Nicușor Dan anunță că stimulentele pentru adulții cu handicap se vor plăti doar pe jumătate: Dacă vor fi bani, le vom achita integral! Ce promitea înainte să își preia mandatul

Nicușor Dan anunță că stimulentele pentru adulții cu handicap se vor plăti doar pe jumătate: Dacă vor fi bani, le vom achita integral! Ce promitea înainte să își preia mandatul

Nicușor Dan a anunțat, în timpul ședinței de Consiliu General de vineri că Bucureștiul nu are bani să plătească integral stimulentele pentru adulții cu handicap din București. În consecință, propune să plătească doar jumătate.

La începutul ședinței, o bucureșteacă pe nume Gabriela Șerban a luat cuvântul și a susținut că de mai multe luni adulții cu handicap nu mai primesc stimulentul lunar de 500 de lei.

Acesta a fost introdus în timp ce primar era Gabriela Firea, prin Hotărârea de Consiliu General 330/2017.

ADVERTISING

Nicușor Dan a susținut că Gabriela Șerban nu spune adevărul. Și că până acum adulții cu handicap au primit, lunar, jumătate din cuantumul stimulentului. Adică fiecare a primit, în loc de 500 de lei – așa cum prevede HCGMB 330/2017 – doar 250 de lei pe lună.

Ulterior, primarul general a spus că în proiectul de buget pe care coaliția formată din PNL și USR PLUS a decis că îl va adopta în ședința de pe 7 mai, sunt prevăzuți bani doar pentru plata a jumătate din acest stimulent și pentru perioada următoare.

ADVERTISING

Consilierii PSD Adrian Vigheciu și Aurelian Bădulescu au protestat. Și au întrebat cum de poate primarul să dispună plata parțială, când Consiliul General a decis să se dea cîte 500 de lei pe lună.

Nicușor Dan a precizat că hotărârea 330/2017 rămâne în vigoare. Și daă se vor găsi bani, se vor plăti câte 500 de lei.

În octombrie anul trecut, valoarea acestor plăți se ridica la nu mai puțin de 28.000.000 de lei lunar. Ceea ce indică faptul că numărul de beneficiari ar fi de circa 56.000.

Cu 2 zile înainte ca Nicușor Dan să depună jurământul, Direcția de Asistență Socială a PMB anunța că se vede nevoită să amâne plata acestor stimulente.

ADVERTISING

Nicușor Dan a reacționat prompt și a acuzat-o pe Firea că întârzie voit plata acestui stimulent. Actualul primar general promitea atunci că - odată ce va prelua puterea în Capitală - va avea grijă ca oamenii să își primească banii. Nu pomenea atunci despre înjumătățirea plăților.

De asemenea, Vlad Voiculescu – politician care, potrivit surselor Spotmedia.ro, a participat la dezbaterile pe buget de miercuri seara – susținea că USR PLUS și PNL nu au de gând să taie aceste stimulente.

Și că Firea minte susținând așa ceva. Nici Voiculescu n-a menționat atunci nimic despre înjumătățirea stimulentelor.

Rămâne să aflăm cât va plăti, până la urmă, PMB pentru persoanele adulte cu handicap din oraș.

De asemenea, e de văzut dacă PMB va pregăti programe de reintegrare a adulților cu handicap care își doresc să lucreze. Nu de alta, dar odată cu dezvoltarea telemuncii și în contextul digitalizării care urmează, mulți dintre bucureștenii cu handicap locomotor, spre exemplu, ar putea încerca să lucreze de acasă. Asta, dacă cineva îi va și ajuta să o facă!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇