Vaccinul Johnson & Johnson a fost autorizat în UE. E primul care se administrează într-o singură doză

Vaccinul Johnson & Johnson a fost autorizat în UE. E primul care se administrează într-o singură doză

Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinul Johnson & Johnson, urmând ca, cel mai probabil mâine, Comisia Europeană să dea undă verde pentru utilizarea sa în statele membre UE.

Este primul vaccin ce este administrat într-o singură doză. Vaccinul este și mai ușor de transportat, pentru că nu trebuie să fie ținut la temperaturi extrem de scăzute ca celelalte, și poate fi administrat la toate grupele de vârstă.

ADVERTISING

Cum producătorul nu a pus încă la dispoziție toate datele privind eficacitatea și reacțiile secundare, EMA a decis că poate fi comercializat pe piața europeana pentru un an, urmând apoi ca decizia să fie revizuită, potrivit RTE.

În orice caz, din datele colectate în timpul testelor clinice, eficienţa vaccinului a fost de 85,9%, faţă de formele grave ale Covid-19, potrivit FDA. Efectele secundare cele mai frecvent observate au fost durere la locul injecţiei, dureri de cap, oboseală şi dureri musculare.

ADVERTISING

Autoritatea omoloagă din SUA a autorizat vaccinul Johnson & Johnson în urmă cu 12 zile, iar Canada în urmă cu 6 zile.

Johnson&Johnson nu este un vaccin ARN mesager, ci unul clasic, bazat pe un adenovirus ameliorat. Modul în care acționează vaccinurile J&J și Oxford-AstraZeneca este diferit de cel pentru Moderna și Pfizer.

Cercetătorii au adăugat gena pentru proteina spike a coronavirusului într-un alt virus ameliorat, numit Adenovirus 26. Spre deosebire de Oxford, care a folosit pentru vaccinul său un adenovirus recoltat de la cimpanzei, J&J a preferat un adenovirus uman.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇