S-a lansat site-ul de unde puteți descărca certificatul digital Covid. Cum îl puteți obține în mai puțin de 10 pași (Foto)

S-a lansat site-ul de unde puteți descărca certificatul digital Covid. Cum îl puteți obține în mai puțin de 10 pași (Foto)

Site-ul https://certificat-covid.gov.ro, de unde puteți obține certificatele digitale Covid, a fost lansat în această dimineață.

Atât cetățenii români, cât și cei străini își pot obține documentul electronic de pe această platformă.

STS a făcut încă de ieri, când site-ul nu funcționa, capturi de ecran și susține că ”interfața aplicației este intuitivă, iar în mai puțin de 10 pași, poate fi obținut certificatul”.

Iată ce aveți de făcut:

1. ”Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.
2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.
3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit. 

Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.
6. În funcție de categorie, se completează:
Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
7. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
8. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail”.

Puteți vedea acești pași și în imagini, la finalul articolului.

Precizări

STS aduce și câteva precizări importante:

  1. ”Certificatul este gratuit.
  2. În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinților.
  3. Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări.
  4. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.
  5. La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări”.

Unde sunăm pentru suport

Dacă aveți nevoie de sprijin pentru a obține certificatul sau dacă vreți pur și simplu alte informații, este bine să știți că a fost operaționalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25.

”De asemenea, certificatul poate fi obținut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia își are domiciliul persoana, direcției de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.

În situațiile în care apar inadvertențe între informațiile completate de o persoană și cele înregistrate în bazele de date conectate cu platforma https://certificat-covid.gov.ro trebuie realizate corecții de date.

De aceea, solicitarea de eliberare a certificatelor de vaccinare trebuie realizată cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării, iar pentru cele de testare cu cel puțin 12 sau 48 de ore, în funcție de tipul de test efectuat - rapid sau PCR”, mai punctează STS.

Iată și imaginile:

Imagini: STS

Vezi și Guvernul a aprobat OUG privind certificatul digital COVID, valabil un an. Ministrul recomandă celor care călătoresc să genereze certificatele din timp


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇