Statul paralel chiar există și face spital după spital, pentru că STATUL român e impotent și nu face decât machete - Interviu

Statul paralel chiar există și face spital după spital, pentru că STATUL român e impotent și nu face decât machete - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span>

La Oncologie sunt 31 de paturi, iar copiii și părinții (fiindcă, în general, fiecare copil bolnav de cancer e însoțit de un părinte) au la dispoziție un singur duș și două toalete. Astea sunt condițiile de spital. Practic, noi de aceea am și pornit proiectul, de aici am început”, povestește Oana Gheorghiu, fondatoare a Asociației Dăruiește Viață.

Dialogul pe care vi-l prezentăm mai jos a pornit de la o imagine. Cea atașată. O imagine care vorbește despre empatie, implicare, solidaritate, responsabilitate.

#NoiFacemUnSpital este un proiect pe termen lung, o inițiativă unică în România, un organism viu, care crește sub ochii noștri, în timp ce atâtea alte lucruri stau pe loc. (...) Inițial, am vrut să construim o clădire doar cu 3 etaje (Oncologie și Primul Departament de Radioterapie Pediatrică), pe care am estimat-o la 8 mil. euro în 2018.

Speram ca Ministerul Sănătății să includă spitalul într-un program de finanțare cu Banca Mondială pentru aparatele de radioterapie, lucru care nu s-a întâmplat.

Apoi, spitalul a crescut la o clădire de 9 niveluri și suma s-a dublat. Acum, vrem să dotăm spitalul cu cele mai performante aparate, ceea ce ne duce la un estimat de 30 mil. euro. Vom continua cu a doua clădire, multe proiecte, inclusiv training pentru cadrele medicale (...)”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a asociației Dăruiește Viață, care în câteva ore a strâns mii de aprecieri.

Cât costă Spitalul? De ce a crescut de la 8 mil. euro la 30 mil. euro????? Inițial, am vrut să construim o clădire doar cu...

Publicată de Daruieste Viata pe Joi, 15 iulie 2021

Proiectul acesta este realizat în curtea Spitalului Marie Curie din Capitală, doar din donații și sponsorizări.

ADVERTISING

350.000 de oameni au contribuit la el.

Trăim în țara în care statul a făcut "spitale machetă" sau "spitale simulare 3D", așa că da, oamenii au mereu îndoieli că ceva chiar se face în țara asta. Neîncrederea e sentimentul cel mai pregnant în societatea noastră și o simțim la tot pasul. E trauma de care, probabil, vom scăpa greu sau, mai bine zis, vor scăpa generațiile viitoare.(…)

oana-gheorghiu
Foto: Facebook / Oana Gheorghiu

Cu siguranță sunt oameni care știu să facă mai bine și mai mult decât noi, dar e atâta loc în țara asta pentru a face, încât cei care știu și vor să facă n-ar trebui să se împiedice de noi. Spitalul ăsta va asigura tratamentul copiilor cu cancer, boli grave și politraume (…)”, a scris pe pagina sa Oana Gheorghiu, prilej pentru a o invita la un scurt dialog pe care vi-l prezentăm în continuare:

SPOT: Puteți să ne spuneți când și de ce a refuzat Ministerul Sănătății să includă ”spitalul într-un program de finanțare cu Banca Mondială pentru aparatele de radioterapie”, așa cum ați dezvăluit în postarea de mai sus?

La un moment dat a existat un proiect al Ministerului Sănătății, derulat împreună cu Banca Mondială, de dotare a centrelor de radioterapie. Din păcate, Marie Curie nu a fost acceptat ca proiect în acel parteneriat dintre MS și BM. Era ministru Sorina Pintea, iar răspunsul, mai mult informal decât formal, a fost ceva de genul că Radioterapia Pediatrică nu este eficientă.

ADVERTISING

Așa că nu am beneficiat de aparate de radioterapie cumpărate de statul român.

Din acest motiv am decis să continuăm noi proiectul – să strângem bani și să cumpărăm și aparatele respective.

SPOT: Când se va încheia acest proiect și va fi dat în folosință?

Spitalul acesta va fi finalizat la sfârșitul acestui an/începutul anului viitor, pentru că mai sunt lucruri de făcut, mai sunt întârzieri de livrări de materiale. A fost o perioadă extrem de dificilă, cu creșteri de prețuri, cu oscilații de aprovizionare...

Noi spunem că în ianuarie e gata. Ne vor mai lua niște luni de testare/calibrare, iar pentru radioterapie trebuie niște autorizații speciale de la CNCAN – testarea echipamentelor, a aparatelor, a întregii clădiri.

Estimăm că spitalul va fi deschis pentru pacienți în iunie-iulie 2022.

Aparatele de radioterapie vor veni în octombrie. Este deja semnat contractul, dar încă se lucrează la buncăre (deci la partea de interior). Cam aici suntem acum.

SPOT: De unde veți aduce cadrele medicale care vor lucra aici?

Spitalul ține de Spitalul de copii Marie Curie și, practic, tot ce înseamnă partea de Oncologie se mută din vechiul spital în noua clădire. La fel, o parte din Chirurgie se mută, o parte din Neurochirurgie.

ADVERTISING

Sunt departamente care pur și simplu se mută din clădirea veche în clădirea nouă, asta și pentru că, de exemplu, la Oncologie sunt 31 de paturi, iar copiii și părinții (fiindcă, în general, fiecare copil bolnav de cancer e însoțit de un părinte) au la dispoziție un singur duș și două toalete. Astea sunt condițiile de spital. Practic, noi de aceea am și pornit proiectul, de aici am început, de la aceste condiții.

Singura secție nou-înființată este cea de Radioterapie, pentru care suntem într-un proces de a identifica, împreună cu spitalul, medici, fizicieni, asistente, tehnicieni etc., fiindcă e o specialitate care necesită mai multe tipuri de cadre medicale.

Avem și o echipă de consultanți din afară, cu care am lucrat pe acest proiect. Lucrurile merg în direcția bună.

SPOT: Puteți să ne spuneți cam câți copii se vor bucura de ajutorul pe care îl oferiți astfel?

În România, cam în fiecare an sunt diagnosticați în jur de 500 de copii bolnavi de cancer. Centrul acesta va putea să trateze până la 200 dintre cazuri. Doar că un copil bolnav de cancer are nevoie de tratament și urmărire pe termen lung, este un proces de durată, chiar dacă, să zicem, e declarat vindecat, el periodic trebuie să vină la controale și la monitorizare (este esențial într-o astfel de boală).

Dar acest spital va asigura tratament nu doar pentru copiii bolnavi de cancer, ci va asigura și îngrijirea copiilor cu politraume, din accidente, pentru că avem un bloc operator nou, cu 5 săli de operații, și un întreg etaj este de terapie intensivă.

La fel, neurochirurgia pediatrică va avea o sală de operații dedicată și un departament special.

SPOT: Când ne-ați acordat primul interviu, în luna aprilie, ne-ați vorbit și despre spitalul pe care îl ridicați în Neamț. Ne spuneați că ONG-urile nu erau eligibile atunci pentru a construi spitale din bani europeni, doar IGSU, și vă exprimați speranța că veți putea aplica pe fondurile europene din PNRR. Ce s-a mai întâmplat între timp?

Am rămas deocamdată cu speranța.

Spitalul de la Neamț este gata. Noi am terminat interiorul, mai lucrăm la pavarea exteriorului și la netezirea terenului, pentru că au fost foarte multe ploi și am lucrat foarte greu acolo.

O să predăm totul efectiv Spitalului Județean Neamț pe 27 iulie.

Iar pe PNRR, nu știm dacă vom putea aplica. Deocamdată PNRR e în discuții la Bruxelles și nici nu știm dacă ONG-urile vor fi sau nu eligibile, nu avem un răspuns clar.

Dar ne-ar ajuta foarte mult.

SPOT: De cine depinde ca și ONG-urile să fie eligibile și să poată beneficia de banii europeni? De București sau de Bruxelles?

De noi, ca stat. Și de voința politică a Guvernului.

După ce vine de la Bruxelles aprobarea PNRR (să vedem ce aprobă și ce nu), noi vom continua să facem demersurile necesare pe lângă Ministerul Sănătății, Ministerul Fondurilor Europene și Guvern, dar rămâne la latitudinea acestor factori să decidă dacă ONG-urile sunt sau nu eligibile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇