Tot mai multe prostioare rostite de persoane publice

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Oricui i se poate întâmpla să scape o „bâlbă”, adică o prostioară, o gafă, ceva căreia se spune în termeni populari că ai dat cu bâta-n baltă, iar în termeni mai elevați că a fost un mal entendu, adică o neînțelegere.

Când o spune un nea Cutare, personaj necunoscut, îți vine să treci repede peste ea, dar când o auzi de la o personalitate de vază, una de la care aștepți să fie model de conduită, parcă nu-ți mai vine să treci. 

Pur și simplu, îți aduci aminte de Viorica Dăncilă, de Rădulescu-Mitralieră sau de Mariean Vanghelie, și te miri de ce sunt atâția analfabeți funcționali într-o țară unde se tipăresc cele mai multe diplme de tot felul.

ADVERTISING

Nu subscriu la ideea că sunt simple scăpări, sau la aceea că „un prim ministru nu trebuie să fie calificat pentru olimpiada de limba română”, cum afirma o distinsă fruntașă PSD, căreia Ponta, când era premier, i se adresa cu „fă, Doino”.

Subscriu mai curând la cele scrise cândva de Titu Maiorescu: „cine nu nimerește vorbele când vorbește, cu siguranță nu nimerește gândurile când gândește”.

Firește, unele sunt simple prostioare, altele gafe de proporții, dar se găsesc printre ele și mici fitile, aprinse pentru a detona mari scandaluri.  În cele de mai jos, se găsesc de toate

  • „Când am ieșit, nu le-am răspuns nimic pentru că nu m-au întrebat nimic” – IPS Teodosie Tometanul – arhiepiscop
  • „Mă gândeam dacă este oportun să pun intrebări negative sau să fac o interpelare pozitivă și mi-am construit doua direcții cu fraze adecvate. Asta mi-a prins bine” – Mircea Dăneasa, senator AUR de Suceava.
  • „Cine vrea filosofie, nu o va găsi în capul femeii, dar în schimb va găsi cufundarea în athanorul labios”  - Sorin Lavric, scriitor.
  • „I-am spus lui Orban: Arestează-mă, bă! Că nu mă oprești tu pe mine!” – Diana Șoșoacă, parlamentar AUR și avocat.
  • „O companie trebuie sa aibă eficiență, mai ales cele care sunt pe piețe care pot funcționa competitiv și chiar și cele care funcționează pe piețe cu subvenții cum e normal făcute (sic) pentru călători și alte lucruri - în toată lumea sunt fără aceste subvenții - trebuie să aibă un model de eficiență” - Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor și Infrastructurii.
  • „De ce nu avem spitalele regionale promise de PSD? E o întrebare legitimă. Pentru că nu le-am realizat” – Marcel Ciolacu, președinte PSD.
  • „Desfrânarea nu e așa ușoară, că te ia dracii. E cel mai mare păcat, e păcatul firii că bărbatul e atras de femeie” - Gigi Becali, finanțator în sport.
  • „Îi transmit lui Teodorovici, când i s-a spus că trebuie să dea bani la Capitală, lui Firea, și el a zis că-i dă altceva. Când îl întâlnesc îi mușc urechile” – Florin Pandele, primar orașul Voluntari, jud. Ilfov.
  • „Un fost preşedinte are o pensie mai mică decât un fost torţionar” – Traian Băsescu, europarlamentar și fost președinte.
  • Pentru școala online, în casele fără curent electric, elevii pot urmări lecțiile la televizor” – Monica Anisie, fost ministru, în prezent senator.
  • „ Am alergie la prostie, nu pot sa-l las pe prost în pace, că nu pot” – Gigi Becali, finanțator în sport.
  • „ Eu atât aș vrea sa vă arăt si să vă bat obrazul - oare unde au fost românii când era tăiat Mihai Viteazul?” – George Simion, copreședinte AUR.
  • „Patrioții americani au răspuns chemării de a protesta împotriva furtului electoral orchestrat de democrați împreună cu China, Rusia, Iran, Germania, Franța și alte puteri vrăjmașe și s-au strâns precum moții lui Horea, Cloșca și Crișan sau Avram Iancu la Țebea. România este alături de frații americani” – Călin Georgescu, fost candidat AUR la postul de premier.
  • … da, așa e, dacă e trădare, adică dacă o cer interesele partidului, fie (…) pentru că eu am zis-o, cu străbunii noştri, cu Mircea cel Bătrân şi cu Vlad Ţepeş, neică Zahario, îmi place trădarea, dar …” – Tache Farfuridi, avocat (I.L. Caragiale, „O scrisoare pierdută”, actul II, scena I)

Vorba turcului: no comment


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇