Vaccinul anti-coronavirus dezvoltat de Johnson & Johnson asigură protecție împotriva formelor severe de boală dar și a deceselor și ar putea reduce răspândirea virusului de către cei vaccinați, arată cea mai recentă analiză publicată online, miercuri, de către Food and Drug Administration (FDA), autoritatea americană a medicamentului.
Vaccinul a înregistrat o rată de eficacitate de 72% în Statele Unite și de 64% în Africa de Sud, unde tulpina locală dominantă este mult mai contagioasă.
Astfel, eficacitatea pe tulpina sud africană este cu șapte puncte mai mare în această analiză față de datele publicate de producător până acum, notează The New York Times.
Valeriu Gheorghiţă: În aprilie, România ar putea primi primele doze de vaccin de la Johnson & Johnson
De asemenea, vaccinul a arătat o rată de eficacitate de 86% împotriva formelor severe de Covid-19 în SUA și de 82% în fața formelor grave în Africa de Sud. Asta înseamnă că o persoană vaccinată are un risc mult mai mic de spitalizare sau deces din cauza Covid-19.
Analiza a confirmat, astfel, că și americanii ar putea beneficia în curând de un al treilea vaccin dezvoltat în mai puțin de un an, în condițiile în care cererea depășește cu mult oferta și rezervele existente.
FDA ar putea autoriza acest vaccin cel mai devreme sâmbătă, în funcție de votul pe care îl dau consilierii vineri când se va discuta despre noul raport.
”Cu un vaccin de la Johnson & Johnson, vom putea accelera vaccinarea în țară și în lume”, spune Dan Barouch, unul dintre virologii care au condus cercetările asupra acestui vaccin anul trecut.
Livrarea dozelor, din nou o problemă
Vaccinul Johnson&Johnson poate fi depozitat la temperaturi normale de refrigerare pentru cel puțin trei luni, ceea ce face distribuția considerabil mai ușoară decât variantele pe care le au americanii acum la dispoziție, adică Moderna și Pfizer-BioNTech, care necesită două doze și cer condiții speciale de depozitare.
Dar accesul la noul vaccin ar putea fi extrem de limitat la început.
Dr. Richard Nettles, vicepreședinte în boardul Janssen Pharmaceuticals (divizia farmaceutică a Johnson & Johnson) a afirmat marți că doar patru milioane de doze vor fi gata de livrare după ce FDA autorizează vaccinul, cu mult sub cele 12 milioane de doze promise inițial guvernului federal până la sfârșitul lui februarie.
Oficialii de la Casa Albă vorbesc, însă, de o cifră și mai mică de doze: doar 2 milioane de doze ar putea fi disponibile săptămâna viitoare.
Nettles a spus marți că producătorul va livra 20 de milioane de doze până la sfârșitul lunii martie, în condițiile în care contractul s-a realizat pentru 100 de milioane de doze la sfârșitul lunii iunie.
Eficent pe tulpina sud-africană
Într-adevăr, vaccinul Johnson & Johnson are o rată de eficacitate mai scăzută decât cele ale Moderna sau Pfizer, care se încadrează ambele în jurul unui procent de 95%.
Dar în Africa de Sud, vaccinul Johnson & Johnson este câștigător, de departe.
Vaccinul Novavax are o eficiență de 49% în Africa de Sud, iar un mic eșantion studiat în trial-ul AstraZeneca a arătat că vaccinul britano-suedez nu oferă prea mare protecție pentru tulpina dominantă acolo.
De fapt, aceste rezultate au determinat autoritățile sud-africane să renunțe la adimistrarea AstraZeneca lucrătorilor săi din domeniul medical.
Săptămâna trecută, însă, s-a început administrarea vaccinului Johnson & Johnson către peste 32.000 de oameni.
Efecte secundare mai blânde
Cele mai recente documente, printre care și prima analiză tehnică a FDA asupra studiului clinic desfășurat de Johnson & Johnson pe 45.000 de oameni, aduc dovezi că vaccinul este sigur, cu efecte secundare vizibil mai slabe decât vaccinurile Pfizer și Moderna.
De asemenea, nu a înregistrat până acum niciun caz de reacție alergică severă precum șocul anafilactic.
Eficiență scăzută peste 60 de ani
Studiul a indicat, însă, o eficiență mai mică, de doar 42,3%, pentru cei de peste 60 de ani cu factori de risc, precum boli cardiovasculare sau diabet.
Așa cum studiile Moderna au arătat că persoanele vaccinate au puține șanse de a dezvolta o infecție asimptomatică iar studiile AstraZeneca au arătat că vaccinul britano-suedez reduce cu jumătate infecțiile asimptomatice, și cei de la Johnson & Johnson au căutat să afle ce efect are vaccinul lor în acest sens.
Potrivit studiilor, vaccinul are o eficacitate de 74% împotriva dezvoltării infecțiilor asimptomatice.
Citește și: