Cîțu vrea să elimine cotizarea automată la sindicat, Hossu îl ameninţă cu plângere penală. Cât plăteşte un profesor și ce s-ar putea schimba

Cîțu vrea să elimine cotizarea automată la sindicat, Hossu îl ameninţă cu plângere penală. Cât plăteşte un profesor și ce s-ar putea schimba

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că în curând va fi eliminată cotizarea automată lunară la sindicat, în cazul angajaților de la stat care fac parte dintr-o organizație sindicală.

De ce este important: din cauza mecanismului prin care acești bani ajung de la angajat la sindicat. Mai exact, plata se face cu participarea statului, angajatul nu trebuie să facă nimic. Iar asta costă bani.

EduPedu.ro explică pe larg cum stă treaba în cazul profesorilor care fac parte dintr-un sindicat.

În ziua în care profesorul își primește salariul, din brut se duce automat și cotizația către sindicat.

ADVERTISING

Școala sau inspectoratul școlar are un contract cu banca, așa că atunci când se virează banii din contul școlii în alte conturi decât cele pentru salarii, instituția este taxată de bancă printr-un comision. Asta înseamnă bani în plus.

De asemenea, mai arată sursa citată, operațiunile pe care le face salariatul școlii (deci plătit din bani publici), de la compartimentul financiar sau de la secretariat, pentru a introduce la fiecare cadru didactic aceste opțiuni pentru cotizații înseamnă și ele un cost de bani și de timp.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Asta înseamnă că sindicatul nu plătește nimic pentru strângerea cotizațiilor și nici nu-și bate capul cu acte doveditoare de plată și altele asemenea.

Ca idee, între 0,5% și 1% din salariul brut al unui cadru didactic merge lunar la sindicatul la care a aderat.

Anual, sindicatele încasează aproximativ 20 de milioane de euro de la profesorii membri.

Hossu amenință cu plângere penală

Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, amenință cu o plângere penală pe numele lui Florin Cîțu după anunțul privind eliminarea cotizației automate.

ADVERTISING

”Vă mărturisesc că eu personal de abia aștept, pentru că în momentul respectiv vom avea temei legal să dăm, conform legii, Constituției românești, o plângere penală împotriva persoanei Florin Cîțu, ca abuz în funcție și încălcare a prevederilor legale și imixtiune în activitatea sindicală”, declară la RFI președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Cum pot fi anulate cotizațiile automate

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a explicat cum pot fi anulate aceste cotizații automate, așa cum vrea premierul Florin Cîțu.

Conform G4Media.ro, Funeriu arată că acestea pot fi eliminate astfel:

  • Abrogarea (prin lege, nu OUG) a Art. 24, alin 1 din Legea 62/2011
  • Modificarea Art. 26 din Legea 62/2011, astfel încât să existe un control extern asupra activității financiare a sindicatelor
  • Listarea patrimoniului tuturor sindicatelor din România
  • Obligația liderilor sindicali de a depune declarația de avere
  • Modificarea statelor de plată, cu eliminarea posibilității virării cotizațiilor sindicale

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇