România este printre ţările UE cu cele mai mari scumpiri şi în iulie

România este printre ţările UE cu cele mai mari scumpiri şi în iulie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat în iulie la 2,5%, de la 2,2% în luna precedentă.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei în UE au fost înregistrate, luna trecută, în Estonia (4,9%), Polonia şi Ungaria (ambele cu 4,7%), Lituania (4,3%) şi România (3,8%), iar cele mai scăzute în Malta (minus 0,3%), Grecia (0,7%) şi Italia (1%), arată datele Eurostat.

Comparativ cu situaţia din iunie 2021, rata anuală a inflaţiei a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în două şi a crescut în 16 ţări.

ADVERTISING

În rândul acestora din urmă se regăseşte şi România, unde rata anuală a inflaţiei a urcat până la 3,8% în iulie, de la 3,5% în iunie. Comparativ, în iulie 2020 rata anuală a inflaţiei în România era de 2,5%. Aşadar, anul acesta scumpirile au fost mai accentuate.

Datele Eurostat mai arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a crescut în iulie la 2,2%, de la 1,9% luna precedentă. În iulie 2020, rata anuală a inflaţiei în zona euro era de 0,4%.

Energia a avut cea mai mare creștere

Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 1,34 puncte procentuale, urmată de alimente, băuturi alcoolice şi ţigări (0,35 puncte procentuale), servicii (0,31 puncte procentuale) şi bunurile industriale neenergetice (0,17 puncte procentuale).

ADVERTISING

Luna trecută, după o procedură de revizuire strategică de 18 luni, Banca Centrală Europeană a anunţat modificarea ţintei sale de inflaţie la 2% pe termen mediu, renunţând la precedenta formulare potrivit căreia BCE miza pe o ţintă de inflaţie "mai mică, dar apropiată de 2%", care a creat impresia că instituţia de la Frankfurt este mai preocupată de o creştere a preţurilor peste ţinta sa decât de una mai mică.

Tensiunile generate de preţurile mari preocupă pieţele financiare care se tem de posibilitatea unei majorări a dobânzilor.

ADVERTISING

Însă atât Banca Centrală Europeană (BCE) cât şi Rezerva Federală a SUA (Fed) Fondul Monetar Internaţional (FMI) apreciază că actuala creştere a inflaţiei este doar un fenomen temporar.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇