Unde poți să pleci în vacanță dacă nu ești vaccinat anti-COVID. Opțiunile fără costuri cu testele sunt foarte puține

Unde poți să pleci în vacanță dacă nu ești vaccinat anti-COVID. Opțiunile fără costuri cu testele sunt foarte puține

Înmulțirea cazurilor de COVID în Europa și în lume, în special din cauza variantei Delta, a făcut ca multe țări să reactiveze din măsurile gândite pentru a stopa răspândirea virusului.

Iar multe permit circulația ”la liber” în special celor vaccinați anti-COVID, pentru ceilalți fiind obligatorii teste și chiar carantină. În plus, chiar dacă puteți pleca fără probleme în altă țară, pentru că România are încă o incidență scăzută, riscați să intrați în carantina la întoarcerea acasă, în funcție de numărul cazurilor din destinația pe care ați ales-o.

Noua listă cu țările cu risc epidemiologic ridicat emisă de autoritățile române a intrat în vigoare duminică, pe 8 august.

Amintim că doar la întoarcerea în România din țări care sunt pe lista verde nu există restricții. Când vă întoarceți în țară din state aflate în zona roşie, doar dacă sunteți vaccinat complet sunteți scutiți de carantină.

ADVERTISING

La sosirea din țări aflate în lista galbenă, sunteți scutiți de carantină dacă prezentați dovada vaccinării sau un test PCR cu rezultat negativ, care să nu fie mai vechi de 72 de ore.

Copiii cu vârsta sub 6 ani sunt exceptați automat de la carantină, iar cei cu vârsta între 6 și 16 ani sunt exceptați dacă prezintă la intrarea în țară un test cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

Bulgaria, Albania și Macedonia de Nord - destinații pentru cei nevaccinați

Astfel, dacă ne uităm pe lista intrată duminică în vigoare, observăm că opțiunile de țări în care puteți merge dacă sunteți nevaccinat, fără să aveți nevoie de test sau să fiți băgat în carantină, sunt destul de puține.

În Europa, ar fi Bulgaria, Italia, Croația, Germania, Austria, Polonia, Cehia, Ungaria, Albania, Slovacia, Serbia, Slovenia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Letonia, Lituania, Estonia, Liechtenstein, Suedia, Elvetia, Finlanda, Norvegia, Ucraina, Bosnia și Herțegovina sau Belarus.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În ce privește țările de pe alte continente, lista este mult mai lunga, dar, din nou, destinațiile exotice cu tradiție pentru români sunt limitate. Astfel, ați putea alege Tanzania, Egipt, Iordania, Madagascar sau Republica Dominicană, care la acest moment sunt pe lista verde a României.

Totuși, nu trebuie să uitați că, fără vaccin, vă supuneți regulilor țării în care mergeți. Și dacă ne uităm la acest lucru, opțiunile se împuținează și mai tare.

Bulgaria rămâne cea mai sigură variantă. Din 27 mai, românii care vin din România au liber să intre în Bulgaria prin orice punct de trecere a frontierei, fără să trebuiască să prezinte la graniță absolut niciun document legat de COVID-19: nici test, nici certificat de vaccinare, nici adeverință că au trecut prin boală.

ADVERTISING

La fel și în Albania, dar puteți fi testat aleator la intrarea în țară și sunt mai multe restricții naționale, inclusiv închiderea barurilor și restaurantelor la miezul nopții. Fără documente COVID puteți intra și în Macedonia de Nord.

Unele țări cer teste și pentru accesul în restaurant

În Italia se intră doar cu vaccin, test sau dovada vindecării de COVID, testul fiind obligatoriu pentru toți copiii este 2 ani. Și aceleași condiții sunt și pe timpul șederii dacă vreți să mergeți la restaurante, piscină, spa, spectacole, târguri sau competiții sportive.

Asta ar însemna că, fără vaccin și dacă nu ați trecut prin boală, trebuie să faceți destul de multe teste și vacanța ar deveni destul de costisitoare. La fel și pentru Austria.

Croația și Germania au aceleași condiții de intrare, dar nu au reguli interne de acces în spații de recreere și divertisment doar pe bază de vaccin, test sau trecerea prin boală. Totuși, de notat că Germania se pregătește să impună restricții pentru cei nevaccinați.

În toate celelalte țări europene aflate la acest moment pe lista verde aveți nevoie de test COVID pentru a intra. În plus, fiecare stat are propriile reguli, însă la acest moment nu sunt diferențiate în funcție de opțiunea de vaccinare.

Destinații exotice pentru cei nevaccinați

În ce privește destinațiile de pe alte continente, doar în Republica Dominicană nu sunt solicitate teste, dar totuși puteți fi supuși testării aleatorii, la destinație. În plus, verificați condițiile impuse de compania aeriană, dar și din țările unde aveți escală.

Egiptul și Iordania primesc turiști vaccinați, care au trecut prin boală sau care au test cu rezultat negativ.

În Madagascar, pe lângă testul la plecarea din România, trebuie să faceți și la aterizare, pe cheltuiala proprie. Totodată, sunt restricții dure pe plan intern, inclusiv carantină de noapte.

Qatarul, deși este pe lista verde a României, este inaccesibil pentru cei care nu sunt vaccinați. Aici, chiar și cei vacciați trebuie să se testeze înainte.

Oriunde alegeți să plecați, țineți cont de faptul că ne aflăm la începutul valului patru al pandemiei, cazurile sunt în creștere inclusiv în România și condițiile de călătorie se schimbă de la o săptămâna la alta.

AICI puteți verifica, pentru fiecare stat în parte, condițiile de călătorie și de ședere.

Iată câteva articole cu sfaturi și destinații de vacanță, pentru când situația pandemică se va mai ameliora:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇