Cum se conduce Skoda Scala și ce dotări are modelul care înlocuiește Rapid Spaceback (Video Review Auto)

Cum se conduce Skoda Scala și ce dotări are modelul care înlocuiește Rapid Spaceback (Video Review Auto)

Volkswagen și-a dat seama că trebuie să intre pe toate segmentele generatoare de bani cu majoritatea brandurilor sale, inclusiv Skoda.

Skoda Scala este înlocuitorul lui Rapid Spaceback, dar și prima intrare a brandului ceh cu un model de sine stătător în clasa hatchbackurilor compacte.

Octavia nu trebuie să se supere, ea rămâne o berlină din aceeași clasă, dar are și avantajul unei platforme ceva mai moderne.

Exterior

Scala a luat toate elementele de design din nou limbaj al mărcii, dar le-a implementat destul de subtil.

skoda-scala-m90-exterior-02-1
© ŠKODA România 2021

Spre exemplu, grila nu este exagerată, profilul nu îți inspiră un caracter musculos, iar partea din spate este cat se poate de simplă, cu stopuri în forma literei L, cu o lunetă de sticlă ce acoperă mare parte din hayon și care este înnegrită pentru a ascunde eventualele bagaje ce s-ar ascunde în compartimentul destinat acestora.

Indiferent de model, vei găsi faruri LED, însă modelul de bază are fază lungă pe halogen în timp ce pentru fază lungă LED trebuie să plătești în plus câteva sute de Euro.

scl-ng-007-mkz-3840x1280-1218
© ŠKODA România 2021

Ascuns în capacul bușonului rezervorului se regăsește o racletă cu lupă și riglă pentru măsurarea grosimii suprafeței de contact a anvelopelor. Totodată, în ușa șoferului se ascunde o umbrelă, un detaliu împrumutat de la Superb, sau de la Rolls-Royce.

ADVERTISING

Interior

Cabina Scalei poate fi caracterizată prin ergonomie și prin spațiu interior folosit inteligent.

Materialele folosite nu vor impresiona pretențioșii, dar sunt suficient de bune cât să nu dezamăgească.

181129-scala-interior-1-erste-bilder
© ŠKODA România 2021

Scaunele sunt moi, cu suficientă susținere laterală, iar volanul este preluat de la frații săi aflați pe piață de ceva timp.

Modelul compact te surprinde prin multitudinea de spații de depozitare și cu detalii Simply Clever precum suporturile de pahare aderente.

Spațiul în spate se poate lăuda ca fiind unul dintre cele mai mari din clasă, iar capacitatea portbagajului cu un volum de 467 l face parte din premianții acestui segment compact.

Trebuie menționat că interiorul cu finisaje "Beige Brushed" este o opțiune pentru care nu trebuie să plătești în plus, dar pentru plafonul de culoare neagră trebuie să mai scoți din buzunar 70 Euro.

Sau, dacă ești amator al esteticului, încă 182 Euro îți aduce lumina ambientală.

181129-scala-interior-3-erste-bilder
© ŠKODA România 2021

Tehnologie

Scala a fost prima Skoda care avea conexiune permanentă la internet prin intermediul unui SIM 4G, dar și prima ce dispunea de compatibilitate Apple CarPlay & Android Auto wireless. Singura problemă este că pentru a beneficia de aceste servicii wireless trebuie să plătești 48 Euro.

181129-scala-interior-2-erste-bilder
© ŠKODA România 2021

Probabil opțiunea care merită toți banii este cea a airbagurilor laterale spate. Atenție, a nu se confunda cu cele cortină, cu care mașina vine în standard.

skoda-scala-m70-safety
© ŠKODA România 2021

Auto Light Assistant, adică faza lungă automată, te va mai costa încă 170 Euro, dar nu știu cât de utilă este în acest segment atent cu bugetul de achiziție.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dacă dorești să te răsfeți, atunci poți alege, în funcție de echipare, camera video spate (236 Euro), detectare oboseală șofer (39 Euro), faruri TOP LED cu funcție cornering (791 Euro), Pachet Navi Plus (sistem infotainment 9.2" + Virtual Cockpit la 1.154 Euro), Parking Assistant (558 Euro) sau Side Assist (avertizare unghi mort, 396 Euro).

skoda-scala-m70-highlights-01
© ŠKODA România 2021

Cert este că Scala nu duce lipsă la capitolul dotări de siguranță sau tehnologie, chiar dacă Skoda nu oferă tot arsenalul pe care îl oferă Golf sau Leon.

Motorizări & echipări

  • 1.0 TSI 95 CP M5 - de la 14.435 Euro cu TVA
  • 1.0 TSI 110 CP M6 - de la 15.821 Euro cu TVA
  • 1.0 TSI 110 CP DSG7 - de la 17.272 Euro cu TVA
  • 1.5 TSI 150 CP M6 - de la 18.038 Euro cu TVA
  • 1.5 TSI 150 CP DSG7 - de la 20.788 Euro cu TVA
  • ACTIVE - de la 14.435 Euro cu TVA
  • AMBITION - de la 15.377 Euro cu TVA
  • STYLE - de la 17.122 Euro cu TVA
  • MONTE CARLO - de la 20.632 Euro cu TVA
scl-ng-bp-007-topfront-mkz
© ŠKODA România 2021

Recomandarea AutoVantage

O Scala esențială: 1.0 TSI 95 CP M5 ACTIVE - de la 14.435 Euro cu TVA. De acești bani primești aer condiționat, bluetooth, computer de bord, geamuri electrice față și faruri Basic LED.

ADVERTISING

Singura mașină de care vei avea vreodată nevoie: 1.0 TSI 110 CP DSG7 AMBITION - de la 17.272 Euro cu TVA.

Cum se conduce? 1.0 TSI 110 M6 Style

SKODA SCALA vs SEAT LEON - Unde este VW GOLF?
Video: AutoVantage

Cehii au reușit să construiască un model compact pe o platformă de clasă mică pentru a reduce costurile de producție, ceea ce înseamnă că Scala nu poate avea suspensie independentă pe puntea spate, așa cum au verii săi de concern, și nici tracțiune integrală.

Acest fapt nu înseamnă că Scala nu oferă o experiență agreabilă la volan. Poziția la volan, în afară de faptul că șezutul are tendința de a fi prea lung, este ușor de găsit. Scaunele sunt confortabile, volanul nu pune probleme indiferent de mărimea mâinilor, iar vizibilitatea este cât se poate de corectă pentru clasa din care mașina face parte.

Motorul cu trei cilindri are resurse de putere și cuplu pe o plajă largă, nu ai impresia niciodată că motorul se chinuie, însă nu trebuie subturat.

scl-ng-bp-001-frontside-mkz
© ŠKODA România 2021

Datorită treptelor lungi de viteză, consumul extraurban este cât se poate de mic, însă trebuie avut în vedere că el trebuie ținut măcar la 1.800 rpm pentru o funcționare omogenă.

Schimbătorul de viteze poate fi catalogat drept precis, însă cursa lungă a schimbătorului necesită obișnuință dacă tu vii de pe ceva cu o cursă ceva mai scurtă.

Pedalierul moale va facilita utilizarea urbană, dar mașina este surprinzător de fâșneață și la drum lung. Suspensia se descurcă bine pe denivelările scurte și lungi, însă pe viraje se simte puțin ruliu.

Scala nu are pretenții de sportivitate, limitele sale sunt atinse destul de repede, însă comportamentul său nu poate fi catalogat ca nesigur sau neplăcut.

skoda-scala-m70-technology
© ŠKODA România 2021

Concluzii

Skoda a reușit să ia rețeta mărcii și să realizeze încă un produs reușit. Spațiul interior și tehnologia conving, comportamentul rutier este specific clasei, iar cele cinci stele la testele de siguranță EuroNCAP mai adaugă o cărămidă la fundație.

Cu toate acestea, nu trebuie să vă așteptați la o mașină sportivă, garanția de 4 ani/120.000 km nu mai este extraordinară în 2021, iar intervalul de revizii de 2 ani/30.000 km pare puțin exagerat.

Cu toate că Scala are un preț competitiv pe piață, există anumiți rivali care oferă un pachet de dotări ceva mai bogat în echiparea standard.

Vezi și alte recenzii auto:

Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:

Apasă aici pentru a vedea toate știrile de auto de pe spotmedia.ro

Urmărește SpotMedia.ro pe Facebook și pe Instagram pentru a fi la curent cu cele mai importante știri ale zilei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇