În timp ce Israelul a devenit lider mondial în vaccinarea antiCovid, palestinienii se plâng că vor primi primele doze abia în martie

În timp ce Israelul a devenit lider mondial în vaccinarea antiCovid, palestinienii se plâng că vor primi primele doze abia în martie

Autoritatea Palestiniană a anunţat că se aşteaptă să primească primele doze de vaccinuri pentru Covid-19 abia în luna martie, în urma unui acord cu producătorul de medicamente AstraZeneca, acuzând Israelul că nu îşi respectă datoria să se asigure că sunt disponibile vaccinuri în teritoriile ocupate.

În timp ce Israelul a devenit deja lider mondial în vaccinările pe cap de locuitor, palestinienii din Cisiordania ocupată de Israel şi Fâşia Gaza nu au încă asigurate primele provizii, transmite Reuters.

ADVERTISING

Yasser Bozyeh, directorul general palestinian pentru sănătate publică, a declarat pentru Reuters că, pe lângă faptul că au ajuns la un acord de principiu cu AstraZeneca, palestinienii au căutat să se aprovizioneze şi de la Moderna, Johnson & Johnson şi Rusia, ţară care a dezvoltat vaccinul Sputnik V.

Aprovizionarea cu vaccinuri ar avea loc, de asemenea, printr-un program de vaccinare al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru ţările cu venituri sărace şi medii.

ADVERTISING

AstraZeneca nu a primit niciun răspuns imediat la o cerere trimisă prin e-mail de Reuters pentru comentarii.

Acuzații împotriva Israel

Ministerul Palestinian de Externe a afirmat într-un comunicat că Israelul ”a ignorat îndatoririle sale ca putere de ocupaţie şi a comis discriminări rasiale împotriva poporului palestinian, privându-l de dreptul la asistenţă medicală”.

”Căutarea de către conducerea palestiniană pentru a asigura vaccinurile din diverse surse nu scuteşte Israelul de responsabilităţile sale faţă de poporul palestinian în furnizarea vaccinurilor”, a spus acesta.

ADVERTISING

Conform acordurilor de pace interimare cu Israelul, Autoritatea Palestiniană exercită o auto-guvernare limitată în Cisiordania. Islamiştii din Hamas conduc Fâşia Gaza.

Programul de vaccinare al Israelului acoperă cetăţenii arabi ai ţării şi rezidenţii palestinieni din Ierusalimul de Est. În Cisiordania, Israelul a distribuit vaccinuri coloniştilor israelieni, dar nu şi rezidenţilor palestinieni, care primesc servicii de sănătate de la Autoritatea Palestiniană.

Cum comentează Israelul

Grupurile pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International, afirmă că Israelul are obligaţia legală de a furniza vaccinuri pentru palestinienii ocupaţi.

Oficialii israelieni spun că ar putea împărţi vaccinurile cu palestinienii odată cu satisfacerea propriilor nevoi ale Israelului.

Un oficial al OMS a declarat, duminică, că organizaţia a purtat ”discuţii informale” cu Israelul cu privire la alocarea unor provizii palestinienilor pentru vaccinarea lucrătorilor din domeniul sănătăţii.

Oficialul, Gerald Rockenschaub, şeful biroului OMS din teritoriile palestiniene, a declarat că Israelul a indicat că va explora opţiunea.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇