Drive test cu noul SEAT Leon: latin, jucăuș, picant... piperat? (Video Review Auto)

Drive test cu noul SEAT Leon: latin, jucăuș, picant... piperat? (Video Review Auto)

Dacă cei trei muschetari ai grupului VAG sunt Golf, Octavia și A3, atunci SEAT Leon este D’Artagnan. Tânăr, ambițios și dornic să devină muschetar în slujba regelui, acesta a trebuit să-și facă întâi ucenicia. Iar Leon și-a făcut-o cu primele trei generații, iar acum e gata să lupte de la egal la egal. Să vedem dacă poate.

Platforma de ultimă generație, motorizările actuale și designul îi fac reclamă destul de bună. Dar, important, a nu se confunda SEAT Leon cu noua Cupra Leon, Cupra fiind noul brand VAG destinat modelelor sportive, bazate pe cele SEAT.

At the wheel of a Leon without leaving home
Video: SEAT Media Center

Exterior

Dacă pui vechiul Leon lângă fratele său cel nou, atunci ai crede că sunt făcute de doi producători diferiți. Leon 4 nu mai este desenat angular, ci a trecut la forme cât de cât mai rotunjoare.

Partea frontală a rămas agresivă, dar grila nu are dimensiuni gargantuane, farurile LED vin în echiparea standard, iar bara continuă tema sportivă, latină.

new-seat-leon-overview
Foto: SEAT.ro

Profilul este atent conturat, cu accente musculoase, iar stopurile sunt unite de o bandă LED ce are rol de al treilea stop de frână.

Dacă nu îți ajunge un eleron, atunci poți privi elementul aflat deasupra stopurilor ca fiind un al doilea mini-eleron.

new-seat-leon-from-the-rear
Foto: SEAT.ro

Interior

Similar Golfului și Octaviei, Leonul a adoptat un design cât se poate de minimalist pentru interior.

Lipsa butoanelor devine evidentă atunci când dorești să reglezi temperatura ambientală sau volumul sistemului de infotainment. Acestea au devenit touchpaduri pe care glisezi degetul și necesită un moment de obișnuință.

new-seat-leon-led-ambient-light
Foto: SEAT.ro

Aceasta ar fi cam singura lacună ergonomică a modelului spaniol. În rest, nimic de comentat.

ADVERTISING

Comenzile pentru lumini s-au metamorfozat în butoane, amplasarea comenzilor pentru geamuri este corect gândită, iar spațiile de depozitare sunt dimensionate corect.

Mi-ar fi plăcut mai multă culoare, acel gri închis parcă este prea sobru având în vedere ce dorește mașina a fi, dar luminile de citit din plafon se aprind cu ajutorul unui senzor de proximitate, nici nu trebuie să le atingi.

Portbagajul oferă un volum identic cu al fratelui Golf, însă marginea de încărcare este destul de înaltă, afectând accesul bagajelor care cântăresc ceva mai mult.

Tehnologie

Tempomatul adaptiv nu mai este o dotare străină acestui segment, însă nu mulți clienți îl configurează, dacă nu este disponibil în dotarea standard. La Leon depinde de echiparea aleasă.

Diferențialul electronic XDS este, în schimb, oferit în echiparea standard. Însă, atenție, suspensia independentă pe puntea spate este rezervată doar motorizărilor puternice.

Ce vor alege mulți clienți este tabloul de bord digital cu display TFT de 10.25". Numit Digital Cockpit, acesta oferă multe opțiuni de configurare.

new-seat-leon-safety-alerts
Foto: SEAT.ro

O surpriză plăcută este sistemul de infotainment Media System Colour pentru care nu trebuie să plătești în plus, indiferent de echipare. Acesta nu dispune de navigație prin satelit, însă are un touchscreen color cu diagonala de 8.25”, două prize USB-C, 6 difuzoare și Bluetooth pentru pentru conectarea telefonului mobil și streaming audio.

Pentru 163 euro în plus primești și conectivitate Apple CarPlay & Android Auto, ceea ce nu mai necesită bifarea sistemului de navigație cu ecran tactil de 10.25" la 693 euro.

Camera de marșarier și senzorii de parcare sunt opționale pe versiunile de echipare inferioară, dar nu știu ce mașină nouă ar mai putea veni fără aceste echipamente.

ADVERTISING

Tot de pe lista de opționale trebuie să bifezi și farurile TOP LED (ECO LED în standard), sistemul de sonorizare Beats Audio sau încărcarea wireless pentru smartphone.

Un Leon poate trece lejer de 30.000 de euro dacă îi adaugi toate opționalele.

Motorizări și echipări

  • 1.0 TSI 110 CP M6 - de la 18.552 euro cu TVA
  • 1.0 eTSI 110 CP DSG7 - de la 21.102 euro cu TVA
  • 1.5 TSI 130 CP M6 - de la 19.440 euro cu TVA
  • 1.5 TSI 150 CP M6 - de la 22.412 euro cu TVA
  • 1.5 eTSI 150 CP DSG7 - de la 22.807 euro cu TVA
  • 2.0 TDI 115 CP M6 - de la 21.816 euro cu TVA
  • 2.0 TDI 150 CP DSG7 - de la 25.122 euro cu TVA
  • 1.4 eHYBRID 204 CP DSG6 - de la 29.874 euro cu TVA
neuer-seat-leon-ehybrid-steht-an-ladesaeule
Foto: SEAT.ro
  • STYLE - Cea de bază - de la 18.552 euro cu TVA
  • XCELLENCE - Cea luxoasă - de la 21.587 euro cu TVA
  • FR - Cea Sportivă - de la 21.587 euro cu TVA

Recomandările AutoVantage

  • Un Leon bun la toate: 1.0 TSI 110 CP M6 Style - de la 18.552 euro cu TVA
  • Un Leon pentru oraș: 1.0 eTSI 110 CP DSG7 Style - de la 21.102 euro cu TVA
  • Un Leon pentru drumuri lungi: 2.0 TDI 115 CP M6 Style - de la 21.816 euro cu TVA
  • Un Leon sportiv: 1.4 eHYBRID 204 CP DSG6 FR- de la 29.874 euro cu TVA

Cum se conduce? 1.5 TSI 150CP M6 XCELLENCE - de la 22.412 euro cu TVA (testat 29.000 euro cu TVA)

SKODA SCALA vs SEAT LEON - Unde este VW GOLF?
Video: AutoVantage

Mă așteptam la o Cupra diluată și am găsit un Golf picant. Să începem cu lucrurile bune, zic.

Scaunele te țin bine, sunt suficient de confortabile, dar șezutul pare a fi puțin lung. Vizibilitatea în față nu pune probleme, iar în spate este doar adecvată. Atât scaunele, cât și volanul, au reglaje suficient de bogate.

Motorul de 1.5 litri are resurse mari de putere și cuplu, doar că nu îți dă senzația că le folosește pe toate. Asta se datorează faptului că nivelul zgomotului este destul de ridicat atunci când urci în plaja de turații, iar asprimea sunetului nu este în ton cu pretențiile mașinii.

ADVERTISING

Timoneria, în schimb, este printre cele mai bune. Cursă scurtă, plăcută de manevrat, dar dacă vrei să faci rev matching trebuie să te adaptezi la caracteristicile motorului, care nu se turează atât de ușor pe cât mă așteptam.

Mașina testată avea inclus pachetul Dynamic, ce include selectorul modurilor de rulare, suspensia adaptivă cu amortizoare controlate electronic, dar și direcția variabilă. Iar aici pot spune că modurile de rulare sunt reglate corect.

Pe Comfort direcția este ușoară, iar suspensia este confortabilă, însă tot fermă. Pe Sport, Leon devine cu adevărat rigid, iar toate denivelările din asfalt devin prezente în habitaclu. Asta nu este o critică, deoarece există o diferențiere sesizabilă între modurile de rulare, iar cine își cumpără acest pachet vrea să simtă acele diferențe.

Direcția, în schimb, devine grea și lipsită de feedback, o trăsătură regăsită pe din ce în ce mai multe servodirecții variabile cu asistare electrică.

Limitele mașinii sunt destul de îndepărtate, iar tu nu vei fi luat prin surprindere fără o subvirare progresivă prealabilă, dar per total nu pot spune că Leon are acel caracter latin, vioi și jucăuș pe care îl așteptam.

heroproductimage-resizedviewport-scale-assetrootl
Foto: SEAT.ro

Concluzii

SEAT Leon, a patra generație, a devenit un produs mult mai matur. Platforma, tehnologia și oferta bogată de motorizări o recomandă. Însă prețul său nu este deloc mic, în ciuda faptului că este cu 1.000 de euro mai convenabil decât al Golfului, anumite echipamente opționale te-ai aștepta să le ai în echiparea standard, iar comportamentul dinamic putea fi marginal mai bun.

Nu trebuie să uităm totuși că avem de-a face cu un model ce are calificativul maxim de cinci stele la EuroNCAP și dispune de airbaguri laterale spate (a nu se confunda cu cele cortină), iar garanția sa de 4 ani/120.000 km, deși satisfăcătoare, nu este la nivelul unor modele  din oferta concurenței.

Vezi și alte recenzii auto:

Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:

Apasă aici pentru a vedea toate știrile de auto de pe spotmedia.ro

Urmărește SpotMedia.ro pe Facebook și pe Instagram pentru a fi la curent cu cele mai importante știri ale zilei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇