Chirurgia robotică reprezintă vârful tehnologic atins în prezent de chirurgia minim invazivă.
Medicul poate efectua disecții laborioase, de o finețe neegalată nici măcar de sistemele laparoscopice avansate. El poate vizualiza structuri anatomice altfel greu de evidențiat, pe care le poate diseca, tăia, coagula, proteja cum nu ar putea să o facă nicio altă metodă. Ca urmare, sângerarea intraoperatorie este mult redusă, durerile postoperatorii sunt minime și recuperarea pacienților mai rapidă.
În plus, cuvântul de ordine al chirurgiei robotice este siguranța. Siguranța în manevrare, siguranța actului chirurgical în sine și, nu în ultimul rând, siguranța oncologică sporită.
Asta pentru că sistemul de ultimă generație da Vinci Xi îi permite chirurgului ca printr-o simplă apăsare de buton, folosind coloranți speciali, injectați printr-o anumită tehnică, să poată vizualiza, după caz, ganglionii limfatici sateliți tumorii (vor putea fi extirpați selectiv), vasul principal care „hrănește” tumora (va fi astupat primul, pentru a scădea riscul împrăștierii de celule neoplazice în restul corpului) sau vasele care irigă țesuturile „bune” (vor fi protejate cu cea mai mare atenție, pentru a permite o vindecare postoperatorie sigură și rapidă).
În România sunt 8 spitale care folosesc robotul da Vinci Xi pentru intervenții chirurgicale. Deși costurile sunt mai mici ȋn țară decât ȋn străinătate, chirurgia robotică rămâne un serviciu greu accesibil pentru cei mai mulți pacienți. De fapt, prețul ridicat este singurul dezavantaj.
Chirurgia robotică: beneficii
- Incizii foarte mici cu efecte estetice minime;
- Risc scăzut de complicații și infecții;
- Sângerare intraoperatorie mult diminuată;
- Durere post operatorie minimă;
- Durata de spitalizare redusă;
- Recuperare și reintegrare rapidă în activitățile cotidiene.
Chirurgia robotică oferă creșterea siguranței intervenției și a calității rezultatelor
Am stat de vorbă cu dr. Victor Diaconu, medic primar chirurgie generală, despre avantajele chirurgiei robotice, pregătirea pe care un specialist trebuie s-o aibă pentru a putea opera în acest fel, colaborarea dintre stat și privat și nevoia de campanii de prevenție și screening.
Ce ar trebui să știe fiecare dintre noi despre chirurgia robotică? Care sunt avantajele față de celelalte metode chirurgicale? Cât de precisă este, cât de sigură și cât de invazivă?
Chirurgia robotică este cea mai nouă și cea mai avansată tehnologic metodă chirurgicală, cu aplicabilitate în mai toate tipurile de chirurgie. Chirurgul operează pacientul prin intermediul unei console care face legătura cu brațele robotului, care susțin ustensilele necesare intervenției chirurgicale.
Chirurgia robotică este o chirurgie minim invazivă, utilizându-se porturi de 8mm diametru, lucru care face ca recuperarea pacientului să fie extrem de ușoară, iar reintegrarea socială să fie rapidă. Lipsa durerii sau minimizarea ei duce la o mobilizare imediată postoperator.
Faptul că mișcările ustensilelor utile operației sunt modulate de robot face ca gesturile chirurgicale să fie extrem de sigure și fine, lucru care duce la disecții de o finețe ieșită din comun.
Pe de altă parte, pensele utilizate au 6 grade de libertate (spre deosebire de 2 grade de libertate în cazul laparoscopiei), lucru care face posibilă și facilă desfășurarea intervenției chirurgicale în spații extrem de înguste și greu accesibile prin chirurgie clasică sau laparoscopică. Acest lucru duce la creșterea siguranței intervenției chirurgicale și a calității rezultatelor chirurgicale.
Cel mai mare avantaj al chirurgiei robotice este faptul că minim invazivul devine din ce în ce mai minim invaziv.
Pentru un pacient oncologic, mai ales, de ce ar fi utilă chirurgia robotică? De regulă, când se recomandă o astfel de intervenție?
Una dintre cele mai frecvente patologii pentru utilizarea robotului este chirurgia oncologică. Rezecțiile de organe și mai ales limfodisecțiile se pot efectua cu o acuratețe net superioară chirurgiei clasice.
Faptul că putem mari imaginea 3D de la 10 până la 30 de ori permite chirurgului să observe cele mai mici detalii și să ia decizii chirurgicale care, de cele mai multe ori, fac diferența între o evoluție postoperatorie perfectă sau de nedorit.
Zonele care beneficiază din plin de această tehnică sunt cele greu accesibile, înguste, cum ar fi pelvisul și zona esogastrică, deci patologia ginecologică, patologia colorectală și cea esogastrică. Însă orice intervenție din chirurgia generală poate fi abordată robotic, cu rezultate excelente.
Cum se pregătește un medic pentru a folosi o astfel de tehnologie? De ce cursuri, de ce specializări are nevoie?
Primul pas este să stăpânim bine chirurgia clasică și cea laparoscopică, apoi, sunt cursurile de specializare specifice chirurgiei robotice, traininguri pe simulatoare etc.
Este foarte interesant să fii chirurg în zilele noastre. Accesul la informație și la tehnologie a devenit extrem de facil. Este de datoria noastră să învățăm continuu și să îmbrățișăm aceste tehnici noi pentru a le pune în folosul pacientului.
Cum vedeți dvs. ideea tehnologiei puse în slujba omului?
Trăim într-o lume aflată într-o schimbare și retehnologizare continuă. Tehnologia corect folosită ne va ajuta în viitor să înlăturăm eroarea umană și să devenim mai bunı și mai siguri, cel puțin în medicină.
Science fiction-ul de acum 10 ani îl trăim în zilele noastre, din punct de vedere chirurgical. Cine știe cum vom opera peste 10-20 de ani?
Care este cea mai dificilă operație pe care ați făcut-o cu ajutorul robotului da Vinci Xi și de ce vă bucurați că ați făcut-o cu ajutorul lui?
Cea mai dificilă operație efectuată de mine cu robotul a fost o rezecție anterioară de rect ultrajoasă, operație greu spre imposibil de efectuat pe cale clasică, cu rezultate bune.
Mă bucur că am efectuat-o pe această cale, pentru că am reușit o rezecție perfectă și am reușit să prezervăm sfincterul anal. A fost o operație cu tentă curativă, iar pacientul a scăpat de disconfortul creat de o colostomă, care ar fi fost necesară dacă nu puteam prezerva sfincterul anal.
Un mare dezavantaj al chirurgiei robotice este ca nu este prea accesibilă publicului larg. Cum încurajează clinica în care lucrați adoptarea acestei metode?
Într-adevăr, costurile chirurgiei robotice sunt mai ridicate, din cauza consumabilelor scumpe de care robotul are nevoie pentru funcționare.
Provita, clinica în care lucrez, chiar în această perioadă desfășoară o campanie de promovare a chirurgiei robotice. Intervențiile cu daVinci Xi sunt la același preț cu cele laparoscopice. Asta înseamnă o reducere de 40-50% față de prețul normal. Sper ca, în scurt timp, costurile consumabilelor să scadă, iar această tehnologie inovatoare să fie accesibilă cât mai multor persoane în nevoie.
De ce e nevoie ca această tehnologie să devină mai accesibilă românilor?
Probabil că un mare ajutor ar fi implicarea mai activă a CNAS în sistemul de sănătate privat și, bineînțeles, dezvoltarea accentuată a sistemului de asigurări private în România. Mă aștept ca lucrurile să se așeze, în ideea că statul va deconta actul medical la costul lui real.
Cum vedeți dvs. situația sistemului sanitar din România, în special a celui public? Puncte slabe, puncte forte și soluții. De unde ați începe dvs. schimbarea?
Sistemul de sănătate public este, în primul rând, suprasolicitat. Deschiderea de noi spitale private și colaborarea dintre mediul public și cel privat va aduce beneficii pacientului.
Privatul trebuie să devină o soluție pentru stat, nu să fie privit în continuare drept un competitor, un segment care nu ar face decât să ia banii mediului public.
Cum stau românii la capitolul prevenție? Ce putem îmbunătăți la obiceiurile noastre ca să evităm să ajungem la operații? Ar fi utilă o campanie națională pe prevenție?
Din păcate, prevenția și screening-ul în România sunt extrem de slab prezente.
Pentru a evita evoluția diverselor patologii sau pentru a descoperi patologii în stadii incipiente, ar trebui dezvoltate programe naționale și locale de screening și de educare a populației, din punct de vedere medical.
Educația aceasta ar trebui să înceapă de la vârste fragede, să îi învățăm pe copii ce înseamnă un stil de viață sănătos și cum se pot feri de diferite boli, odată ajunși la maturitate.
Cum vedeți dvs. evoluția pandemiei în România pe termen scurt? De ce e importantă vaccinarea, nu doar anti-Covid, ci în general?
Momentan, numărul de cazuri în România este foarte mic și sper să rămână așa.
A fost o perioadă foarte dificilă pentru toți și, în special, pentru colegii mei implicați direct în această luptă. Sistemul de sănătate din România a fost pus la mare încercare, dar cred că a ieșit cu capul sus din această pandemie.
Vaccinul este extrem de important pentru a ne feri de cazuri grave, pentru a scădea mortalitatea și pentru a scăpa definitiv de restricții și pandemie. În general, vaccinarea este importantă pentru a evita un spectru larg de boli, începând din copilărie.