Capitala riscă o invazie de șobolani, țânțari și căpușe. Firea a lăsat un dezastru, iar Nicușor Dan n-a găsit soluţii pentru stârpirea care trebuia să înceapă din februarie

Capitala riscă o invazie de șobolani,  țânțari și căpușe. Firea a lăsat un dezastru, iar Nicușor Dan n-a găsit soluţii pentru stârpirea care trebuia să înceapă din februarie

Ședința de îndată a Consiliului General convocată de PSD pentru adoptarea unui plan în baza căruia să se stârpească șobolanii, țânțarii și căpușele din Capitală s-a încheiat, marţi, după numai câteva minute, fără niciun rezultat concret.

Deratizarea (care în anii trecuți începea din februarie) și dezinsecția din oraș se amână.

În anii din urmă, Compania Municipală Eco Igienizare SA s-a ocupat de stârpirea șobolanilor și a insectelor din București.

Mai exact, salariații acestei companii au stropit cu diverse substanțe și au pus cutii de deratizare prin spații verzi. Dar n-au făcut-o după bunul plac, ci au urmat un plan unitar de acțiune (PUA), adoptat anual de Consiliul General.

ADVERTISING

În acest an – deși suntem deja la jumătatea lunii mai – acest plan unitar de acțiune n-a fost încă adoptat. Așa că nu s-a putut aplica niciun tratament împotriva insectelor și sobolanilor.

Un proiect de adoptare a PUA a mai fost pe ordinea de zi a unei ședințe de Consiliu General, dar n-a mai ajuns să fie votat.

Așa că acum grupul PSD – format din 21 de consilieri și cel mai mare din Consiliul General – a convocat o ședință de îndată pentru a adopta PUA pentru 2021. A mai făcut-o și pe 26 aprilie, dar PUA nu a fost votat.

Cei 21 de consilieri generali PSD - chiar dacă ar avea și sprijinul celor 5 de la PMP - n-ar putea să adopte proiectul fără voturi de la PNL și USR PLUS.

???????????????????????? ????????.????????.???????????????? ???????????????????????????????? ???????? ???????????? ????????:???????? ???????? ???????????????? ???????????? ???????????????????????????? ???????????????????????????????????????????? ???????????????????????????? ???????? ???????????????????????????????????????????????? ????????????????????????????????????, ???????????????????????????????????? ????????...

Publicată de Aurelian Badulescu pe Marţi, 18 mai 2021

Surse din grupul consilierilor liberali au precizat, încă de la orele prânzului pentru SpotMedia.ro că vor veni la ședință. Dar că ulterior se vor retrage fără să ia parte la discuții și vot. Și chiar au venit.

ADVERTISING

La fel au făcut și consilierii USR PLUS.

Așa că ședința a început. Dar s-a terminat foarte repede.

Procedura cere ca ordinea de zi să fie adoptată prin vot de Consiliul General, înainte să se discute despre proiecte.

Marți după-amiază, proiectul ordinii de zi a fost respins, cu 20 de voturi pentru, 14 împotrivă și 17 abțineri.

Problema este că - și dacă va fi adoptat acest plan - oricum dezinsecția și deratizarea, deja în mare întârziere, n-ar avea cum să înceapă peste noapte, în București.

Potrivit unor surse din cadrul CM Eco Igienizare consultate de SpotMedia.ro, planul care a fost propus spre adoptare, astăzi, este vechi. Cu alte cuvinte, în el sunt menționate și tratamente cărora le-a trecut vremea și care n-au putut fi aplicate din cauză că planul nu era adoptat.

ADVERTISING

Or, asta înseamnă că s-ar adopta un document care, ulterior, ar trebui oricum modificat.

Silviu Brînzan, șeful serviciului Utilități Publice din cadrul PMB a propus - la ședințele de comisii care o preced pe cea a Consiliului General - ca planul să fie adoptat în forma prezentă și modificat în următoarea ședință de Consiliul General (care va avea loc cel mai probabil la finele lunii mai - n.red.)

Acesta a susținut că Nicușor Dan a primit deja noua variantă a planului de deratizare și dezinsecție. Și că, probabil, până la finele săptămânii, noul plan le va fi prezentat și consilierilor generali.

Purtătorul de cuvânt al grupului PNL, consilierul general Diana Mardarovici, a precizat pentru SpotMedia.ro că proiectul propus marți de PSD trebuie modificat pentru a putea fi votat.

”Planul e supraevaluat grosier. Iar votul cerut de PSD ar deschide mult prea multe uși pentru cheltuieli fără cap (...) Nu votăm ceruri în alb”, a precizat Diana Mardarovici.

Cel mai probabil, asupra acestui plan se va reveni.

Din păcate, chiar și un plan bun ar fi insuficient pentru începerea lucrărilor de dezinsecție și deratizare.

Compania responsabilă e în colaps

CM Eco Igienizare – care se ocupa de aceste operațiuni – este în insolvență. Aproape toți salariații sunt în șomaj tehnic. Și, potrivit surselor din cadrul PMB, mobilizarea lor ar dura în jur de o lună.

În plus, societatea are datorii foarte mari care riscă să o împiedice să își reia lucrul. Potrivit unor surse din cadrul companiei, cu tot cu penalități, datoriile s-ar ridica la aproximativ 20 de milioane de lei.

E puțin probabil ca Primăria Generală să poată plăti toate aceste datorii integral. Fără un audit, e posibil chiar să nu vrea să achite asemenea sume, neștind ce plătește, de fapt.

Cu toate astea – susțin sursele de la Eco Igienizare consultate de SpotMedia.ro - fără niște plăți parțiale, compania municipală nu își va putea relua activitatea.

Iar într-o astfel de situație, adoptarea Planului Unitar de Acțiune n-ar fi de prea mare ajutor.

Rămâne să aflăm ce nouă variantă de plan va prezenta PMB săptămâna viitoare, dar și ce soluții va găsi administrația lui Nicușor Dan pentru a începe, în sfârșit, stârpirea șobolanilor, a țânțarilor și a căpușelor din Bucureşti.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇