Viceprimarul Horia Tomescu a descoperit achiziții suspecte și salarii umflate la Administrația Spitalelor din Bucureşti

Viceprimarul Horia Tomescu a descoperit achiziții suspecte și salarii umflate la Administrația Spitalelor din Bucureşti

Viceprimarul USR PLUS, Horia Tomescu, susține că, în timpul administrației Firea, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) a cheltuit păgubos banii bucureștenilor.

Mai exact, a încheiat contracte care ridică mari semne de întrebare, a cumpărat netransparent aparatură medicală care e ținută în depozite și a detașat o mulțime de oameni pe care i-a plătit cu sume mai mari decât permitea legea.

”Vă dau un exemplu. În 2017, ASSMB a semnat un acord cadru pentru reparații și reabilitări cu societatea Palex Construcții Instalații SRL și Rom Service Construct SRL.

A fost un acord pe 4 ani cu valoare maximă de 76 milioane de lei.

ADVERTISING

În 2018, ASSMB a încheiat un al doilea acord cadru cu Compania Municipală Consolidări, numai pentru Spitalul Colentina, cuprins și în primul acord.

Acest al doilea acord cadru fost pe 3 ani și era în valoare de 57 de milioane de lei, adică 73% din suma pe care administrația o contractase pentru reparația tuturor celor 19 spitale cu numai 1 an în urmă.

În septembrie 2020, ASSMB încheie un alt contract, prin negociere fără publicare, cu firma Eco Green Light Srl, firmă cu un singur angajat. Contractul viza reparații la un singur pavilion al Spitalului Colentina, în valoare de 8 milioane de lei.

Totul, din bani bucureștenilor”, a precizat Horia Tomescu.

ADVERTISING

Viceprimarul din partea USR PLUS al Capitalei a descoperit la ASSMB și o politică păguboasă de personal.

”O altă deficiență de management: personalul instituției. În 3 ani, organigrama a crescut cu peste 360 de posturi, fără ca obiectul de activitate să se schimbe. Adică ASSMB face același lucru: administrează cele 19 spitale și circa 600 de cabinete școlare.

Avem și situația detașărilor. Nu mai puțin de 130 de persoane – adică o treime din personalul TESA -s-au angajat prin detașare cu sfidarea legii. Cel mai cunoscut este cazul directorului general adjunct (Ablachim Tukeș – n.red.) care a fost angajat cu 25.000 de lei pe lună în perioada 2018 – 2020.

ADVERTISING

În grila salarială, maximul era de 12.700 de lei pe lună”, a mai spus Horia Tomescu.

Nu în ultimul rând, viceprimarul Capitalei susține că achizițiile ASSMB au fost netransparente și ridică mari semne de întrebare.

”Prin achiziții prin negociere directă, fără publicare și fără să știe nimeni, ASSMB a cheltuit în 2020 peste 26 milioane de lei pe calculatoare, servicii de curățenie etc.

S-a cumpărat și apartură PCR, tot prin astfel de proceduri. Nu sunt puse în funcțiune, ci stau în depozitele spitalelor”, a mai spus Horia Tomescu.

SpotMedia.ro a relatat, în repetate rânduri, despre faptul că mai multe firme de IT deținute de aceiași oameni de afaceri sunt abonate la banii ASSMB.

În replică, liderul de grup al consilierilor generali ai ASSMB, Aurelian Bădulescu (fost viceprimar în administrația Firea – n.red.), a declarat că informațiile prezentate de Horia Tomescu sunt declarații politice.

Interesant este că, până la acest moment, Nicușor Dan nu a anunțat că ar intenționa să îl schimbe din funcție pe Vasile Apostol, managerul impus la ASSMB de administrația Firea.

SpotMedia.ro a relatat deja că, treptat, aproape toți membrii conducerii unui Grup de Acțiune Locală din Târgoviște prezidat de Vasile Apostol au ajuns să lucreze la ASSMB, în ultimii ani.

De asemenea, am relatat pe larg că există firme deținute de aceiași oameni de afaceri care sunt abonate la bugetul ASSMB și încasează sume uriașe de bani, în urma unor încredințări directe.

Întrebarea este: ce măsuri va lua administrația lui Nicușor Dan, după lunile de care a avut nevoie pentru a descoperi marile semne de întrebare din activitatea ASSMB. Momentan, nu s-a anunțat nicio măsură concretă.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇