Unde poți să călătorești vara asta: Cele mai noi date despre intrarea și restricțiile din țările preferate de români pentru concediu

Unde poți să călătorești vara asta: Cele mai noi date despre intrarea și restricțiile din țările preferate de români pentru concediu

Europa pare că a depășit valul trei al pandemiei și situația cauzată de COVID-19 este în tot mai multe țări din ce în ce mai bună. Iar dacă te întrebi unde poți să călătorești vara aceasta, în acest articol vei găsi lista destinațiilor iubite de români și restricțiile COVID din fiecare țară.

După un an în care foarte puțini au fost cei care au trecut granița, și aceia cu opțiuni limitate în ce privește destinațiile de vacanță, datorită vaccinării și a restricțiilor îndurate, vara aceasta începem să vedem un licăr al ”revenirii la normalitate”.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

La începutul lunii iunie a devenit operațional și certificatul verde digital, care asigură și prețuri accesibile pentru testele cerute de state pentru a permite intrarea călătorilor și ușurează călătoriile. Situația rămâne însă volatilă, pentru că în cazul creșterii cazurilor de Covid, fiecare stat poate impune oricând noi restricții.

SpotMedia.ro vă ține la curent cu condițiile de călătorie din țările care sunt destinații de vacanță preferate de români. În acest articol vom updata datele, de câte ori apare o schimbare. Vă invităm să-l consultați periodic.

Informațiile sunt pentru cazul în care călătoriți din România. Dacă vă deplasați din alt stat, mai ales dacă e din afara UE, vă invităm să consultați site-ul Ministerului român de Externe, dar și pe cel al țării spre care vă deplasați.

La acest moment găsiți mai jos condițiile de călătorie în vigoare pentru Grecia, Italia, Spania, Bulgaria, Portugalia, Cipru, Franța, Croația, Germania, Austria, Ungaria, Olanda și Turcia.

GRECIA

Din 14 mai 2021, Grecia a relaxat restricțiile COVID, pentru a da startul sezonului turistic.

La acest moment, cu mașina se poate intra în Grecia prin punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas și Makaza-Nymphaea (accesul prin cele două puncte de trecere a frontierei fiind posibil în intervalul 07:00-23:00). Cu avionul se poate ajunge pe orice aeroport din Grecia.

Este obligatoriu ca la intrare să prezentați:

 • Un test COVID PCR cu rezultat negativ care să fi fost efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen sau o dovadă că sunteți vaccinați anti-COVID și au trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului.
  Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză. Măsura testului PCR este valabilă pentru orice cetățean peste 5 ani.
 • Grecia îi primește inclusiv pe cei vaccinați cu Novavax, Sinovac Biotech, Sputnik, Candino Biologics și Sinopharm.
 • Formularul PLF - completat AICI, cu cel puțin 24 de ore înaintea călătoriei. Amenda în caz de necompletare este de 500 de euro.
 • De menționat că e în vigoare măsura ca la graniță să fie efectuate aleatoriu teste rapide. Rezultatul se eliberează pe loc și e permis doar accesul persoanelor cu rezultat negativ.

Restricții în vigoare: Începând din 14 mai, Grecia permite călătoriile între regiuni și, chiar dacă autoritățile recomandă cetățenilor să își facă un test COVID înainte de a călători, acest lucru nu mai este obligatoriu. Nu mai este valabilă nici măsura care impune trimiterea unui SMS cu motivul deplasării.

Circulația pe timp de noapte este interzisă în Grecia în intervalul orar 00:30-05:00. Restaurantele sunt deschise pentru exterior de la începutul lunii mai.

Masca este obligatorie atât în spațiile închise, cât și în aer liber.

Autoritățile elene atrag atenția că pot decide instituirea de noi restricții de circulație în orice moment dacă evoluția situației pandemice o impune.

BULGARIA

Bulgaria este în ”situație de urgență epidemiologică” până pe 31 iulie, ceea ce le permite autorităților să impună restricții oricând consideră necesar.

Dar, începând din 27 mai, românii care vin din România au liber să intre în Bulgaria prin orice punct de trecere a frontierei, fără să trebuiască să prezinte la graniță absolut niciun document legat de COVID-19: nici test, nici certificat de vaccinare, nici adeverință că au trecut prin boală.

În prezent și cu caracter temporar, nu se operează zboruri directe TAROM pe ruta București - Sofia - București; există curse directe operate de compania Qatar Airways pe această rută.

Restricții în vigoare: În Bulgaria este obligatorie purtarea măștii de protecție atât în spațiile publice deschise aglomerate, unde nu e posibilă distanțarea de 1,5 metri. Masca e obligatorie și în toate spațiile publice închise. Sunt exceptați de la purtarea măștii copiii sub 6 ani.

Discotecile și barurile sunt deschise, dar cu 50% din capacitate.

De la 1 iunie, toate plajele de pe litoralul Bulgariei s-au redeschis pentru turiști. În Sunny Beach, una dintre cele mai mari plaje din Bulgaria, doar 20% dintre hoteluri accepta clienți momentan. Pe această plajă prețul șezlongurilor a fost redus cu 50%, la cel mult 5 leva, echivalentul a circa 10 lei. Pe plaja vecină, Sunny Beach-nord, prețurile sunt la jumătate.

ITALIA

Începând din 14 mai, românii care merg în Italia nu mai trebuie să stea în autoizolare 5 zile. În schimb, pentru a intra în țară, trebuie:

 • Să prezinte la intrarea în țară rezultatul negativ al unui test COVID PCR sau antigen, efectuat cu maxim 48 de ore înainte. Nu există un format propus de italieni, așa că MAE recomandă ca documentul să fie redactat în limba italiană sau engleză. Testul e obligatoriu pentru toți copiii de peste 2 ani.
 • Să completeze un formular digital de localizare a pasagerilor (încă nu a fost pus la dispoziție de autoritățile italiene) sau să prezinte o declarație pe propria răspundere - o puteți descărca AICI.

Sunteți exceptați de la aceste măsuri dacă doar tranzitați Italia cu un mijloc de transport privat pentru cel mult 36 de ore.

Restricții în vigoare: Diferă de la o regiune la alta. Astfel, trebuie întâi să consultați autoritățile italiene pentru a afla în ce categorie de risc epidemiologic este regiunea în care mergeți. Aceste informații le puteți găsi AICI. Apoi, în funcție de asta, acestea sunt măsurile pe care trebuie să le respectați:

 • Este permisă circulația între regiuni sau provincii autonome aflate în zonă galbenă sau albă. Dacă regiunile între care circulați sunt în zona roșie sau portocalie, trebuie să prezentați fie adeverința de vaccinare (e recunoscută orice adeverință emisă de un stat UE), dovada vindecării de infecția cu virusul SArS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen efectuat cu maxim 48 de ore anterioare călătoriei.
 • Sunt deschise restaurantele și barurile din zona galbenă doar în aer liber.
 • Sunt deschise cinematografele, teatrele, sălile de concert și cluburile live din zona galbenă cu condiția respectării distanței de un metru între persoane, la capacitate maximă permisă de 50%, dar în orice caz care să nu depășească 500 de spectatori în interior și 1.000 în aer liber.
 • Sunt redeschise muzeele ​​și institutele de cultură din zona galbenă, cu respectarea regulilor de distanțare între vizitatori. Pentru zilele de sâmbătă sau atunci când în Italia sunt sărbători legale trebuie să aveți o rezervare online sau telefonică, făcută cu cel puțin o zi înaintea vizitării.
 • Pentru zona galbenă, de la data de 15 mai sunt redeschise piscinele în aer liber, de la 1 iunie sunt redeschise sălile de sport, de la 1 iulie sunt permise activitățile în centrele termale, parcurilor tematice și de divertisment.
 • Este obligatorie în toată Italia purtarea măștii de protecție în aer liber și menținerea unei distanțe de 1 metru. De asemenea, purtarea măștii este obligatorie în toate spațiile închise, cu excepția locuințelor private. Sunt exceptați copiii sub 6 ani.

Amenzile pentru încălcarea restricțiilor COVID variază între 400 și 3.000 de euro. În situația în care încălcarea restricțiilor se realizează de o persoană aflată în autovehicul, cuantumul sancțiunii se mărește cu o treime.

SPANIA

În Spania nu mai e stare de urgență la nivel național, însă fiecare regiune poate adopta propriile restricții, de aceea, trebuie să consultați site-urile autorităților locale din regiunea în care vreți să mergeți. AICI puteți vedea ce restricții a impus fiecare regiune.

Pentru limba română puteți consulta site-ul Ministerului Român de Externe.

Începând cu 7 iunie, România e scoasă de pe lista statelor cu risc epidemiologic ridicat, astfel că dacă mergeți în Spania trebuie să prezentați unul din aceste documente:

 • fie un certificat care atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19
 • fie un test negativ PCR
 • sau un certificat de recuperare post-Covid.

Acesta poate fi certificat digital UE sau un document de acreditare a celor indicate mai sus, indiferent dacă provine dintr-un stat membru al UE sau dintr-o țară terță. Toți cetățenii peste 6 ani trebuie să prezinte un astfel de document.

 • În plus, cel puțin până pe 7 iunie, trebuie să completați un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet www.spth.gob.es. Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinație.

AICI puteți vedea în ce grad e încadrată România, lista fiind actualizată de autoritățile spaniole cu 7 zile înainte să intre în vigoare.

Restricții în vigoare: Cum spuneam, fiecare regiune poate avea propriile reguli. În orice caz, la nivel național se menține obligativitatea purtării măștii de protecție de către toate persoanele în vârstă de peste 6 ani, în toate spațiile publice, indiferent dacă este păstrată distanța de siguranță de 1,5 metri, inclusiv la plajă sau piscină.

Un ghid al măsurilor restrictive aplicate de comunitățile autonome poate fi consultat AICI.

PORTUGALIA

Portugalia a relaxat din 17 mai restricțiile de călătorie pentru cetățenii din țările UE cu o incidență mai mică de 500 de cazuri la 100.000 de locuitori. România se încadrează sub acest prag.

Pentru a intra în Portugalia, însă, e nevoie să prezentați un test PCR cu rezultat negativ făcut cu maximum 72 de ore înainte. Măsură este necesară pentru toți cetățenii de peste 2 ani.

Fără acest test cel mai probabil nu veți fi primit în avion, având în vedere că cele care vor fi sancționate sunt companiile aeriene și amenda este între 500 şi 2.000 de euro de călător. În plus, la destinație va trebui să faceți cale întoarsă.

Dacă alegeți să mergeți pe cale rutieră, veți fi supuși și unor controale mobile și veți fi informați asupra obligațiilor ce vă revin.

Se menține în continuare interdicția debarcării pasagerilor și echipajelor vaselor de croazieră în porturile naționale, cu excepția cetățenilor portughezi și a rezidenților în Portugalia. Este suspendat transportul fluvial între Portugalia și Spania.

În cazul călătoriilor către arhipelagurile Azore și Madeira, se recomandă consultarea paginilor de internet www.madeira.gov.pt și https://portal.azores.gov.pt/, în condițiile în care măsurile autorităților locale sunt actualizate permanent. Pentru intrarea în arhipelagurile Azore și Madeira, autoritățile solicită testarea moleculară (tip PCR) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (detalii mai jos).

Restricții în vigoare: Din 14 iunie, restaurantele se închid la 01:00. Sunt deschise și în interior, dar nu pot sta la masă mai mult de 6 persoane. La terasă pot sta grupuri de cel mult 10 persoane.

Sălile de spectacol și concerte pot fi deschise până la miezul nopții, cu ocupare a 50% din capacitate. Magazinele nu mai au impusă ora de închidere.

Muzeele, monumentele, palatele și siturile arheologice și similare sunt deschise.

Masca este obligatorie pe întreg teritoriul național (inclusiv în Arhipelagurile Madeira și Azore), în toate spațiile publice pentru toți cetățenii peste 10 ani.

Este interzis consumul de băuturi alcoolice în spațiile în aer liber cu public și pe drumurile publice. Este interzisă comercializarea de băuturi alcoolice în ariile de servicii și stațiile de alimentare cu combustibili.

CIPRU

Din 25 mai, Cipru s-a redeschis turismului, însă în continuare sunt câteva reguli pe care trebuie să le respectați. Ca să intrați în Cipru, aveți nevoie de:

 • o adeverință de vaccinare, fiind acceptate serurile de la Moderna, Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson și Sinopharm. Pentru Johnson & Johnson, care are doză unică, e nevoie să fi trecut 14 zile de la vaccinare. Pentru celelalte, puteți intra în Cipru din ziua în care ați făcut rapelul.
 • în cazul în care nu sunteți vaccinat, trebuie să prezentați un test COVID cu rezultat negativ efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte. Măsura se aplică pentru toți cetățenii de peste 12 ani.
 • completarea unui formular online pe care îl găsiți AICI, cu 24 de ore înaintea călătoriei. Acest formular e obligatoriu și pentru cei vaccinați, și pentru cei care intră pe bază de test. Dacă nu ați completat sau nu ați completat corect formularul, veți plăti o amendă de 300 de euro, iar dacă mințiți în formular vor fi și sancțiuni penale.

Toate documentele trebuie să fie prezentate în limba engleză.

În plus, e bine să știți că indiferent dacă sunteți vaccinat sau aveți rezultat negativ pentru COVID, în aeroporturile cipriote puteți fi selectat aleatoriu pentru a fi testați. Costurile testării aleatorii sunt suportate de către autoritățile locale.

Restricții în vigoare: Din 10 iunie a fost anulată carantina pe timpul nopții.

Toți cei peste 12 ani trebuie să dețină un Coronapass, ce poate fi obținut dacă aveți un test COVID cu rezultat negativ făcut în ultimele 72 de ore, dovadă că ați trecut prin boală în ultimele 6 luni. Cu acest Coronapass puteți intra în biserici, teatre, cinematografe, săli de spectacol, magazine mari, hoteluri și pensiuni, cazinouri sau conferințe și expoziții.

Sunt deschise restaurantele, tavernele, barurile sau cafenele, atât în interior, cât și în aer liber și trebuie să prezentați Coronapass-ul. Accesul la plaje, zone de picnic sau grădini zoologice e permis fără Coronapass.

Cluburile și localurile cu muzică de dans s-au redeschis din 10 iunie, la fel și zonele de camping.

Din 4 iunie a fost permisă din nou traversarea în partea de nord a insulei.

FRANȚA

Începând cu 9 iunie, românii nu mai trebuie să mai prezinte un test negativ pentru Covid-19 dacă sunt vaccinați. Astfel, dacă vreți să mergeți în Hexagon, aveți nevoie de următoarele:

 • Dovada vaccinării complete, care să ateste că au trecut cel puțin 2 săptămâni de la a doua injecție cu vaccinurile care se fac cu doză dublă (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), 4 săptămâni de la injecția pentru vaccinul cu doză unică (Johnson & Johnson) și 2 săptămâni de la injecția făcută în cazul persoanelor care au fost infectate cu Covid-19 și pentru care, în Franța, este necesară o singură injecție.
 • Dacă nu sunteți vaccinat, un test PCR cu rezultat negativ efectuat în ultimele 72 de ore. Măsura se aplică pentru orice persoană peste 11 ani, indiferent dacă se intră în Franța pe cale aeriană, rutieră, maritimă sau feroviară.
 • Pentru copiii care au sub 11 ani trebuie completată o declarația pe proprie răspundere care trebuie prezentată companiei de transport sau la trecerea frontierei, prin care se atestă că minorul nu prezintă simptome de Covid-19 și nu are cunoștință să fi fost caz contact în ultimele 14 zile de dinaintea călătoriei. Declarațiile pot fi descărcate de AICI.

E bine de știut că sunt două centre de testare pentru infecția cu SARS-CoV-2 în interiorul aeroporturilor Paris-Charles de Gaulle (terminal 2E, în fața porții 17) și Paris-Orly (terminal Orly 4 – Poarta 42D – Nivelul -1). Pasagerii care pleacă trebuie să obțină o programare online, în prealabil, accesând portalul doctolib.fr. Rezultatele vor fi recepționate în 48 de ore pentru testul molecular tip RT-PCR și în 1-2 ore pentru testul antigenic.

Restricții în vigoare: În Franța continentală rămâne în vigoare carantina de noapte, ce începe la 23:00 și se încheie la 06:00. Amenda pentru nerespectarea carantinei e de cel putin 135 de euro.

Sunt deschise barurile, restaurantele și cafenelele, atât în exterior, cât și în interior.

Teatrele, cinematografele și sălile de spectacol pot primi spectatori, dar cu anumite restricții. În muzee, la fel ca în magazine, este permis accesul unui vizitator pentru fiecare 8 m2, iar festivalurile în aer liber pot avea loc cu cel mult 1.000 de persoane, în funcție de cât de mare e locația. S-au deschis și grădinile zoologice (50% din capacitate) și cazinourile (35% din capacitate).

CROAȚIA

Până la 15 iunie, pentru a intra în Croația aveți nevoie de una dintre:

 • un test PCR cu rezultat negativ sau un test antigen negativ (testele acceptate le găsiți AICI). Dacă nu aveți testul făcut, aveți obligația fie să-l faceți pe cheltuială proprie cât mai repede, iar până la rezultat să vă autoizolați, fie să stați în izolare 10 zile, dacă nu puteți face test. Prețul unui test în Croația variază între 70 și 200 de euro.
 • certificat care să ateste că au trecut cel puțin 14 zile de la completarea schemei de vaccinare. Persoanele care au fost vaccinate cu vaccinurile Pfizer, Moderna sau Gamaleya pot intra în Croația în perioada începând de la a 22-a până la cel mai târziu a 42-a zi de la data efectuării primei doze de vaccin Pfizer, Moderna sau Gamaleya, respectiv în perioada de la a 22-a până la cel mai târziu a 84-a zi de la data efectuării primei doze de vaccin AstraZeneca.
 • un test PCR cu rezultat pozitiv care să ateste că au trecut minim 11 zile și maxim 180 de când ați trecut prin boală.

Copiii cu vârsta de până la 12 ani care călătoresc însoţiţi de părinte/tutore sunt exceptați de la obligaţia de a prezenta un test negativ dacă părintele/tutorele prezintă un test PCR negativ, test rapid antigen negativ, un certificat de vindecare COVID-19 sau un certificat de vaccinare împotriva COVID-19.

Frontierele terestre ale Croației cu Slovenia, Serbia, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina sunt deschise atât transporturilor de mărfuri, cât și traficului de pasageri. Punctele deschise de trecere a frontierei cu Ungaria sunt Dubosevica – Udvar și Gorican – Leteneye. Pe la Terezino Polye – Barcs trec doar cetățenii ungari și croați.

Dacă sunteți doar în tranzit prin Croația, durata nu poate depăși 12 ore, sunteți obligați să aveți documente care dovedesc destinația finală, să mergeți doar pe autostradă și să nu faceți opriri intermediare care nu sunt strict necesare. Tranzitul coridorului Neum (Croația - Bosnia și Herțegovina - Croația) în scop turistic este permis fără oprire.

Restricții în vigoare: La acest moment în Croația sunt deschise mall-urile, terasele restaurantelor și cafenelelor, parcurile, muzeele, galeriile de artă și cazinourile. Restaurantele pot servi clienții și în interior, cafenelele și barurile doar în aer liber.

Însă, în funcție de rata de infectare, sunt diverse restricții în județe. Unele impun masca doar în mijloace de transport în comun și spații închise, altele și în spații deschise aglomerate.

Magazinele, brutăriile, localurile sunt deschise până la 23:00. Este interzisă vânzarea de băuturi alcoolice între orele 23:00 și 06:00.

Amenzile în Croația pentru încălcarea măsurilor COVID sunt între 70 de euro, dacă nu purtați mască acolo unde e nevoie, și până la 16.000 de euro dacă nu respectați autoizolarea.

GERMANIA

România a fost scoasă de pe lista zonelor de risc. Însă tot trebuie să respectați mai multe lucruri ca să intrați în Germania. Astfel, trebuie să orezentați

 • un test PCR cu rezultat negativ făcut cu 72 de ore înainte sau un test antigen negativ făcut cu 48 de ore înainte.
 • certificat care să ateste că au trecut cel puțin 14 zile de la completarea schemei de vaccinare. Sunt acceptate doar vaccinurile omologate în UE.
 • un test PCR cu rezultat pozitiv care să ateste că au trecut cel puțin 28 de zile înainte, dar nu mai mult de 6 luni de când ați trecut prin boală.
 • Este admisă și prezentarea cumulativă a dovezii unei infectări anterioare cu virusul SARS-CoV-2, împreună cu cea a vaccinării cu cel puțin o doză a unui vaccin omologat la nivelul UE
 • Dacă ați fost în zone de risct aveți obligația de înregistrare a intrării în Germania. Lista cu zonele de risc poate fi consultată AICI. Întreaga procedură poate fi efectuată, inclusiv în limba română, prin intermediul portalului: www.einreiseanmeldung.de. Veți intra și în izolare.

Aceste dovezi sunt necesare pentru toate persoanele peste 6 ani și pot fi prezentate pe hârtie sau în format electronic și trebuie să fie redactate într-una din limbile germană, engleză, franceză, italiană sau spaniolă.

Dacă începeți să dezvoltați simptome specifice COVID-19 (dificultăți de respirație, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului) în decurs de 10 zile de la momentul intrării în Germania, trebuie să vă izolați obligatoriu, chiar dacă aveți un test COVID negativ, și să contactați autoritatea locală de sănătate.

Restricții în vigoare: AICI puteți consulta măsurile impuse în fiecare land.

Amenzile pentru încălcarea regulilor în Germania sunt de până la 25.000 de euro.

Masca este obligatorie în mijloacele de transport în comun și în magazine, precum și în spațiile deschise unde nu este posibilă distanțarea de 1,5 metri între persoane. Amenda pentru nepurtarea măștii este de cel puțin 50 de euro.

AUSTRIA

Dacă vreți să mergeți în Austria, în primul rând trebuie să vă înregistrați online cu cel mult 72 de ore în avans. Trebuie să completați un document denumit „Pre-Travel-Clearance – PTC” - AICI - și la intrarea în țară să prezentați confirmarea de înregistrare din sistemul online, în format electronic sau tipărit.

Dacă nu reușiți să vă înregistrați online, puteți descărca formularul tipizat de AICI și apoi să-l completați și să-l semnați olograf.

România a fost scoasă de pe lista țărilor cu risc epidemiologic, așadar, pentru a intra în Austria aveți nevoie de:

 1. Un test COVID cu rezultat negativ tip PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte, sau un test antigen cu rezultat negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

2. Un certificat de vaccinare care să ateste că:

 • au trecut cel puțin 22 de zile de la administrarea primei doze de vaccin, dar nu mai mult de 3 luni.
 • aveți schema de vaccin completă, dar nu au trecut mai mult de 9 luni de la administrarea primei doze.
 • în cazul imunizării cu un vaccin administrat într-o singură doză, aceasta să nu fi fost efectuată cu mai mult de 9 luni în urmă;
 • vaccinarea a avut loc după cel puţin 21 de zile de la emiterea unui test biologic-molecular pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau a dovezii prezenței anticorpilor, cu condiția ca vaccinul să nu fi fost administrat cu mai mult de 9 luni în urmă.

3. Un certificat medical care să atete recuperarea după boală în ultimele 6 luni sau o dovadă a prezenței anticorpilor, care să nu fie mai veche de 3 luni.

Documentul care atestă efectuarea testului trebuie să conțină: numele și prenumele persoanei testate, data nașterii, data și ora prelevării probelor, rezultatul testului (pozitiv sau negativ), semnătura persoanei care a efectuat testul, ștampila instituției de testare sau codul de bare, respectiv codul QR.

Dacă mergeți cu mașina, trebuie să știți că trebuie respectată distanțarea (un scaun liber între călători) și purtarea măștii de protecție dacă persoanele nu fac parte din aceeași gospodărie.

Restricții în vigoare: Accesul în restaurante, la evenimente, congrese, expoziții, în hoteluri, în magazine și în sălile de sport se face cu aplicarea Reguloo ”3G” (fie test covid negativ, fie dovada vaccinării, fie vindecarea după boală - în germană toate încep cu litera g, de aici numele).

Restaurantele sunt deschise până la ora 22:00, însă când nu vă aflați la masă trebuie să purtați mască de protecție FFP2. În interior sunt permise doar grupuri de 4 persoane, plus copii.

În toată țara distanțarea socială e obligatorie la 2 metri, atât în spații închise, cât și deschise. Masca e obligatorie pentru toate persoanele peste 14 ani și trebuie să fie tip FF2 sau cu standard echivalent sau superior (tip FFP3, N95 sau KN 95).

Sunt permise evenimentele în aer liber în limita a maxim 3.000 de persoane, iar în interior limita este de 1.500 de persoane, dar nu pot ține mai mult de ora 22:00.

Nu mai există carantină de noapte, dar în intervalul orar 05:00 – 22:00, în spațiile deschise se pot întâlni maxim 10 persoane și în spațiile interioare maxim 4 adulți (plus copiii care îi însoțesc, 10 în exterior și 6 în interior).

UNGARIA

Ungaria a relexat din 22 mai parte din restrictiile de călătorie, pentru românii vaccinați.

Astfel, dacă vreți să călătoriți în țara vecină aveți nevoie de o adeverință de vaccinare sau un certificat de vaccinare, prin care să demonstrați că aveți schema completă de imunizare. Acest document trebuie să fie prezentat în limba română și în limba engleză.

Dacă nu sunteți vaccinat, vă supuneți regimului aplicat de Ungaria cetățenilor străini, în vigoare la acest moment până șa 22 iunie 2021. Așadar, trebuie să prezentați un test PCR sau antigen cu rezultat negativ și nu puteți intra decât dacă vă încadrați într-una din aceste categorii:

 • posesorii de pașapoarte diplomatice/de serviciu sau carnet de marinar;
 • conducătorii auto în cadrul traficului de marfă;
 • posesorii de pașapoarte simple în situația în care solicită intrarea în cadrul unei vizite oficiale (se certifică prin prezentarea documentelor oficiale);
 • persoanele care, la intrarea în Ungaria, certifică că au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în termen de 6 luni înainte de data cererii de trecere a frontierei și în prezent sunt vindecate.

În cazuri excepționale, puteți intra cu cerere de derogare, pe care trebuie să o adresați poliției ungare locale competente, în funcție de punctul de intrare în țară. Trebuie să țineți cont că cererea poate fi respinsă dacă sunteți suspectat că mințiți în legătură cu motivul sau că sunteți suspectat că prezentați un risc epidemiologic, de securitate publică sau de securitate națională.

Motivele pentru care puteți cere derogare de intrare în Ungaria le găsiți AICI, dar trebuie să știți că niciunul nu se referă la scopuri turistice.

Pentru a tranzita Ungaria în drumul spre altă destinație, trebuie să nu aveți simptome specifice COVID-19, să prezentați documente care să ateste destinația finală și că vă va fi permis accesul acolo și părăsiți teritoriul ungar în 24 de ore. Totodată, tranzitul se va face doar pe rute stabilite și nu veți putea opri decât în locurile indicate, informații pe care le găsiți AICI.

Restricții în vigoare: Din 23 mai Ungaria a eliminat carantina de noapte și purtarea măștii nu mai este obligatorie în spații publice.

Restaurantele și magazinele sunt deschise si pot funcționa după programul stabilit de ele.

Evenimentele în aer liber pot avea loc cu participarea a maximum 500 de persoane. La evenimentele muzicale pot participa doar persoanele care deţin un certificat de vaccinare.

OLANDA

Din 28 mai România a fost plasată pe lista țărilor ”galbene” de către autoritățile olandeze, ceea ce înseamnă că românii pot intra în Olanda fără să trebuiasca să prezinte un test COVID și nici nu trebuie să intre în carantină. AICI puteți consulta lista ca să vedeți în orice moment dacă au fost făcute modificări.

În continuare, însă, trebuie să completați obligatoriu o declarație de sănătate. Documentul trebuie completat pentru orice persoană peste 13 ani. Declarația o găsiți AICI.

Restricții în vigoare: La acest moment în Olanda terasele restaurantelor și cafenelelor sunt deschise în intervalul orar 06:00 - 22:00 și la masă pot sta maximum 4 persoane.

Au fost redeschise locațiile de închiriere pentru activități recreative (canoe, bărci, biciclete), grădinile zoologice, parcurile naturale și de distracții și bibliotecile. Din 5 iunie se redeschid spațiile de recreere la interior (parcuri de distracții, grădini zoologice, cazinouri, saune și centre wellness).

TURCIA

Din 17 mai, Turcia a ieșit din carantina totală, dar rămân în vigoare unele restricții mai dure. Chiar dacă ele nu se aplică turiștilor străini, pot impacta destul de mult experiența unei vacanțe autentice în Turcia.

Ca să intrați ca turist în Turcia, trebuie să vă înregistrați online AICI, cu maxim 72 ore înainte, orice fel de cale de transport alegeți. Formularul trebuie să-l prezentați la îmbarcare sau la graniță tipărit sau în format electronic, pe telefon.

Odată completat, va fi emis un cod HES, în baza căruia veți putea avea acces la transport intern și cazare.

Însă până acolo trebuie să aveți unul din următoarele:

 • un document emis de autorităţile statelor de domiciliu care atestă faptul că ați fost vaccinați împotriva COVID-19 şi că au trecut 14 zile de la efectuarea schemei complete a vaccinării;
 • rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR efectuat cu maximum 72 de ore înainte sau al unui test rapid antigen efectuat cu maximum 48 de ore înainte. Se aplică tuturor cetățenilor peste 6 ani. Testele rapide antigen acceptate sunt cele emise în limba engleză de o unitate medicală certificată în statul de domiciliu. Testele efectuate la domiciliu/reședință şi care nu sunt însoţite de o certificare medicală NU sunt acceptate.
 • un document oficial care atestă că persoanele în cauză au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni.

Atenție!

 • Persoane care intră în Turcia prin toate punctele de trecere a frontierei, pot fi supuse în mod aleatoriu unei testări tip PCR.
 • Deși autoritățile turce au transmis că persoanele aflate în tranzit nu au obligația de a prezenta un test COVID negativ, operatorii locali de check-in/handling solicită tuturor călătorilor care se îmbarcă de pe aeroportul Istanbul sau de pe alte aeroporturi naţionale, inclusiv celor aflați în tranzit, respectiv îmbarcați de pe alte aeroporturi din Turcia, prezentarea testului molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, pentru a li se permite îmbarcarea către România

Restricții în vigoare: Rezidenţii din Turcia trebuie să stea acasă între orele 21:00 şi 05:00 în timpul săptămânii, precum şi întreg weekendul, cu excepţii precum mersul pe jos către cea mai apropiată piaţă de cumpărat alimente.

Restaurantele şi cafenelele sunt limitate doar la mâncare de luat acasă şi servicii de livrare. Cinematografele, facilităţile sportive şi barurile rămân închise. Magazinele alimentare și brutăriile rămân deschise și în weekend, între orele 10:00-17:00.

Astfel, chiar dacă carantina de noapte și de weekend nu va privește, ca turist, celelalte măsuri vă pot impacta vacanța.

În Turcia e obligatorie purtarea măștii de protecție în toate spațiile, mai puțin în locuințe.

Pe măsură ce se redeschid turiștilor, vom adăuga pe listă și alte destinații. Dacă vă interesează condițiile de călătorie către o altă țară, scrieți-ne. Totodată, puteți consulta site-ul MAE.


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!