Cât de eficient e vaccinul Pfizer împotriva Covid? Țara cu cea mai rapida campanie de vaccinare prezintă primele date

Cât de eficient e vaccinul Pfizer împotriva Covid? Țara cu cea mai rapida campanie de vaccinare prezintă primele date

Primele date privind campania de vaccinare a Israelului arată că vaccinul antiCOVID al Pfizer a dus la o scădere a riscului de infectare cu 50%, la 14 zile de la administrarea primei din cele două doze necesare.

Sharon Alroy-Preis, ministrul israelian al Sănătății, cea care a anunțat datele preliminare, a precizat că au fost luate în considerare atât rezultatele testelor celor vaccinați, cât și ale celor cărora încă nu le-a fost administrat, potrivit Times of Israel.

Pe de altă parte, Clalit, cea mai mare retea de sănătate din Israel, arată că potrivit propriei analize, șansele de infectare scad cu 33%, tot la 14 zile după administrarea primei doze de vaccin. Maccabi, o altă rețea de clinici, spune că șansele scad cu 60% la 14 zile după primul vaccin.

ADVERTISING

În toate cazuri, datele sunt bazate pe analiza a aproximativ 400.000 de pacienți tratați, astfel că se analizează acum de ce cifrele sunt atât de diferite.

În orice caz, după cum au anunțat cei de la Pfizer, vaccinul oferă protecția maximă la o săptămână de la administrarea celei de a doua doze, fază ce începe zilele acestea în Israel.

După imunizarea cu ambele doze Pfizer, pacientul va fi protejat 95% de infecția cu Sars-Cov-2.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

180 de cazuri de cazuri din aproape 10.000 au fost pacienți vaccinați

Ministrul israelian al Sănătății a insistat că datele preliminare sunt insuficiente pentru a trage concluzii cu privire la stoparea răspândirii virusului. Este cunoscut că o persoană poate transmite virusul dacă acesta e localizat în cavitatea nazală, chiar dacă e asimptomatică sau încărcătura virală nu este suficient de mare pentru a genera un rezultat pozitiv la testul COVID.

”17% din cazurile mai grave înregistrate azi - 180 de cazuri - sunt pacienți cărora le-a fost administrată prima doză de vaccin”, a spus Alroy-Preis, care s-a arătat îngrijorată de numărul noi de infecții depistate zilnic, care a ajuns la aproape 10.000.

ADVERTISING

Ministrul pune numărul record de noi îmbolnăviri pe seama tulpinii descoperite în Marea Britanie, care se crede că a ajuns și în Israel. Israelul continuă însă să testeze masiv. Doar luni au fost făcute 127.075 de teste COVID, în timp ce marți s-au făcut 73.874 de teste.

Astfel, cel mai probabil, vor fi instituite noi restricții, deși, susține ministrul, sunt totuși semne că situația se temperează ușor.

Cei vaccinați vor avea voie să facă lucruri interzise celorlalți

73% dintre israelienii de peste 60 de ani sau care sunt în grupele de risc au fost deja vaccinați cu prima doză Pfizer. Vaccinarea a mers însă mult mai greu în comunitățile arabe sau ultraortodoxe.

Oficialii spun că până acum au fost vaccinați peste 2.000.000 de oameni, aproximativ 20% din populația țării. Israelul speră ca până pe 20 martie să fi vaccinat 5,2 milioane de cetățeni.

Autoritățile iau în considerare să introducă și certificatul de vaccin, deținătorii lui putând să participe la diferite evenimente și activități, interzise celorlalți.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇