Compania municipală de Pază nu plătește contribuțiile salariaților la Pensii și Sănătate. Precizările conducerii și riscurile pentru angajați

Compania municipală de Pază nu plătește contribuțiile salariaților la Pensii și Sănătate. Precizările conducerii și riscurile pentru angajați

Compania Municipală de Pază și Securitate SA reușește să le plătească la timp salariile celor 1.135 de angajați, dar nu și contribuțiile la Pensii și Sănătate. Iată de ce s-a ajuns în această situație și care sunt riscurile pentru oameni.

Administrația Gabrielei Firea a înființat această companie municipală pentru a asigura paza Primăriei Capitalei și a instituțiilor din subordine. Dar lucrurile n-au mers așa cum a prevăzut fostul primar general.

Unul dintre motive este că serviciile CMPSB SA sunt mai scumpe decât cele ale multor societăți private din branșă. Asta și pentru că o companie cu acționariat public trebuie să fie mai riguroasă cu plata dărilor salariaților către stat decât unii privați. Iar rigurozitatea crește prețul orei de pază.

Așa că mai multe instituții din subordinea PMB au refuzat să contracteze această companie. Spre exemplu, Teatrul Constantin Tănase, care a ales să lucreze cu o firmă privată de pază, după cum informează chiar CMPSD SA, într-un raport din 2019.

ADVERTISING

Tot în 2019, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) a renunțat la servicii CMPSB. Dar compania a mai prins contracte. Printre ele, unul cu Administrația Lacuri Parcuri și Agrement (ALPAB), care-i asigura companiei nu mai puțin de 56% din cifra de afaceri.

Directorul adjunct al CMPSB SA, Alin Gherghina – care a manageriat societatea până în decembrie 2020 – spune că o problemă majoră a apărut în noiembrie 2020. La acel moment, ALPAB a renunțat la contractul cu CMPSB SA.

Așa că circa 440 de agenți de pază au rămas fără post. N-au fost concediați. Potrivit unui anunț de pe pagina de Facebook a companiei municipale, unele contracte au fost suspendate. Alți agenți au fost distribuiți pe posturile existente, pentru a acoperi sistemul de ture.

Un post de pază asigurat non-stop înseamnă, de fapt, că societatea trebuie să aibă 3 sau 4 agenți de pază, care să lucreze în ture de 8 ore pentru a acoperi postul. Și – a explicat Alin Gherghina pentru SpotMedia.ro – pentru acoperirea integrală a mai multor posturi, CMPSB SA nu avea suficienți oameni.

ADVERTISING

Problema este că, prin această redistribuire a celor 440 de angajați, compania n-a câștigat cine știe ce. Așa că a început să aibă dificultăți financiare și mai mari decât în trecut.

”La noi, ziua de salariu este data de 20 din fiecare lună. Am reușit să plătim salariile. Au fost mici întârzieri în cursul primăverii trecute. Dar s-au rezovlat”, a precizat Alin Gherghina pentru SpotMedia.ro.

Problema este că societatea nu reușește să le plătească oamenilor, la zi, și contribuțiile la pensii și sănătate.

Spre exemplu, potrivit unui document emis de ANAF si consultat de SpotMedia.ro, la acest moment, compania are restanțe de 6.841.479 de lei la plata contribuțiilor de asigurări sociale ale angajaților (CAS) și 2.694.782 de lei la asigurările de sănătate (CASS).

Problema nu este numai că o companie municipală nu reușește să își plătească dările la timp, ci și că dacă întârzie mai mult de 90 de zile cu banii, salariații își pot pierde calitatea de asigurați ai sistemului public de sănătate! Și asta, fără ca oamenii să fie rău platnici sau să aibă vreo vină.

ADVERTISING

Alin Gherghina susține că niciun salariat al CMPSB SA nu a ajuns momentan să își piardă calitatea de asigurat.

Directorul adjunct spune și că plățile merg greu pentru că ANAF are un sistem propriu de distribuție a sumelor încasate de la contribuabili. Cu alte cuvinte, în cazul în care CMPSB SA ar vrea să plătească încă 20% din contribuția salariaților la Sănătate, ANAF ia banii, dar îi distribuie altfel.

Merită menționat și că datoriile la bugetul de stat continuă să tragă în jos compania municipală.

Cu tot cu TVA încă neachitat, CMPSB SA are de dat la stat 15.346.876 de lei.

Și, potrivit directorului adjunct al companiei consultat de SpotMedia.ro, această datorie împiedică CMPSB SA să câștige licitații (pentru că instituțile nu vor să contracteze firme care au datorii la stat).

Iar asta înseamnă că, de fapt, compania nu reuşește să se dezvolte.

Rămâne să vedem dacă, până la urmă, administrația lui Nicușor Dan și majoritatea PNL - USR PLUS din Consiliul General vor decide să desființeze sau nu această companie.

Situația ridică mai multe întrebări: dacă nu se desființează, cum ar putea fi rentabilizată? În plus, e de stabilit: indiferent dacă se desființează compania municipală sau nu, cine și din banii cui îi plătește toate datoriile?

Rămâne să aflăm. Până la acest moment, Adunarea Generală a Acționarilor acestei companii – în care un consilier PNL și unul de la USR PLUS au înlocuit foșii membri de la PSD – nu s-a reunit încă.

Și nici nu avem informații cu privire la data la care ar urma să aibă loc prima ședință de AGA.

Citește și:

E haos în administrația Capitalei: Companiile municipale sunt executate silit, angajații nu au taxele plătite, datoriile sunt uriașe. Nu se știe cine va asigura anul acesta servicii vitale pentru București

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (IV): Firea și-a făcut o societate de pază cu care nici instituțiile primăriei nu vor să lucreze. Are o armată de salariați și a pierdut milioane de euro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇