Merită să fii director în administrația Firea (III)?: Cât câștigă șefa medicilor de la ASSMB și managerii spitalelor primăriei

Merită să fii director în administrația Firea (III)?: Cât câștigă șefa medicilor de la ASSMB și managerii spitalelor primăriei

În episoadele trecute ale campaniei Merită să fii director în administrația Firea? v-am arătat ce averi declară că au șefii de la noul RADET și de la STB SA.

Apoi, v-am povestit despre câți bani fac câțiva salariați de la Târgoviște care au ajuns să conducă ASSMB.

A venit momentul să vă spunem și cât câștigă și ce avere declară că are directorul medical al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB), dr. Ablachim Turkes. De asemenea, vă spunem, începând de astăzi, și cât câștigă directorii de spitale din subordinea ASSMB.

Ablachim Turkes, salarii și de 3 ori mai mari de când e manager

Înainte să ajungă director la ASSMB, Ablachim Turkes (sau Turches, așa cum îi apare numele pe site-ul ASSMB) a lucrat ca medic primar la Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulator și Medicină Preventivă (CMDTAMP). Această unitate sanitară funcționează în subordinea Academiei Române.

Potrivit site-ului Autorității Naționale pentru Integritate (ANI), Turkes depune declarații de avere abia din 2017. În schimb, în baza de date a ANI figurează declarații mai vechi ale soțului acesteia, medicul gastroenterolog Radu Bogdan Mateescu.

Astfel, în declarația de avere a medicului gastroenterolog din 2012 se menționează că Ablakim Turkes încasase de la CMDTAMP un venit de 71.624 de lei (puțin peste 5.900 lei, în medie, pe lună).

În declarația de avere din anul următor a medicului Radu Bogdan Mateescu se menționa că veniturile pe care le-a încasat soția sa de la CMDTAMP au fost de doar 60.167 lei (circa 5.000 lei pe lună).

Următoarele declarații de avere ale familiei de medici pe care le-am găsit pe site-ul ANI sunt din 2017 (și conțin veniturile obținute în 2016).

ADVERTISING

În declarația sa de avere depusă în iunie 2017, Ablachim Turkes a scris doar că a încasat salariu de director medical de la ASSMB. Cuantumul acestui salariu nu e menționat.

În schimb, soțul directoarei ASSMB, medicul Radu Bogdan Mateescu, menționează în declarația sa de avere că soția e tot la CMDTAMP, de unde încasase 80.978 lei (în medie, puțin peste 6.700 lei pe lună).

În declarația din 2018, Ablachim Turkes a menționat că mai încasase 3.615 lei ca medic la CMDTAMP. Dar partea importantă a venitului - în cuantum de 84.701 lei - o încasase ca director medical al ASSMB. Per total, luase în medie, cam 7.359 lei pe lună.

Ulterior, veniturile salariale încasate de Ablachim Turkes au crescut. Mai exact, în declarația de avere din 2019, medicul declarase că postul de director al ASSMB îi adusese venituri salariale anuale de 153.594 lei (puțin peste 12.000 de lei pe lună, în medie).

Iar în declarația din 2020, directorul medial al ASSMB precizează că încasase lunar un salariu care depășea cu puțin 14.900 lei pe lună.

Merită să fii director în administrația Firea? (I) Cât de bogați sunt șefii noului RADET și STB

Soțul directorului ASSMB încasează salarii mai consistente. Munca de șef de secție la Spitalul Colentina i-a adus un salariu de circa 13.700 lei pe lună. În plus, medicul a mai încasat în jur de 7.000 de lei lunar pentru activitatea de conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie. A mai luat și câte 4.212 lei salariu de la două societăți.

Turkes
Dr. Ablachim Turkes, directorul medical al ASSMB. Foto: Arhivă Facebook/Gabriela Firea

Una este Pure Medical Consulting, pe care o deține integral și care este administrată de Denia Mateescu, potrivit portalului de business listafirme.ro. A doua este AT Medical Consulting SRL, pe care medicul gastroenterolog o deține împreună cu Denia Mateescu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În cele din urmă, portalul listăfirme.ro menționează că soțul directorului ASSMB este acționar și într-o firmă numită Hypocrat Medical Center SRL pe care o deține împreună cu Veronica Gurle.

Declarațiile de avere ale directorilor de spitale din București nu se publică ușor

Săptămâna trecută, pe site-urile multor spitale din subordinea ASSMB nu figurau declarațiile de avere la zi ale managerilor.

Spre exemplu, pe site-ul Spitalului Sfânta Maria, la rubrica ”Declarații” scria doar ”Pagină în construcție”. Or, Legea 176/2010 prevede că instituția are datoria de a publica declarațiile de avere ale conducerii până cel mai târziu pe 15 iulie, în fiecare an.

SpotMedia.ro a solicitat declarațiile de avere ale conducerii unor spitale - inclusiv a Spitalului Sfânta Maria - de la ASSMB. N-am primit răspuns.

Am cerut documentele și de la Primăria Capitalei. Instituția ne-a transmis că nu centralizează astfel de declarații și că răspunderea pentru completarea și depunerea lor e individuală. Și că dacă nu le găsim pe site-ul ANI, să le cerem la spitale.

Așa că am cerut și de la spital, tot fără rezultat. Am solicitat documentele și de la Agenția Națională de Integritate (ANI), care ar trebui să vegheze la corecta depunere și publicare a acestora. Nici de aici n-am primit răspuns. Așa că am cerut informațiile și la Consiliul Național de Integritate. Și tot nu le-am primit.

În cele din urmă, am cerut declarații de la cei care nu le publicaseră. Spre exemplu, managerul Spitalului Sfânta Maria, dr. Narcis Copcă, ne-a transmis că pe site-ul spitalului, la rubrica Declarații există un link către site-ul ANI (fusese postat în urma solicitărilor SpotMedia.ro – n.red.). Și că acolo sunt toate cele 17 declarații ale sale de avere și de interese.

ADVERTISING

Dr. Copcă avea dreptate, însă doar parțial. Pe site-ul ANI erau, într-adevăr, 17 declarații ale sale. Dar printre cele 17 nu erau și cele de avere și interese depuse în anii 2019 și 2020.

În cele din urmă, din după-amiaza zilei de marți, 22 iulie, pe site-ul Spitalului Sfânta Maria din București au început să fie încărcate declarațiile de avere ale personalului, în format PDF. Inclusiv declarația dr. Narcis Copcă.

Merită să fii director în administrația Firea (II)? Câți bani câștigă grupul de la Târgoviște care a ajuns să conducă Administrația Spitalelor din București

Ce averi au declarat managerii spitalelor care țin de Primăria Capitalei

Indiferent dacă și-au ocupat posturile prin concurs sau au fost numiți de primar, directorii spitalelor din subordinea ASSMB fac management medical în contextul administrației Firea.

Iată ce venituri salariale și ce averi declară câțiva dintre acești manageri.

  • Managerul Spitalului Sfânta Maria, dr. Narcis Copcă a fost declarat, la inițiativa Gabrielei Firea, cetățean de onoare al Bucureștiului, la începutul lui 2020.

A declarat un salariu mediu lunar de puțin peste 24.300 de lei. Banii vin de la spital, dar și de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, unde e cadru didactic.

Dr-Narcis-Copca
Dr. Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria din București. Foto: Arhivă foto/Gabriela Firea

Soția lui Narcis Copcă a declarat că încasează, de la Universitatea Creștină ”Dimitrie Cantemir”, un salariu mai mic, în medie, de 2.000 de lei.

Familia managerului de spital are - potrivit declarației de avere - un teren intravilan de 2,4 hectare în Dâmbovița. În plus, deține un apartament de 87 de metri pătrați în București, în Sectorul 3 și încă unul de 83 de metri pătrați la Năvodari.

Narcis Copcă declară că nu deține bijuterii sau opere de artă cu valoare consistentă. În schimb, are mai multe mașini. Adică un BMW din 2012, o Toyota din 2003 și un Moskovich din 1978.

De asemenea, dr. Copcă deține și 3 motociclete (un Moto Guzzi și 2 Harley Davidson). Una dinte motocicletele Harley Davidson a fost cumpărată în 2020.

În anii din urmă, jurnalistul Cătălin Tolontan a dezvăluit că dr. Nacis Copcă locuia, de fapt, într-o vilă din Pipera. Dar nu o menționează în declarația de avere pentru că - spunea dr. Copcă - le aparține părinților săi.

În plus, ancheta jurnalistului arată ca fiul lui Narcis Copcă era elev la Florența. Dar medicul Narcis Copcă - ale cărui venituri declarate nu indicau că și-ar putea susține financiar copilul în străinătate - spunea atunci că pe fiul său îl ajuta o mătușă să stea în Italia.

  • Managerul Spitalului Clinic de Urologie ”Theodor Burghele”, dr. Mihaela Ilieșiu, este soția fostului senator PSD Sorin Ilieșiu.

Declară că deține, în nume propriu sau împreună cu soțul, trei terenuri intravilane în București și în Sinaia care însumează aproape 1.000 de metri pătrați.

Cei doi mai dețin un apartament de 160 de metri pătrați, o casă de 135 de metri pătrați în Sectorul 2 și o casă de vacanță de 137 de metri pătrați la Sinaia.

Dr. Ilieșiu are un Volkswagen din 2013, pe care l-a cumpărat din Germania în 2016.

Cei doi au în conturi peste 550.000 de lei, potrivit celei mai recente declarații de avere.

Dr. Mihaela Ilieșiu a declarat câștiguri salariale de peste 22.000 de lei din managementul spitalului și de la UMF Carol Davila, unde e cadru didactic.

Totodată, Sorin Ilieșiu a declarat că a încasat, în medie, puțin peste 20.000 de lei pe lună din 3 surse: Facultatea de Artă Teatrală, Uniunea Cineaștilor din România și Societatea Română de Televiziune.

  • Managerul Spitalului Cantacuzino, dr. Iulian Brezean, deține – singur sau în cote părți – în jur de 30.000 de metri pătrați de teren intravilan la Râșnov. Și tot la Râșnov are o casă de vacanță de 144 de metri pătrați și cotă parte dintr-un apartament din București.

Medicul declară că are două mașini de teren: o Toyota Land Cruiser din 2006 și un Range Rover din 1998.

În conturi, medicul are puțin peste 320.000 de lei. Și-a împrumutat tatăl (pe care-l chemă tot Iulian Brezean) cu 20.000 de euro.

Potrivit declarației de avere, atât Iulian Brezean, cât și soția sa, medicul Mihaela Vîlcu, lucrează atât la Spitalul Cantacuzino, cât și la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila.

Managerul de spital a declarat venituri salariale de circa 18.414 lei, iar soția sa a declarat venituri salariale de circa 15.700 lei lunar.

  • Înainte să devină manager al Spitalului Clinic Victor Babeș, dr. Ioan Emilian Imbri a lucrat la CNAS, a coordonat un spital de Căi Ferate și a fost consilier personal de ministru sau secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, în Ministerul Cercetării și în Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului. De asemenea, a fost consilier la Comisia de Sănătate din Parlamentul României.

În perioada în care a fost consilier personal, dr. Imbri declara un salariu lunar modest, de 2.000 - 3.000 lei lunar (aproximativ 26.000 lei - 37.000 anual). Soția sa era medic, dar declara tot un venit destul de modest.

Ca manager la Spitalul Victor Babeș, dr. Imbri a declarat, în 2020, un salariu care depășește cu puțin 13.600 lei pe lună.

Imbri
Dr. Ioan Emilian Imbri. Foto: Arhivă Facebook/Gabriela Firea

Soția managerului de la Victor Babeș, dr. Anca Imbri, este tot medic. Și a încasat, din 2012 încoace, salarii cuprinse între 2.000 de lei lunar și puțin peste 9.100 de lei.

Potrivit declarației de avere a dr. Ioan Emilian Imbri, soția sa lucrează la CMDTA. Centrul în care a lucrat Ablachim Turkes până să devină director medical la ASSMB se numește CMDTAMP. Iar pe site-ul CMDTAMP este menționată ca parte a echipei dr. Anca Melania Imbri, medic ginecolog.

Potrivit celei mai recente declarații de avere depuse de dr. Ioan Emilian Imbri, soția sa deține o cotă parte dintr-o casă de circa 80 metri pătrați din București. În plus, cei doi au un Citroen luat în leasing în 2008.

În episodul următor al campaniei "Merită să fii director în Administrația Firea?" vă vom prezenta ce averi declară că au alți directori de spitale din subordinea Primăriei Capitalei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇