Destinațiile de vacanță din Europa cu cea mai bună calitate a aerului

Destinațiile de vacanță din Europa cu cea mai bună calitate a aerului

Airly, compania care se ocupă cu monitorizarea calității aerului, dezvăluie care sunt cele mai sigure destinații de vacanță în ce privește calitatea aerului.

La regiunile de coastă, Scoția stă cel mai bine, iar Spania e codașă:

„Regiunile de coastă: Scoția dispune de cele mai multe locații cu aer curat din Europa, în timp ce regiunile de coastă din Spania se clasează pe locul întâi când vine vorba de calitatea proastă a aerului”, arată Airly într-un comunicat remis SpotMedia.ro.

Compania a creat și o hartă care arată cele mai poluate coaste europene:

ADVERTISING

„Particulele în suspensie reprezintă un grup de poluanți atmosferici care apar ca urmare a amestecării picăturilor din aer cu funingine, praf și elemente minerale.

Pot avea o origine naturală, cum ar fi incendiile sau erupții vulcanice. Cu toate acestea, majoritatea emisiilor de particule provin din procesele de ardere. Acestea pot fi suficient de mici pentru a intra în fluxul sanguin uman, ca mai apoi să ajungă la organe.

Ilustrația de mai jos relevă nivelurile de poluare a aerului în lunile de vară pe coastele europene, culoare mai închisă = poluare mai mare”.

harta-7

După Scoția, pe lângă Marea Britanie, în topul regiunilor curate intră Portugalia, Suedia și Polonia:

tabel-1

La polul opus, unde aerul este cel mai poluat, avem Spania (de trei ori în top cu regiuni precum Insulele Canare sau Andaluzia), urmată de Malta și Italia (cu 2 regiuni).

tabel-2-1

Poluarea în cele mai populare destinații

Airly a analizat și poluarea cu NO2 în cele mai populare destinații de vacanță din Europa.

ADVERTISING

Dioxidul de azot sau NO2 este un gaz toxic poluant a cărui sursă principală sunt emisiile din transportul rutier. Acesta deteriorează celulele sistemului imunitar din plămâni și provoacă o susceptibilitate crescută la infecții respiratorii, astmaticii putând deveni mai sensibili la alergeni.

Așadar, cele mai poluate destinații populare din Europa sunt Londra, Cracovia și Atena. În topul negativ mai intră Milano, Roma, Madrid, Berlin sau Praga.

harta-doi

De menționat este că poluarea aerului cu NO2 în cel mai poluat oraș (NO2 33,8µg / m3) nu depășește standardul anual al UE (40 µg / m3).

tabel-trei
tabel-5
Imagini: Airly

Vezi și Unde poți să călătorești vara asta. Tulpina Delta readuce restricțiile în mai multe țări preferate de români ca destinații de vacanță

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇