Ce ştie Israelul să facă mai bine decât Uniunea Europeană în campania de vaccinare împotriva COVID 19

Ce ştie Israelul să facă mai bine decât Uniunea Europeană în campania de vaccinare împotriva COVID 19
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dosarul medical al fiecărui israelian e în computer, aşa că e foarte simplu să ajungi la segmente ale societăţii care au nevoie rapidă de vaccinul împotriva COVID 19. În plus, israelienii cred în ştiinţă, nu în superstiţii şi stau la cozi pentru a se vaccina.

Sunt câteva dintre explicaţiile pe care le dă ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga, pentru succesul pe care ţara sa îl are în campania de vaccinare.

Într-un interviu acordat în exclusivitate SpotMedia.ro, diplomatul vorbeşte şi despre vaccinarea în comunităţile religioase, dar şi despre problema sensibilă din Fâşia Gaza şi Cisiordania.

ADVERTISING

Trei lucruri care fac Israelul să fie cu mulți pași înaintea statelor europene în cursa vaccinării - Interviu audio

Câteva date: Israelul are o rată de administrare de 11,55 doze de vaccin la 100 de persoane, urmat fiind de Bahrain cu 3,49 și de Marea Britanie cu 1,47, potrivit statisticilor unui site afiliat Universității Oxford, citate de BBC, care face o analiză amplă a situației vaccinărilor în lume.

Cât de eficient e vaccinul Pfizer împotriva Covid? Țara cu cea mai rapida campanie de vaccinare prezintă primele date

"Cred că sunt câteva explicaţii pentru succesul Israelului, când vine vorba despre campania de vaccinare.

ADVERTISING

Mai întâi, e vorba despre sistemul de sănătate al Israelului, care este unul dintre cele mai bune din lume şi nu de azi, ci de ani de zile.

În al doilea rând, totul în Israel este digitalizat, fiecare dosar al fiecărui cetăţean e în computer. Dacă vrei să faci statistici, să ajungi la un anumit segment al societăţii, de pildă oamenii peste 65 de ani, e foarte simplu. Faptul că totul e digitalizat înseamnă că e mult mai uşor pentru sistem să ajungă la oameni.

O altă componentă importantă e că israelienii nu cred în superstiţii şi nu cred în teorii ale conspiraţiei. În momentul în care au văzut că oamenii de ştiinţă au aprobat vaccinul, au avut încredere. Faptul că vezi oamenii care stau la coadă pentru a primi vaccinul înseamnă că oamenii au încredere în vaccin".

ADVERTISING

E acelaşi lucru în comunităţile tradiţionale, religioase?

"Printre ultraortodocşi, lucrurile sunt puţin diferite, pentru că sunt mulţi rabini şi fiecare rabin are propriii adepţi. Am fost foarte fericit să văd, acum câteva zile, că unul dintre cei mai mari rabini a ieşit public şi a spus că e în favoarea vaccinării.

Sunt sigur că şi în rândul grupurilor sociale de acest fel se va vaccina şi să nu uităm că în aceste grupuri ultra-religioase, aproximativ 50% sunt persoane cu vârsta sub 16 ani. Chiar dacă rata de vaccinare va fi mică, tot vorbim despre risc mic pentru întreaga societate.

Scopul, şi premierul Netanyahu a spus-o clar, până la mijlocul lui martie, cel târziu la final de martie, 5 milioane de cetăţeni israelieni din 9 milioane vor fi vaccinaţi ş,i dacă ţinem cont şi de faptul că societatea israeliană este una tânără, atunci vom ajunge la 70 – 80% din populaţie imunizată".

Cum stau lucrurile în comunităţile arabe?

"În comunităţile arabe, vedem o rată mai mică a vaccinării, lucrăm la asta, Guvernul face campanii pentru asta şi cred că vom vedea poate un procent mai mic de vaccinări, dar tot cred că va fi mai mare decât media din Uniunea Europeană".

Cum arată lucrurile pentru Gaza?

"Mulţi ne întreabă cum stau lucrurile în Gaza şi în Cisiordania. Să nu uităm că potrivit acordurilor pe care le-am semnat cu palestinienii, toate problemele interne sunt în responsabilitatea Autorităţii Palestiniene.

Sunt sigur că nu vor ca noi să intervenim în problemele lor domestice.

În ultima lună, Israelul a cooperat cu Autoritatea Palestiniană, pentru sprijin în pandemie, dar e responsabilitatea lor. Ei colectează taxe şi sunt cei care decid cum va decurge vaccinarea oamenilor. De vreme ce am semnat acorduri cu palestinienii, nu ne ocupăm de sistemul lor de sănătate".

Iată interviul integral acordat SpotMedia.ro de ambasadorul Israelului:

Despre noua paradigmă de pace din Orientul Mijlociu, impasul în negocierile israelo-palestiniene şi ce lasă Trump în urmă pentru regiune – Interviu video cu ambasadorul Israelului

Citeşte şi alte texte semnate de Magda Grădinaru

Află mai multe detalii despre campania de vaccinare în România:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇