Johnson & Johnson, la un pas să-și lanseze vaccinul împotriva COVID. Cât de eficient e și care sunt diferențele față de Pfizer și Moderna

Johnson & Johnson, la un pas să-și lanseze vaccinul împotriva COVID. Cât de eficient e și care sunt diferențele față de Pfizer și Moderna

Chiar dacă nu a trecut printre primii linia de sosire în cursa producerii unui vaccin împotriva COVID, Johnson & Johnson a continuat munca și anunță rezultate promițătoare.

Primele studii clinice arată că vaccinul a declanșat un răspuns al sistemului imunitar aproape în toți pacienții, cu foarte puține reacții adverse, după o singură doză, potrivit CNN.

Compania a anunțat că va trece la faza următoare a studiilor clinice, la finalul căreia, dacă totul merge bine, va aplica în SUA pentru autorizarea vaccinului de către FDA.

ADVERTISING

Vaccinul a fost testat pe aproximativ 800 de voluntari, din Olanda, Statele Unite și Belgia. Pacienții împărțiți în două categorii - între 18 și 55 de ani și 65+.

Până acum s-a observat că începând din a 29-a zi după administrarea unei doze, 90% din participanți au dezvoltat anticorpi care au rămas stabili cel puțin 71 de zile.

Vaccinul Johnson & Johnson vs. cele ale Moderna și Pfizer

Spre deosebire de vaccinurile Pfizer și Moderna, care folosesc tehnologia ce se bazează pe ARN mesager, cel al Johnson & Johnson foosește o versiune slăbită a virusului răcelii comune, denumit adenovirus 26. Astfel, răspunsul imunitar e obținut prin expunerea organismului la virus.

ADVERTISING

Efectele secundare identificate până acum au inclus dureri de cap, dureri musculare și, mai rar, febră.

Johnson & Johnson se așteaptă să încheie faza a treia spre finalul lunii ianuarie. Până acum, compania a încheiat contracte cu Guvernul SUA pentru a livra peste 100 de milioane de doze.

Premierul Florin Cîţu este deschis ideii ca şi în România să fie folosit acest vaccin.

"Dacă ne ajută să scăpăm de pandemie și sunt toate bune, vom lua și de la Johnson&Johnson, și de la AstraZeneca, de la toată lumea", a declarat joi dimineaţă şeful Guvernului.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇