Fost președinte al Curții Constituționale: Nu este nicio încălcare a niciunui drept dacă statul obligă la vaccinare

Cei care nu vor să se vaccineze să își dea demisia. Sunt zeci de mii de profesori care nu au loc de muncă.
Fost președinte al Curții Constituționale: Nu este nicio încălcare a niciunui drept dacă statul obligă la vaccinare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Conform Constituției, statul este obligat să ia măsuri pentru ocrotirea sănătății populației, iar un bun exemplu ar putea fi vaccinarea obligatorie a cadrelor didactice împotriva Covid-19. ”Toate statele civilizate au un număr de vaccinuri obligatorii și nimeni nu spune acolo că i se încalcă dreptul de a nu se vaccina”, subliniază fostul președinte al CCR Augustin Zegrean.

Cu o lună înainte de deschiderea școlilor, vaccinarea bate pasul pe loc. Abia zilele acestea am ajuns la 5 milioane de români ”imunizați”, prag promis de autorități pentru data de 1 iunie, în schimb, avem 22 de pacienți sub 18 ani internați cu Covid în spitale și 2 astfel de tineri chiar la ATI, conform raportărilor oficiale, numerele fiind în continuă creștere.

2 tineri fără comorbidități, dar nevaccinați au murit recent de Covid-19, a anunțat sâmbătă Raed Arafat, dezvăluind și că în Statele Unite erau în acel moment ”cam 500 de copii la Terapie Intensivă”.

Valul 4 crește, noi ne pregătim de începerea școlii. Sau nu.

Adevărul este că toate studiile arată că varianta Delta este mult mai agresivă și mai contagioasă.

În SUA, de exemplu, în ultima săptămână au fost depistați pozitiv 121.427 de copii (ceea ce reprezintă 18% din numărul total al cazurilor de Covid), iar numărul celor internați este, de asemenea, în creștere, scrie pe pagina sa de Facebook dr.Katelyn Jetelina, doctor în epidemiologie și biostatistică.

ADVERTISING

Trei aspecte sunt îngrijorătoare, spune aceasta:

  • Rata spitalizării - în creștere
  • Capacitatea redusă a spitalelor pediatrice, care ar putea fi rapid depășită (în SUA, atenție!)
  • Rata de transmitere a bolii de către copii în familie

”Copiii nu sunt adulți mai mici, ei au nevoi speciale, de echipamente speciale, de dozări speciale, de cadre medicale pregătite specific. Nu poți zbura cu un copil de la un spital la altul, dintr-un capăt în altul al țării, la fel de simplu ca în cazul unui adult.

Un grup de cercetători din Carolina de Nord a evaluat datele statistice și a stabilit că, fără măști sau testare regulată, până la 90% dintre elevi riscă să se infecteze înainte de sfârșitul semestrului.

Acest studiu ne arată și că nu vom putea opri transmiterea comunitară fără să oprim transmiterea între copii, în special între cei mici. Acest lucru e important nu doar pentru sănătatea copiilor, ci și a adulților. În plus, este necesar pentru a opri apariția unor noi mutații ale virusului”, a explicat expertul american.

covid-copii
Sursa: AICI

Prin urmare nu este de mirare că în SUA unele sindicate ale profesorilor și asociații ale părinților au cerut deja vaccinare obligatorie pentru toti cei care intră în contact cu elevii. De asemenea, a fost deja impusă vaccinarea obligatorie pentru unele categorii profesionale.

ADVERTISING

Totodată, în luna aprilie, CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie nu încalcă drepturile omului şi este necesară într-o societate democratică.

În Italia, profesorii care nu se vaccinează nu se vor putea întoarce la catedră. În Franța sau Grecia au fost făcute anunțuri similare, iar guvernul din Letonia vrea ca vaccinarea să fie obligatorie pentru medici și profesori.

În România, e liniște deplină pe tema asta.

Mai mult, deși ”datele arată că valul 4 al pandemiei a intrat în a cincea săptămână de creștere accelerată”, din atitudinea autorităților reiese limpede că ”evolutia pandemiei va fi neîngrădită în următoarele 6 săptămâni”, spune medicul și cercetătorul Octavian Jurma.

”După ce medicilor li s-a permis să continue să interacționeze fizic cu pacienții, chiar dacă nu sunt vaccinați sau testați, putem presupune că și profesorilor nevaccinați li se vor acorda aceleași privilegii.

Spre deosebire de pacienți, care pot opta pentru un medic vaccinat dacă nu le convine riscul de infectare la care îi expune medicul, elevii nu au această opțiune.

Știm deci că elevii vor fi obligați să își asume riscul de infectare, involuntar dar solidar cu profesorii lor. Acest conflict fundamental între dreptul adultilor și obligațiile copiilor nu va putea fi rezolvat atât de ușor ca în cazul relației medic-pacient. Mă aștept să escaladeze în săptămânile următoare, tocmai pentru că avem un guvern foarte grijuliu cu relaxarea și distracția, dar mult mai neglijent cu școala și educația”, a scris Octavian Jurma pe Facebook.

Valul 4 a intrat in a 5-a saptamana de crestere accelerata. Stim ca vaccinarea este un esec, stim ca nu vom avea masuri...

Publicată de Octavian P Jurma pe Luni, 16 august 2021

În aceste condiții, se nasc firesc următoarele întrebări:

ADVERTISING

Am dreptul eu, ca părinte, să îmi expun copilul (care nu se poate opune!) riscului de a se îmbolnăvi la școală, cu tot ce presupune asta pentru el (suferință, sechele etc) permițând intrarea lui în contact direct, pe perioade îndelungate, în spații închise, cu un profesor sau mai mulți care nu vor să se vaccineze?

Sau dimpotrivă am tot dreptul eu, ca părinte, să cer autorităților să impună vaccinarea obligatorie antiCovid pentru cadrele didactice și pentru alte categorii profesionale, așa cum se întâmplă în alte state, din dorința firească de a-mi proteja copilul și de a reduce cât se poate de mult riscul ca el să se îmbolnăvească?

Vă prezentăm mai jos care ar putea fi soluția acestei probleme în opinia lui Augustin Zegrean, fost președinte al Curtii Constituționale, unul dintre cei care au lucrat la redactarea Constituției, fost parlamentar, în prezent avocat:

zegrean
Foto: Captura YouTube/TVR (Arhiva)

Augustin Zegrean: Toate statele civilizate au un număr de vaccinuri obligatorii și nimeni nu spune acolo că i se încalcă dreptul de a nu se vaccina

”Este un articol în Constituția României care rezolvă problema. Dar ei nu vor să îl citească.

E vorba despre ARTICOLUL 34 - Dreptul la ocrotirea sănătății.

  1. Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.
  2. Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.
  3. Organizarea asistenţei medicale şi a sistemului de asigurări sociale pentru boală, accidente, maternitate şi recuperare, controlul exercitării profesiilor medicale şi a activităţilor paramedicale, precum şi alte măsuri de protecţie a sănătăţii fizice şi mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii.

Cu alte cuvinte, cetățenii au dreptul la sănătate, au dreptul să li se asigure o sănătate corespunzătoare, iar statul are obligația să ia măsuri pentru organizarea sistemului de sănătate și pentru a asigura condiții de trai în condiții de sănătate.

Acolo este răspunsul meu la întrebarea asta, care mi s-a pus de multe ori în ultimul timp.

Statul este cel care hotărăște ce măsuri ia, dar e obligat să ia măsuri ca să îmi asigure mie traiul în condiții de sănătate. Iar dacă statul consideră că așa, prin vaccinare, se poate asigura sănătatea populației, așa facem.

Că nu vrea unul sau altul să se vaccineze? E dreptul lui. Dar să stea acasă cel care nu vrea să se vaccineze.

Dreptul meu, libertatea mea, ca cetățean încetează acolo unde începe dreptul și libertatea dvs.

Dacă dvs aveți dreptul la ocrotirea sănătății, în schimb eu NU am dreptul să vă îmbolnăvesc.

Iar drepturile fundamentale trebuie exercitate cu bună-credință. Asta este obligatoriu.

Deci dacă eu vreau să mă duc la școală și să fiu sănătos, iar condiția ca să pot să merg la școală în condiții de sănătate este să mă vaccinez, atunci trebuie să mă vaccinez. Dacă nu, nu mă duc la școală.

Sigur că o să se spună că și dreptul la învățătură este garantat, dar lucrurile astea trebuie legate între ele, nu îl iei pe fiecare separat.

Și până la urmă vorbim despre dreptul la viață. Din 1948 încoace, dreptul la viață este garantat de toate statele.

Or, dacă eu mă pot îmbolnăvi și dacă este dovedit științific că mor oameni de Covid, nu mai poți să spui că fiecare face ce vrea el.

Nu, nu este nicio încălcare a niciunui drept dacă statul obligă la vaccinare.

Toate statele civilizate au un număr de vaccinuri obligatorii și nimeni nu spune acolo că i se încalcă dreptul de a nu se vaccina.

Iar cei care nu vor să se vaccineze să își dea demisia. Sunt zeci de mii de profesori care nu au loc de muncă. Nu vă faceți griji, problema nu se pune așa.

Problema se pune așa cum v-am spus: Dacă eu mă duc undeva, să nu mă duc cu spaima că pot să iau de acolo boala, fiindcă nu toți sunt vaccinați și nu toți respectă regulile.

Iar articolul 34 din Constituție spune ”alte măsuri de protecţie a sănătăţii fizice şi mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii”. Deci lege, nu să dea Raed Arafat un ordin...

Ei decid, dar noi avem obligația să le spunem asta: Dacă vor să oblige profesorii să se vaccineze, sau elevii, sau pe oricine, trebuie să facă lege. Nu să dea ordine de la Cotroceni sau de la Palatul Victoria sau mai știu eu de unde”, a conchis Augustin Zegrean.

****

Într-adevăr, în Parlament există un proiect de lege inițiat de fostul guvern PSD în timpul mandatului lui Mihai Tudose, votat de Senat în octombrie 2017 și uitat într-un sertar al Camerei Deputaților, la comisia de sănătate, condusă în ultima sesiune legislativă chiar de liberalul Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății în anul 2020, primul an greu al pandemiei de Covid-19, înainte de apariția vaccinurilor.

De ce a fost îngropat proiectul tocmai când era nevoie mai mare de el? Aflăm în zilele următoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇