După ce marți Florin Cîțu a vorbit de cei 1% dintre români care câștigă peste 3.000 de euro, când în discuție erau explozia prețurilor și cauza inflației, astăzi premierul a venit pregătit cu pasaje din raportul BNR ca să explice de ce veștile sunt bune și pentru ceilalți 99%.
Cîțu a spus că el a văzut vești bune în cifrele și deciziile de la Banca Națională.
”Aici e o discuție mai amplă. M-am uitat și eu, știți că marți sau luni BNR a prezentat raportul asupra inflației. Decizia BNR de săptămâna trecută a fost de a nu crește dobânzile, ceea ce pentru mine arată că acestă creștere a prețurilor este temporară. Pentru că dacă BNR ar fi crezut că această creștere este una permanentizantă (sic!) ar fi luat o decizie de creștere a dobânzilor.
Și m-am dus la raportul BNR să văd de unde vin creșterile. (...) BNR ne spune cum creșterea cotației țițeilor e incorporată rapid în restul combustibililor, deci imediat se vede în România. Ceea ce vedem la pompă vine din cauza sau datorită a ceea ce vedem la prețul țițeiului la nivel global.
Știm foarte bine că România, chiar și după această creștere, pe care am văzut-o în toată Europa, rămâne cu al doilea cel mai ieftin combustibil după Bulgaria”, și-a început pledoaria premierul, după ce a fost întrebat de jurnaliști de unde vor avea bani românii care nu câștigă 3.000 de euro să acopere scumpirile.
ONU anunță apocalipsa climatică, Cîțu spune că România n-are bani să treacă rapid la energie verde
El a venit apoi cu explicații despre creșterea prețurilor la energie, dând vina pe trecerea la surse verzi. Cîțu a spus că România nu își permite financiar să facă o tranziție rapidă la energie verde.
Declarațiile premierului vin în contextul în care ONU a publicat un raport alarmant care atrage atenția că multe dintre efectele încălzirii globale sunt deja ireversibile, dar fără acțiuni urgente viața pe Pământ va deveni tot mai greu de susținut.
”La creșterea prețului la energie, care se vede evident în rata inflației, BNR zice că traiectoria ascendentă a cotației energiei electrice e alimentată și de accelerarea tranziției verzi pe plan comunitar. Deci tranziția la o energie verde costă. Și acest lucru se vede în prețul energiei și se va vedea și în perioada următoare.
De aceea, în discuțiile mele cu Comisia Europeană, am spus că România nu-și permite același ritm de tranziție la o energie verde, pentru că avem un cost social mult prea mare pe care trebuie să-l gestionăm.
Și România va face tranziția către energia verde, dar într-un ritm mai lent, tocmai pentru că nu vrem să avem aceste creșteri de costuri foarte mari”, a explicat premierul.
Prețurile cresc temporar, salariile permanent
Cîțu a insistat că semnalele de la BNR sunt bune și că lucrurile se vor îmbunătăți pentru toți românii.
”Tot BNR ne spune că rata inflației e mare cam în toată Europa. E un fenomen global, dar, repet, faptul că BNR a menținut rata dobânzii ne arată că e doar o creștere temporară a prețurilor, pe când veniturile sunt creșteri permanente.
Și INS spune că salariul mediu nominal net a crescut cu 7,4% față de anul trecut și chiar și cel real crește cu 3,3%. Având în vedere că această creștere a prețurilor este temporară, dar veniturile cresc permanent, eu cred că lucrurile se vor îmbunătăți. Repet, când e vorba de evoluția inflației, de ce se întâmplă cu prrețurile, sursa cea mai bună e să ne uităm la ce zice BNR și la reacțiile ei”, a subliniat premierul.
Întrebat dacă aceste creșteri statistice despre care el vorbește se regăsesc și în buzunarele românilor, Cîțu a răspuns: ”Vorbim de salariul mediu net pe economie care crește cu 7,4%, dupa ce se iau toate taxele, și vorbim de cele din sectorul privat”.
Video de la minutul 07:07 la 12:54
Citește și: