Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat, în sfârșit, miercuri, planul pentru stârpirea șobolanilor, larvelor, țânțarilor, căpușelor și viespilor din oraș, în 2021.
Ședința de miercuri a fost a treia convocată de grupul consilierilor PSD pe aceeași temă: aprobarea planului unitar anual (PUA) pentru dezinfecție și deratizare.
Prima a fost pe 26 aprilie, iar a doua marți, pe 18 mai. În niciuna dintre ședințe majoritatea formată din PNL și USR PLUS nu a votat planul de deratizare și dezinfecție.
Oricum, respectivul plan era vechi și conținea tratamente împotriva dăunătorilor care nu s-au aplicat la timp. Cu alte cuvinte, dacă s-ar fi adoptat în forma propusă până marți, 18 mai, planul trebuia oricum refăcut.
Șeful serviciului de Utilități publice din cadrul Primăriei Generale, Silviu Brînzan, a propus ca planul să fie adoptat în forma inițială și să fie modificat la finele lunii, printr-un alt proiect.
Purtătorul de cuvânt al grupului consilierilor generali PNL, Diana Mardarovici, a precizat, însă, pentru SpotMedia.ro, că respectivul plan lăsa loc pentru cheltuirea iresponsabilă a banului public. Așa că nu putea fi votat.
În cele din urmă, PSD a convocat și a treia ședință de Consiliu General tot pe tema planului de deratizare și dezinfecție, pentru miercuri, 19 mai.
De această dată, la ședință a participat și primarul general Nicușor Dan. Acesta a propus un amendament, prin care a introdus, practic, un nou plan de deratizare, dezinsecție și dezinfecție al Bucureștiului, pentru anul 2021.
Per total, pentru toate acțiunile necesare, Nicușor Dan a propus alocarea unei sume de 16.766.576 de lei.
Consilierul general Marius Pavel a constatat că planul propus de Nicușor Dan nu acoperă chiar tot Bucureștiul.
Spre exemplu - potrivit lui Marius Pavel - în nou plan nu se menționează deratizarea pentru locurile de agrement, pentru piețe și târguri alimentare și clădiri ale altor autorități locale în afară de Primăria Generală.
De asemenea, Marius Pavel susține că nu s-au alocat bani pentru uciderea larvelor din zona Administrației Prezidențiale, a Palatului Parlamentului, a Parcului Operei și a Grădinii Botanice.
Or, în condițiile în care serviciul public de deratizare, dezinsecție și dezinfecție e delegat către Compania Municipală Eco Igienizare SA, înseamnă că doar aceasta poate aplica tratamentele. Iar dacă nu i se alocă bani, aceasta nu va putea lucra în zonele enumerate.
Nicușor Dan a oferit o explicație simplă: s-a făcut un plan după buget și s-a trecut tot ce poate fi finanțat.
”Anexa inițială (planul inițial de dezinsecție, dezinfecție și deratizare – n.red.) a fost propusă de Compania Municipală Eco Igienizare SA, care are servicul delegat.
După adoptarea bugetului, am transmis companiei rugămintea de a reveni cu o propunere care să se încadreze în buget. Nu a făcut-o și atunci direcția de specialitate a făcut acest proiect care să se încadreze în buget și care să cuprindă acțiunile inițiale”, a spus Nicușor Dan.
Cu 51 de voturi pentru, proiectul a fost adoptat. În consecință, Bucureștiul are, în sfârșit, plan pentru stârpirea șobolanilor și insectelor dăunătoare.
Problema este că singura care se poate ocupa de aceste acțiuni este compania Eco Igienizare. Iar aceasta se află în insolvență, are datorii mari și aproape toți oamenii în șomaj tehnic.
Așa că oricum va fi nevoie și de alte cheltuieli, dar și de timp pentru a readuce oamenii la muncă și pentru a începe deratizarea, dezinsecția și dezinfecția.
Comparativ, în anii trecuți, primele tratamente împotriva șobolanilor s-au aplicat, în București, în luna februarie. Acum suntem în a doua jumătate a lunii mai și încă nu știm clar când va începe aplicarea tratamentelor respective.
Citește și: