cea completată și depusă în acest an trebuia postată pe site-ul Spitalului Filantropia cel mai târziu pe 15 iulie 2020.
Când a constatat că declarația n-a fost postată pe site - ba chiar că și aceea din 2019 lipsește - SpotMedia.ro a solicitat documentele de două ori de la spital (în scris), de două ori de la ANI (în scris și telefonic) și o dată, în scris, direct de la dr. Dan Stîmpălean. Acesta ne-a răspuns că e în concediu, dar că se va asigura că primim informațiile.
Dar tot a mai trecut o săptămână până când declarațiile au fost postate pe site. Declarația din 2020 a fost postată cu întârziere de aproape o lună. Iar cea din 2019 - în cazul în care abia acum a apărut pe site - a întârziat un an. N-am regăsit încă cele două declarații pe site-ul ANI, deși ar fi trebuit (instituția a transmis, în scris, la solicitarea SpotMedia.ro, că publică toate declarațiile pe care le primește - n.red.)
Una peste alta, iată ce am reușit să înțelegem din documentele disponibile.
Dr. Dan Ștefan Stîmpălean vine de la Târgu Mureș. Acolo a făcut facultatea și a lucrat, vreme de 3 ani, până în 2013, ca reprezentant de vânzări la Axis Medical SRL, firma lui Laurențiu Dorcioman (asociat și în alte societăți de comerț cu produse medicale și farmaceutice din județ).
În 2012, la doi ani după absolvirea facultății, declara că deține, alături de soția sa, Melania Stîmpălean, un apartament de 88 de metri pătrați și un teren de circa 37 de metri pătrați, în Târgu Mureș. Pentru anul precedent declara venituri brute de doar circa 1.200 de lei pe lună (obținute ca reprezentant de vânzări și cadru didactic asociat).
Membru PNL la acea vreme, Sîmpălean a devenit consilier local. Și și-a continuat activitatea de cadru didactic la UMF Târgu Mureș.
Medicul a deținut de-a lungul anilor mai multe mașini, printre care Skoda, Volksawagen Passat, BMW și Audi A6, dar și motociclete. A vândut unele și și-a cumpărat altele, uneori de la an la an. În cele mai recente declarații - în ciuda mențiunilor clare cu privire la modul în care trebuie completată declarația de avere - până și mărcile mașinilor și motocicletelor sunt anonimizate.
Potrivit declarațiilor de avere, în 2014, dr. Sîmpălean și-a vândut apartamentul cu 30.000 de euro și mașinile. Și-a cumpărat un teren de 600 de metri pătrați și o casă de locuit de 141 de metri pătrați, dar și un BMW vechi de 7 ani.
Soția medicului, Melania Sîmpălean, a primit, la un moment dat, o donație de 10.000 de euro.
În 2015, dr. Stîmpălean a devenit manager la Spitalul Clinic de Urgență din Târgu Mureș. În următorii ani, a fost destituit de 3 ori și tot de atâtea ori a câștigat în instanță dreptul de a reveni în funcție.
Soția medicului a devenit medic rezident și a primit mai multe burse. Ulterior a ajuns medic curant la spitalul din Târgu Mureș unde lucra și dr. Dan Stîmpălean.
În 2018, dr. Stîmpălean a trecut de la PNL la ALDE, potrivit presei locale.
Dr. Stîmpălean declara atunci că, fiind manager de spital și asistent universitar la Târgu Mureș, încasa aproape 7.000 de lei pe lună. Cu tot cu veniturile soției, familia încasează puțin peste 10.000 de lei pe lună.
În același an, Dr. Stîmpălean și-a vândut casa cu 150.000 de euro. N-a declarat numele celui care a cumpărat-o, deși - potrivit ghidului pentru completarea declarației de avere - numele cumpărătorilor trebuie menționate.
În schimb, menționează că și-a luat, împreună cu soția, printre altele, un nou teren intravilan de 1.890 de metri pătrați și o casă mai mare, de 222 de metri pătrați. Localitățile în care se află bunurile nu sunt menționate.
I-a crescut și salariul de manager și a ajuns la puțin peste 9.400 de lei lunar.
Colecția familiei de bijuterii depășise valoarea de 5.000 de euro.
În iunie 2019, Dr. Stîmpălean a fost numit de Gabriela Firea la conducerea Spitalului Filantropia, pe fondul unui conflict izbucnit între fostul manager, Cristinel Macarie, și medicii din spital.
Potrivit declarației de avere din 2020, Dr. Sîmpălean a încasat, în 2019, ca manager al spitalului bucureștean, un salariu de 128.667 de lei. Dacă el corespunde doar perioadei iunie-decembrie 2019, atunci înseamnă că lunar managerul a încasat circa 21.444 lei.
SpotMedia.ro va contiua să vă prezinte salariile și averile directorilor din administrația Firea, dar și afacerile pe care le fac familiile acestora.
Citește și:
Merită să fii director în administrația Firea? (I) Cât de bogați sunt șefii noului RADET și STB