Unde poți să călătorești vara asta: Tulpina Delta readuce restricțiile în mai multe țări preferate de români ca destinații de vacanță

Unde poți să călătorești vara asta: Tulpina Delta readuce restricțiile în mai multe țări preferate de români ca destinații de vacanță

Certificatul digital COVID a intrat în vigoare în toate țările UE și în alte câteva state din Europa, însă creșterea cazurilor din cauza tulpinii Delta a adus din nou reactivarea unor restricții.

Statele se luptă însă să țină deschis sectorul turistic. Așadar, dacă te întrebi unde poți să călătorești vara aceasta, în acest articol vei găsi lista destinațiilor iubite de români și restricțiile COVID din fiecare țară.

Situația rămâne însă volatilă, pentru că, pe măsură ce cresc cazurile de Covid, fiecare stat poate impune oricând noi restricții.

SpotMedia.ro vă ține la curent cu condițiile de călătorie din țările care sunt destinații de vacanță preferate de români. În acest articol vom updata datele, de câte ori apare o schimbare. Vă invităm să-l consultați periodic.

Informațiile sunt pentru cazul în care călătoriți din România. Dacă vă deplasați din alt stat, mai ales dacă e din afara UE, vă invităm să consultați site-ul Ministerului român de Externe, dar și pe cel al țării spre care vă deplasați.

În plus, nu uitați că trebuie să vă informați și despre condițiile de întoarcere în țară, pentru că din cauza creșterii cazurilor de COVID, România include tot mai multe țări pe lista galbenă sau roșie. Dacă nu sunteți vaccinat, trebuie să vă faceți test sau chiar să fiți băgat în carantină la întoarcerea din vacanță. Lista se actualizează săptămânal și o puteți găsi AICI.

La acest moment găsiți mai jos condițiile de călătorie în vigoare pentru Grecia, Italia, Spania, Bulgaria, Portugalia, Cipru, Franța, Croația, Germania, Austria, Ungaria, Olanda și Turcia.

GRECIA

Din 14 mai 2021, Grecia a relaxat restricțiile COVID, pentru a da startul sezonului turistic, însă la începutul lui iulie anumite lucruri au trebuit reglementate din cauza creșterii cazurilor noi.

ADVERTISING

Începând din 3 iulie, se poate intra prin punctele de frontieră Promachonas, Ormenio, Evzonoi, Nymfaia, Niki, Doirani, Kristallopigi, Kipi, Kakavia, Kastanies și Exohi 24 de ore din 24. Cu avionul se poate ajunge pe orice aeroport din Grecia.

Este obligatoriu ca la intrare să prezentați unul din următoarele:

  • Certificat de vaccinare emis de o autoritate competentă din țara de origine a călătorului. Aflați aici cum îl puteți obține în mai puțin de 10 pași.
  • Un test COVID PCR cu rezultat negativ care să fi fost efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen. Măsura testului PCR este valabilă pentru orice cetățean peste 12 ani. Grecia îi primește inclusiv pe cei vaccinați cu Novavax, Sinovac Biotech, Sputnik, Candino Biologics și Sinopharm.
  • Formularul PLF - completat AICI, cu cel puțin 24 de ore înaintea călătoriei. Amenda în caz de necompletare este de 500 de euro.
  • Dovadă că a fost testat pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 2 până la 9 luni. Acest lucru poate fi dovedit fie prezentând un test molecular PCR fie rezultatul unui test antigen efectuat de un laborator autorizat sau un certificate medical care să confirme că deţinătorul a fost testat pozitiv cu virusul SARS-CoV-2.
  • De menționat că e în vigoare măsura ca la graniță să fie efectuate aleatoriu teste rapide. Rezultatul se eliberează pe loc și e permis doar accesul persoanelor cu rezultat negativ.

Atenție! Aceleași reguli se aplică și la călătoria cu feribotul. Astfel, dacă ați intrat pe baza dovezii vaccinării, va trebui să o aveți la îndemână și pe feribot. Lucrurile se complică dacă ați intrat în Grecia pe bază de test, pentru că și la călătoria cu feribotul aveți nevoie de unul PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte sau antigen făcut cu 48 de ore înainte.

ADVERTISING

Măsurile se aplică pentru copiii de peste 12 ani și adulți. Pentru tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani se acceptă și un test rapid făcut cu cel mult 24 de ore înaintea călătoriei.

Din 1 august România include Grecia pe lista roşie COVID, ceea ce înseamnă că dacă nu sunteți vaccinat trebuie să intrați în carantină.

Pentru zona roșie se impune carantina de 14 zile pentru persoanele care sosesc în România, excepțiile fiind:

  • persoanele vaccinate anti-COVID cu schemă completă de cel puțin 10 zile,
  • persoanele care au fost infectate cu coronavirus în ultimele 180 de zile și nu mai devreme de ultimele 14 zile
  • copiii până la vârsta de 6 ani, iar cei de 6-16 ani cu prezentarea unui test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore.

Restricții în vigoare: În Grecia e obligatorie purtarea măștii în spațiile publice închise, aeroporturi și în mijloacele de transport în comun. Muzeele și siturile arheologice sunt deschise în genral, dar din cauza temperaturilor istorice înregistrate în august au fost închise de autorități, așa că verificați și astfel de date înainte de a pleca la drum. Atunci când pot fi vizitate, trebuie respectate măsurile sanitare și de distanțare.

Până la sfârşitul lunii august, locurile de divertisment, barurile, cinematografele şi teatrele şi toate locurile cu spaţii închise primesc doar persoane care au fost vaccinate sau au trecut prin boală. Certificatul care atestă imunizarea naturală trebuie să fie emis la 30 de zile după primul test pozitiv și e valabil 180 de zile.

Persoanele cu vârsta de până la 18 ani pot intra în oricare din spațiile menționate mai sus cu prezentarea rezultatului negativ al unui autotest, însoțit de declarația aferentă, semnată de unul dintre părinți ori de către reprezentantul legal al minorului.

ADVERTISING

Autoritățile elene atrag atenția că pot decide instituirea de noi restricții de circulație în orice moment dacă evoluția situației pandemice o impune.

BULGARIA

Bulgaria este în ”situație de urgență epidemiologică” până pe 31 august, ceea ce le permite autorităților să impună restricții oricând consideră necesar.

Dar, începând din 27 mai, românii care vin din România au liber să intre în Bulgaria prin orice punct de trecere a frontierei, fără să trebuiască să prezinte la graniță absolut niciun document legat de COVID-19: nici test, nici certificat de vaccinare, nici adeverință că au trecut prin boală.

Restricții în vigoare: În Bulgaria este obligatorie purtarea măștii de protecție atât în spațiile publice deschise aglomerate, unde nu e posibilă distanțarea de 1,5 metri. Masca e obligatorie și în toate spațiile publice închise. Sunt exceptați de la purtarea măștii copiii sub 6 ani.

Discotecile, barurile și restaurantele sunt deschise, dar cu 50% din capacitate.

De la 1 iunie, toate plajele de pe litoralul Bulgariei s-au redeschis pentru turiști.

ITALIA

Începând din 14 mai, românii care merg în Italia nu mai trebuie să stea în autoizolare 5 zile. În schimb, pentru a intra în țară, trebuie să îndeplinească una din următoarele condiții:

  • Să prezinte certificatul european COVID - aflați aici cum îl puteți obține în mai puțin de 10 pași, sau dovada că au schema completă de vaccin de cel puțin 14 zile.
  • Să prezinte la intrarea în țară rezultatul negativ al unui test COVID PCR sau antigen, efectuat cu maxim 48 de ore înainte. Nu există un format propus de italieni, așa că MAE recomandă ca documentul să fie redactat în limba italiană sau engleză. Testul e obligatoriu pentru toți copiii de peste 2 ani.
  • Să completeze un formular de localizare ce poate fi găsit AICI.

Sunteți exceptați de la aceste măsuri dacă doar tranzitați Italia cu un mijloc de transport privat pentru cel mult 36 de ore.

Restricții în vigoare: Din 6 august doar cei vaccinați, testați sau care au trecut prin boală și fac dovada vindecării pot participa la spectacole, competiții sportive, festivaluri, târguri, pot merge la restaurante în interior, pisicina, spa, săli de jocuri de noroc.

În regiunea Veneto, cel puțin până pe 31 august, românii care nu au efectuat ambele doze de vaccin vor fi supuși unui test de tip molecular sau antigen, înainte de intrare, indiferent că vin cu avionul sau alte mijloace.

Titularii certificatului digital verde pot fi supuși, de asemenea, testării în mod voluntar.

Este obligatorie în toată Italia purtarea măștii de protecție în aer liber și menținerea unei distanțe de 1 metru. De asemenea, purtarea măștii este obligatorie în toate spațiile închise, cu excepția locuințelor private. Sunt exceptați copiii sub 6 ani.

Amenzile pentru încălcarea restricțiilor COVID variază între 400 și 1.000 de euro.

SPANIA

În Spania nu mai e stare de urgență la nivel național, însă fiecare regiune poate adopta propriile restricții, de aceea, trebuie să consultați site-urile autorităților locale din regiunea în care vreți să mergeți. AICI puteți vedea ce restricții a impus fiecare regiune.

Pentru limba română puteți consulta site-ul Ministerului Român de Externe.

Începând cu 7 iunie, România e scoasă de pe lista statelor cu risc epidemiologic ridicat, iar din 21 iunie s-a decis ca cei care călătoresc din România în Spania cu avionul să NU mai fie nevoiți să prezinte certificatul european COVID, rezultatul negativ al unui test sau dovada recuperării după boală.

Este nevoie însă să completați un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau pe site, AICI.

Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinație.

Dacă mergeți însă în Insulele Canare trebuie să prezentați la momentul sosirii la hotel fie certificatul care atestă vaccinarea complet, fie un test tip PCR sau un test antigen efectuate cu cel mult 72 de ore înainte de momentul cazării. Testul este obligatoriu pentru toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani. Sunt exceptați cei care fac dovada că au avut COVID în ultimele 6 luni.

AICI puteți vedea dacă se schimbă încadrarea României, lista fiind actualizată de autoritățile spaniole cu 7 zile înainte să intre în vigoare.

Restricții în vigoare: Fiecare regiune poate avea propriile reguli. În orice caz, la nivel național a fost scoasă obligativitatea purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice deschise, dacă poate fi păstrată distanța de siguranță de 1,5 metri. În spațiile publice închise masca rămâne obligatorie pentru toate persoanele în vârstă de peste 6 ani.

Un ghid al măsurilor restrictive aplicate de comunitățile autonome poate fi consultat AICI.

PORTUGALIA

Portugalia a relaxat din 17 mai restricțiile de călătorie pentru cetățenii din țările UE cu o incidență mai mică de 500 de cazuri la 100.000 de locuitori. România se încadrează sub acest prag. Din iulie, însă, tulpina Delta a început să infecteze tot mai mulți oameni, așa că, cel puțin până pe 26 iulie, este decretată stare de calamitate pe întreg teritoriul național continental și unele restricții au fost reinstaurate.

Pentru a intra în Portugalia, aveți nevoie să prezentați unul din următoarele:

  • certificatul european COVID - aflați aici cum îl puteți obține în mai puțin de 10 pași, sau un document care atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19 de cel puțin 14 zile
  • Un test PCR cu rezultat negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte, sau 48 de ore înainte, în cazul testului antigen rapid. Copiii sub 12 ani nu e nevoie să fie testați.
  • Toți pasagerii trebuie să completeze un formular numit Passenger Locator Card înainte de a se îmbarca spre Portugalia. Formularul îl găsiți AICI.

Nu va fi permisă îmbarcarea în vreun avion fără certificat european COVID sau test. Se menține măsura controlului obligatoriu al temperaturii corporale. Dacă aveți peste 38 de grade veți fi îndrumat spre o zonă de asistență medicală. Va fi repetată măsrurarea temperaturii și dacă medicii consideră că e cazul vi se va face un test COVID, fiind nevoit să așteptați rezultatul în spațiul special amenajat din aeroport.

Dacă alegeți să mergeți pe cale rutieră, veți fi supuși și unor controale mobile și veți fi informați asupra obligațiilor ce vă revin.

În cazul călătoriilor către arhipelagurile Azore și Madeira, se recomandă consultarea paginilor de internet www.madeira.gov.pt și https://portal.azores.gov.pt/, în condițiile în care măsurile autorităților locale sunt actualizate permanent.

Restricții în vigoare: La hotel sunteți obligat să prezentați certificatul digital COVID sau un test cu rezultat negativ, indiferent de nivelul de risc al fiecărei unități teritoriale.

Masca este obligatorie pe întreg teritoriul național (inclusiv în Arhipelagurile Madeira și Azore), în toate spațiile publice pentru toți cetățenii peste 10 ani.

Restaurantele și cafenelele sunt deschise și în interior și în exterior, dar nu pot sta la masă mai mult de 6 persoane. La terasă pot sta grupuri de cel mult 10 persoane.

Sălile de spectacol și concerte, muzeele, monumentele, palatele și siturile arheologice sunt deschise.

Este interzis consumul de băuturi alcoolice în spațiile în aer liber cu public și pe drumurile publice. Este interzisă comercializarea de băuturi alcoolice în ariile de servicii și stațiile de alimentare cu combustibili.

CIPRU

Din 25 mai, Cipru s-a redeschis turismului, însă în continuare sunt câteva reguli pe care trebuie să le respectați. România e pe lista verde a Ciprului, astfel că nu sunteți obligați să prezentați test COVID.

Trebuie însă să completați un formular online pe care îl găsiți AICI, cu 24-48 de ore înaintea călătoriei. Dacă nu ați completat sau nu ați completat corect formularul, veți plăti o amendă de 300 de euro, iar dacă mințiți în formular vor fi și sancțiuni penale.

În plus, e bine să știți că indiferent dacă sunteți vaccinat sau aveți rezultat negativ pentru COVID, în aeroporturile cipriote puteți fi selectat aleatoriu pentru a fi testați. Costurile testării aleatorii sunt suportate de către autoritățile locale.

Restricții în vigoare: Din 10 iunie a fost anulată carantina pe timpul nopții.

Toți cei peste 12 ani trebuie să dețină un Safepass, ce poate fi obținut dacă sunteți vaccinat, aveți un test COVID cu rezultat negativ făcut în ultimele 72 de ore, dovadă că ați trecut prin boală în ultimele 6 luni. Acest Safepass este necesar în spații interioare și exterioare, unde există un risc crescut de transmitere a COVID-19 și unde se adună peste 10 persoane, deci biserici, teatre, cinematografe, săli de spectacol, magazine mari, hoteluri și pensiuni, cazinouri sau conferințe și expoziții.

De precizat că în primele 7 zile puteți intra cu formularul pe care l-ați completat înainte să mergeți în Cipru, dar daca stați mai mult trebuie să vă faceți SafePass.

Sunt deschise restaurantele, tavernele, barurile sau cafenele, atât în interior, cât și în aer liber. Cluburile și localurile cu muzică de dans s-au redeschis din 10 iunie, la fel și zonele de camping.

Din 4 iunie a fost permisă din nou traversarea în partea de nord a insulei.

E bine de ştiut însă că şi Ciprul se află pe lista roşie a României, aşa că se aplică la întoarcerea în ţară aceleaşi reguli detaliate mai sus, pentru Grecia.

FRANȚA

Începând cu 9 iunie, românii nu mai trebuie să mai prezinte un test negativ pentru Covid-19 dacă sunt vaccinați. Astfel, dacă vreți să mergeți în Hexagon, aveți nevoie de unul din următoarele:

  • Certificatul european COVID (aflați aici cum îl puteți obține în mai puțin de 10 pași) sau dovada vaccinării complete, care să ateste că au trecut cel puțin 2 săptămâni de la a doua injecție cu vaccinurile care se fac cu doză dublă (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), 4 săptămâni de la injecția pentru vaccinul cu doză unică (Johnson & Johnson) și 2 săptămâni de la injecția făcută în cazul persoanelor care au fost infectate cu Covid-19 și pentru care, în Franța, este necesară o singură injecție.
  • Dacă nu sunteți vaccinat, un test PCR cu rezultat negativ efectuat în ultimele 72 de ore. Măsura se aplică pentru orice persoană peste 11 ani, indiferent dacă se intră în Franța pe cale aeriană, rutieră, maritimă sau feroviară.
  • Toate persoanele trebuie să completeze o declarația pe proprie răspundere care trebuie prezentată companiei de transport sau la trecerea frontierei, prin care se atestă că minorul nu prezintă simptome de Covid-19 și nu are cunoștință să fi fost caz contact în ultimele 14 zile de dinaintea călătoriei. Declarațiile pot fi descărcate de AICI.

Restricții în vigoare: Din 21 iulie, trebuie să aveți un certificat/pass sanitar pentru a intra în săli de concerte sau spectacole unde sunt peste 50 de persoane.

Sunt deschise barurile, restaurantele și cafenelele, atât în exterior, cât și în interior.

Masca rămâne obligatorie în interior și în exterior doar în spațiile aglomerate.

Pentru rezidenți testele sunt gratuite, dar pentru turiști sunt contra cost și prețurile În cazul turiștilor străini testele sunt contra cost - 49 de euro testul PCR și 29 de euro testul antigen, dar pot fi mai mari, în funcție de laborator.

CROAȚIA

Pentru a intra în Croația aveți nevoie de unul dintre:

  • un test PCR cu rezultat negativ sau un test antigen negativ (testele acceptate le găsiți AICI). Dacă nu aveți testul făcut, aveți obligația fie să-l faceți pe cheltuială proprie cât mai repede, iar până la rezultat să vă autoizolați, fie să stați în izolare 10 zile, dacă nu puteți face test. Prețul unui test în Croația variază între 70 și 200 de euro.
  • Certificatul european COVID (aflați aici cum îl puteți obține în mai puțin de 10 pași) sau un document care să ateste că au trecut cel puțin 14 zile de la completarea schemei de vaccinare. Persoanele care au fost vaccinate cu vaccinurile Pfizer, Moderna sau Gamaleya pot intra în Croația în perioada începând de la a 22-a până la cel mai târziu a 42-a zi de la data efectuării primei doze de vaccin Pfizer, Moderna sau Gamaleya, respectiv în perioada de la a 22-a până la cel mai târziu a 84-a zi de la data efectuării primei doze de vaccin AstraZeneca.
  • un test PCR cu rezultat pozitiv care să ateste că au trecut minim 11 zile și maxim 180 de când ați trecut prin boală.

Copiii cu vârsta de până la 12 ani care călătoresc însoţiţi de părinte/tutore nu trebuie să prezinte astfel de documente.

Frontierele terestre ale Croației cu Slovenia, Serbia, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina sunt deschise atât transporturilor de mărfuri, cât și traficului de pasageri. Punctele deschise de trecere a frontierei cu Ungaria sunt Dubosevica – Udvar și Gorican – Leteneye. Pe la Terezino Polye – Barcs trec doar cetățenii ungari și croați.

Dacă sunteți doar în tranzit prin Croația, durata nu poate depăși 12 ore, sunteți obligați să aveți documente care dovedesc destinația finală, să mergeți doar pe autostradă și să nu faceți opriri intermediare care nu sunt strict necesare. Tranzitul coridorului Neum (Croația - Bosnia și Herțegovina - Croația) în scop turistic este permis fără oprire.

Restricții în vigoare: La acest moment în Croația sunt deschise mall-urile, terasele restaurantelor și cafenelelor, parcurile, muzeele, galeriile de artă și cazinourile. Restaurantele pot servi clienții și în interior, cafenelele și barurile doar în aer liber.

Însă, în funcție de rata de infectare, sunt diverse restricții în județe. Unele impun masca doar în mijloace de transport în comun și spații închise, altele și în spații deschise aglomerate.

Magazinele, brutăriile, localurile, cluburile, barurile de noapte, cazinourile și sălile de pariuri pot rămâne deschise până la ora 24:00, dar ]n interior participanții trebuie să prezinte certificatul COVID. Este interzisă vânzarea de băuturi alcoolice între orele 24:00 și 06:00.

Amenzile în Croația pentru încălcarea măsurilor COVID sunt între 70 de euro, dacă nu purtați mască acolo unde e nevoie, și până la 16.000 de euro dacă nu respectați autoizolarea.

GERMANIA

România a fost scoasă de pe lista zonelor de risc. Însă tot trebuie să respectați mai multe lucruri ca să intrați în Germania. Astfel, trebuie să prezentați unul dintre următoarele:

  • un test PCR cu rezultat negativ făcut cu 72 de ore înainte sau un test antigen negativ făcut cu 48 de ore înainte.
  • Certificatul european COVID (aflați aici cum îl puteți obține în mai puțin de 10 pași) sau un document care să ateste că au trecut cel puțin 14 zile de la completarea schemei de vaccinare. Sunt acceptate doar vaccinurile omologate în UE.
  • un test PCR cu rezultat pozitiv care să ateste că au trecut cel puțin 28 de zile înainte, dar nu mai mult de 6 luni de când ați trecut prin boală.
  • Este admisă și prezentarea cumulativă a dovezii unei infectări anterioare cu virusul SARS-CoV-2, împreună cu cea a vaccinării cu cel puțin o doză a unui vaccin omologat la nivelul UE
  • Dacă ați fost în zone de risct aveți obligația de înregistrare a intrării în Germania. Lista cu zonele de risc poate fi consultată AICI. Întreaga procedură poate fi efectuată, inclusiv în limba română, prin intermediul portalului: www.einreiseanmeldung.de. Veți intra și în izolare.

Aceste dovezi sunt necesare pentru toate persoanele peste 12 ani și pot fi prezentate pe hârtie sau în format electronic și trebuie să fie redactate într-una din limbile germană, engleză, franceză, italiană sau spaniolă.

Dacă începeți să dezvoltați simptome specifice COVID-19 (dificultăți de respirație, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului) în decurs de 10 zile de la momentul intrării în Germania, trebuie să vă izolați obligatoriu, chiar dacă aveți un test COVID negativ, și să contactați autoritatea locală de sănătate.

Restricții în vigoare: AICI puteți consulta măsurile impuse în fiecare land.

Amenzile pentru încălcarea regulilor în Germania sunt de până la 25.000 de euro.

Masca este obligatorie în mijloacele de transport în comun și în magazine, precum și în spațiile deschise unde nu este posibilă distanțarea de 1,5 metri între persoane. Amenda pentru nepurtarea măștii este de cel puțin 50 de euro.

AUSTRIA

România a fost scoasă de pe lista țărilor cu risc epidemiologic, așadar, pentru a intra în Austria aveți nevoie de unul din următoarele:

  1. Un test COVID cu rezultat negativ tip PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte, sau un test antigen cu rezultat negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte. Măsura se aplică peste 12 ani.

2. Certificatul european COVID (aflați aici cum îl puteți obține în mai puțin de 10 pași) sau un document care să ateste că:

  • au trecut cel puțin 22 de zile de la administrarea primei doze de vaccin, dar nu mai mult de 3 luni.
  • aveți schema de vaccin completă, dar nu au trecut mai mult de 9 luni de la administrarea primei doze.
  • în cazul imunizării cu un vaccin administrat într-o singură doză, aceasta să nu fi fost efectuată cu mai mult de 9 luni în urmă;
  • vaccinarea a avut loc după cel puţin 21 de zile de la emiterea unui test biologic-molecular pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau a dovezii prezenței anticorpilor, cu condiția ca vaccinul să nu fi fost administrat cu mai mult de 9 luni în urmă.

3. Un certificat medical care să atete recuperarea după boală în ultimele 6 luni sau o dovadă a prezenței anticorpilor, care să nu fie mai veche de 3 luni.

Documentul care atestă efectuarea testului trebuie să conțină: numele și prenumele persoanei testate, data nașterii, data și ora prelevării probelor, rezultatul testului (pozitiv sau negativ), semnătura persoanei care a efectuat testul, ștampila instituției de testare sau codul de bare, respectiv codul QR.

Dacă mergeți cu mașina, trebuie să știți că trebuie respectată distanțarea (un scaun liber între călători) și purtarea măștii de protecție dacă persoanele nu fac parte din aceeași gospodărie.

Restricții în vigoare: Accesul în restaurante, la evenimente, congrese, expoziții, în hoteluri, în magazine și în sălile de sport se face cu aplicarea Reguloo ”3G” (fie test covid negativ, fie dovada vaccinării, fie vindecarea după boală - în germană toate încep cu litera g, de aici numele).

Restaurantele sunt deschise, accesul în localurile cu program de noapte va fi posibil doar pentru persoanele vaccinate sau care pot prezenta rezultatul unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore (nu sunt acceptate teste antigen).

Purtarea măștii de protecție este obligatorie doar în unitățile comerciale destinate consumului curent (supermarketuri, farmacii, bănci etc.), în locuri publice (spații închise, inclusiv spațiile închise din gări, aeroporturi, stații, platforme), în mijloace de transport în comun.

UNGARIA

Ungaria a relexat din 22 mai parte din restrictiile de călătorie, pentru românii vaccinați.

Astfel, dacă vreți să călătoriți în țara vecină aveți nevoie de certificatul european COVID (aflați aici cum îl puteți obține în mai puțin de 10 pași) sau o adeverință de vaccinare prin care să demonstrați că aveți schema completă de imunizare. Acest document trebuie să fie prezentat în limba română și în limba engleză.

Dacă nu sunteți vaccinat, vă supuneți regimului aplicat de Ungaria cetățenilor străini. Așadar, trebuie să prezentați un test PCR sau antigen cu rezultat negativ.

Restricţiile de intrare în Ungaria au fost ridicate şi pentru minorii nevaccinaţi în vârstă de până la 18 ani, fără a mai fi necesară îndeplinirea altei formalităţi, dacă sunt însoţiţi la trecerea frontierei de părintele/părinții care deţine/dețin un certificat de vaccinare împotriva COVID-19, eliberat de autoritățile competente din România, care atestă efectuarea schemei complete de vaccinare.

Pentru a tranzita Ungaria în drumul spre altă destinație, trebuie să nu aveți simptome specifice COVID-19, să prezentați documente care să ateste destinația finală și că vă va fi permis accesul acolo și părăsiți teritoriul ungar în 24 de ore. Totodată, tranzitul se va face doar pe rute stabilite și nu veți putea opri decât în locurile indicate, informații pe care le găsiți AICI.

Restricții în vigoare: Din 3 iulie purtarea măştii nu mai este obligatorie în spaţiile interioare (exemplu: magazine şi mijloacele de transport public), cu excepţia instituţiilor sociale şi a spitalelor.

Accesul se face exclusiv pe baza certificatului COVID la evenimentele sportive, concertele de muzică şi dans şi concertele organizate în interior.

La evenimentele private pot participa 100 de persoane, respectiv 400 de persoane la nunţi.

OLANDA

România a fost plasată pe lista țărilor ”verzi” de către autoritățile olandeze, ceea ce înseamnă că românii nu mai trebuie să prezinte un test molecular tip PCR/antigen înainte de îmbarcare și nici nu vor mai intra în carantină. AICI puteți consulta lista ca să vedeți în orice moment dacă au fost făcute modificări.

În continuare, însă, trebuie să completați obligatoriu o declarație de sănătate. Documentul trebuie completat pentru orice persoană peste 13 ani. Declarația o găsiți AICI.

Restricții în vigoare: Activitățile au fost reluate în Olanda cu respectarea distanței de 1,5 metri, dar din cauza creșterii cazurilor, cel puțin până pe 14 august au fost reimpuse restricții pentru funcționarea cluburilor de noapte, restaurantelor şi festivalurilor de muzică.

Acolo unde distanțarea nu este posibilă (ex. transportul public, evenimente sau festivaluri), se aplică obligația de purtare a măștii sau accesul se efectuează în baza prezentării unei adeverințe de vaccinare, a unui test covid sau dovada infectării anterioare cu coronavirus.

TURCIA

Din 1 iulie ca să intrați ca turist în Turcia trebuie să prezentați unul din următoarele:

  • un document emis de autorităţile statelor de domiciliu care atestă faptul că ați fost vaccinați împotriva COVID-19 şi că au trecut 14 zile de la efectuarea schemei complete a vaccinării;
  • rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR efectuat cu maximum 72 de ore înainte sau al unui test rapid antigen efectuat cu maximum 48 de ore înainte. Se aplică tuturor cetățenilor peste 6 ani. Testele rapide antigen acceptate sunt cele emise în limba engleză de o unitate medicală certificată în statul de domiciliu. Testele efectuate la domiciliu/reședință şi care nu sunt însoţite de o certificare medicală NU sunt acceptate.
  • un document oficial care atestă că persoanele în cauză au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni.
  • trebuie să vă înregistrați online AICI, cu maxim 72 ore înainte, orice fel de cale de transport alegeți. Formularul trebuie să-l prezentați la îmbarcare sau la graniță tipărit sau în format electronic, pe telefon.

Odată completat, va fi emis un cod HES, în baza căruia veți putea avea acces la transport intern și cazare.

Atenție!

  • Persoanele care intră în Turcia prin toate punctele de trecere a frontierei pot fi supuse în mod aleatoriu unei testări tip PCR. În situația în care rezultatul testului va fi pozitiv, se va acorda tratamentul necesar și impune măsura carantinei pentru 14 zile, atât persoanei infectate, cât si contactilor direcți. Măsura carantinei va fi ridicată dacă rezultatul testului PCR efectuat la finalul celei de-a 10 zile este negativ. Pentru persoanele infectate cu varianta DELTA a virusului, măsura carantinei va fi ridicată dacă rezultatul testului PCR efectuat la finalul celei de-a 14-a zile este negativ.
  • Deși autoritățile turce au transmis că persoanele aflate în tranzit nu au obligația de a prezenta un test COVID negativ, operatorii locali de check-in/handling solicită tuturor călătorilor care se îmbarcă de pe aeroportul Istanbul sau de pe alte aeroporturi naţionale, inclusiv celor aflați în tranzit, respectiv îmbarcați de pe alte aeroporturi din Turcia, prezentarea testului molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, pentru a li se permite îmbarcarea către România
  • La îmbarcarea în avion din Turcia către România, se poate solicita prezentarea unui test PCR negativ. Vă recomandăm, pentru a evita situațiile neplăcute, să contactați compania aeriană cu care va deplasați în România.

Restricții în vigoare: Începând cu data de 1 iulie 2021 carantina de noapte și din weekend a fost anulată.

Restaurantele, cafenelele, barurile sunt deschise cu program normal și cu respectarea normelor de siguranță impuse de pandemie.

Rămân închise cafenelele pentru narghilea.

Pe măsură ce se redeschid turiștilor, vom adăuga pe listă și alte destinații. Dacă vă interesează condițiile de călătorie către o altă țară, scrieți-ne. Totodată, puteți consulta site-ul MAE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇