2,7 milioane de euro au dat primăriile mici pe luminițe de Crăciun. Contractele s-au dus prin încredințare directă la firme abia înființate

2,7 milioane de euro au dat primăriile mici pe luminițe de Crăciun. Contractele s-au dus prin încredințare directă la firme abia înființate

Chiar dacă e pandemie, iar oamenii ar trebui să evite locurile cu risc de aglomerație, sute de primării de comune și orașe mici din România au cheltuit, totuși, milioane de lei doar ca să orneze locuri publice cu luminițe de Crăciun și cu brazi.

De câștigat au avut firmele de iluminat festiv. Unele au primit contracte de sute de mii de lei prin încredințare directă de la primării, deși abia se înființaseră și nu aveau nicio experiență.

Unii dintre primarii de localități mici s-au gândit chiar să organizeze și spectacole cu focuri de artificii pentru Revelionul 2021, chiar dacă oamenii n-au avut voie să iasă din case ca să se bucure de spectacol.

În ultimele 3 luni din 2020, primăriile de orașe mici și de comune din România au încredințat direct aproximativ 1.000 de contracte pentru iluminat public festiv, pentru brazi de Crăciun și pentru focuri de artificii.

SpotMedia.ro a centralizat, din Sicap, informațiile despre toate aceste încredințări directe. Astfel am stabilit că valoarea totală a contractelor despășește 13 milioane de lei (adică 2,7 milioane de euro). Multe dintre comune au cheltuit câteva mii de lei pentru iluminatul festiv. Dar au fost și destule care au dat, cu mână largă, chiar și peste 100.000 de lei pe luminițele de Crăciun.

Primării mici din toată țară au aruncat banii pe luminițe de Crăciun. Iată câteva exemple

Primăriile mici din țară au dat, în ultimele 3 luni din 2020, prin încredințare directă, peste 900 de contracte doar pentru iluminat festiv. Valoarea totală a acestora se ridică la circa 12,7 milioane de lei.

Unele administrații de orașe mici și comune și-au cumpărat instalațiile. Așa că – dacă nu cumva acestea se vor strica în mod neașteptat până la primăvară – vor mai putea fi folosite și iernile viitoare.

ADVERTISING

Alte administrații, însă, doar și-au închiriat instalații de iluminat festiv, cu tot cu servicii de montaj. Așa că iarna viitoare vor avea ocazia să cheltuiască măcar la fel de mult ca în 2020 pentru luminițele de Crăciun.

SpotMedia.ro v-a relatat deja despre parte dintre primăriile care dau bani mulți pe iluminatul festiv, în acest an.

Vă reamintim astăzi despre primăria comunei vrâncene Slobozia Bradului (unde trăiesc cel mult 7.000 de persoane), care a atribuit un contract de 117.000 de lei pentru luminițe de Crăciun.

Vi se pare o sumă mare? Ei bine, primarului liberal Merlin Ivancea nu i s-a părut mult. De altfel, pe Youtube puteți găsiți chiar filmarea unei petreceri organizate de edil în septembrie, în plină pandemie, și la care nu se respectă nicio normă sanitară. Prilejul respectivului chef: Merlin Ivancea câștigase alegerile și organiza o tombolă la care premiul era o mașină de lux.

Mai multe detalii despre banii dați de acestă primărie pe luminițe și despre alte excese din comună puteți afla din materialul următor:

Nu e însă Slobozia Bradului singura comună care a încredințat direct contracte bănoase pentru iluminat public, în 2020. Exemple găsim în toată țara.

Să începem cu primăria din Sarichioi, o comună din Tulcea cu circa 5.800 de locuitori, dintre care cel puțin câteva sute sunt plecați la muncă în străinătate. Aceasta a atribuit direct un contract pentru luminițe de Crăciun în valoare de 50.000 de lei (puțin peste 10.200 de euro). Era oare prioritate iluminatul festiv pentru oamenii din zonă? Puțin probabil!

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Primăria din Sarichioi a ales să închirieze luminițele (așa că anul viitor va avea nevoie de altele). Furnizor a fost, în 2020, Engineers 4 Lightinig SRL, o firmă deținută de Valentin Vătăjelu și Lucian Bogdan Gheniu (ambii, întreprinzători cu mai multe afaceri în Tulcea și București).

De la aceeși societate, primăria din Sarichioi a închiriat și și în 2019 luminițe de Crăciun de 73.600 de lei.

De altfel, societatea Engineers 4 Lightinig SRL face afaceri bune cu primăriile mici din Tulcea.

Spre exemplu, primăria orașului Babadag (unde locuiesc mai puțin de 9.000 de persoane) a închiriat, în 2020, tot de la Engineers 4 Lightinig SRL, instalații de iluminat festiv de 130.000 de lei.

Suma cheltuită în acest an - în plină pandemie - e de două ori mai mare decât cea cu care micul oraș dobrogean a cheltuit-o în 2019, când a închiriat, de la aceeași societate, instalații de iluminat festiv în valoare de 54.620 de lei.

La peste 500 de kilometri depărtare spre vest, Engineers 4 lightning SRL are contracte și cu alte primării. Printre ele, Ișalnița, care are circa 3.700 de locuitori.

Până de acum câteva luni, primar la Ișalnița a fost Ovidiu Flori, nașul de cununie al cuplului Olguța Vasilescu - Claudiu Manda.

Din cauza unor probleme de incompatibilitate, Flori n-a mai putut candida la funcția de primar în 2020. În schimb, a fost numit manager public la primăria Ișalnița.

În acest an, administrația din Ișalnița a închiriat lumini de 131.140 de lei. Și nu e primul contract de acest fel. În 2018, tot Ișalnița închiria lumini de Crăciun de la aceeași firmă, în valoare de 130.000 lei.

Greu de înțeles este de ce - deși are contracte în toată țara - societatea a raportat la Finanțe că în 2019 avea un singur angajat.

ADVERTISING

Comune care aruncă banii pe luminițe de Crăciun sunt, însă, și în alte zone din țară.

Spre exemplu, comuna băcăună Corbasca are doar circa 4.900 de locuitori. Cu toate astea, a cheltuit în acest an 72.500 de lei pe luminițe de Crăciun. Le-a luat de la o firmă numită Belmar Prod SRL, deținută de soții Marius Cristian și Andreea Elena Biță.

Potrivit datelor din Monitorul Oficial - firma a fost fondată de Iosif Biță, care figurează pe lista consilierilor locali din comună Bârgăuani (județul Neamț).

Presa locală a scris, chiar în această toamnă, că societatea vindea la suprapreț stații de autobuz către Primăria din Iași. Și tot în 2020, Belmar Prod SRL a primit, prin încredințare directă, printre altele, 16 contracte de la Primăria Sectorului 2 pentru a monta echipamente de fitness în parcuri, în valoare de 139.404 lei.

Evident, mai sunt și alte primării cu bugete mici care au aruncat o grămadă de bani pe luminițe de Crăciun. Vă reamintim despre mai multe dintre ele din centrul și sudul țării:

În plus, vă reamintim de câți bani au ”spart pe luminițe” de Crăciun, în 2020, primăriile sărace din nordul și vestul Moldovei:

Firmele care au făcut averi din luminițe de Crăciun, în anul pandemiei

O simplă privire asupra informațiilor din Sicap e suficientă ca să observăm că există firme care au primit zeci de contracte, cu valoare totală de peste jumătate de milion de lei, pentru a monta luminițe de Crăciun în plină pandemiei.

Ba mai mult, unele primării au încredințat direct contracte unor firme care abia se înființaseră.

Iată, pe scurt, care sunt firmele care au făcut bani buni din luminițe de Crăciun, în timpul pandemiei, dar și cine le deține:

  • Elba Com SRL. Are sediul la Timișoara. Din cei 11 acționari, cea mai mare participație o are Elba SA, unul dintre cei mai mari producători de corpuri de iluminat din orașul de pe Bega. Elba SA e deținută de Gheorghe și Marius Cocian, Aurel Gâtea, Dan Voiculescu și Lucia Gheorghe. Societatea a primit, prin încredințare directă, de la diverse primării, 35 de contracte în valoare totală de 658.259 lei
  • BelMar Prod SRL. Este firma cu sediul în satul Dumbrava Roșie din Neamț care - așa cum am relatat anterior - este abonată la bugetele mai multor primării, printre are și cea a Sectorului 2. E deținută de Marian Cristian și Andreea Elena Biță. A primit în 2020 pentru iluminat festiv, prin încredințare directă, 29 de contracte în valoare de 571.243 lei
  • Amiras C&L Impex SRL. Are sediul în Târgoviște și este deținută de Ion Stancu. A primit în 2020, prin încredințare directă, nu mai puțin de 63 de contracte pentru iluminat festiv în valoare de 407.801 lei
  • ADN Lazăr Group SRL a fost înființată de Constantin Lazăr abia în noiembrie 2020. Cu toate astea, între 9 și 22 decembrie, a primit, prin încredințare directă, nu mai puțin de 9 contracte, în valoare de 388.000 de lei.

Câți bani s-au dus pe brazi și cât au vrut să cheltuiască primăriile pentru focuri de artificii, în timpul pandemiei

Parte dintre primăriile de orașe mici și de comune au dat bani și pe brazi de Crăciun. Am găsit în Sicap peste 40 de încredințări directe organizate în acest scop, iar sumele atribuite depășesc 133.000 de lei.

Cele mai multe dintre primării au cumpărat pomi de mici dimensiuni, cu înălțimi de circa 2 metri, pe care au cheltuit câteva sute de lei. În cele mai multe cazuri, acești brazi se cumpără pentru a fi amplasați în curtea sau în sediul primăriei.

Au fost, însă, și excepții. Spre exemplu, orașul brăilean Ianca are doar vreo 10.000 de locuitori, dar a încredințat direct un contract de 16.386 de lei pentru un brad de 15-16 metri. Greu de înțeles de ce era nevoie de așa ceva, într-un oraș cu dimensiunile unei comune și care nici măcar nu atrage turiști.

Prin comparație, orașul Brașov - turistic și cu o populație de circa 275.000 de oameni - a cheltuit 38.380 de lei (deci de numai de 2,3 ori mai mult decât Ianca) nu pe unul, ci pe 3 brazi de mari dimensiuni.

Interesant este și că 25 de primării au făcut achiziții directe de peste 214.000 lei pentru a organiza focuri de artificii în noaptea de Revelion. Aceste proceduri au fost publicate în lunile noiembrie și decembrie, când Guvernul și medicii confirmaseră, deja, că de Sărbătorile de Iarnă nu se vor organiza petreceri în aer liber.

Până la urmă, oamenii n-au avut voie nici măcar să iasă din case după ora 23.00. Și, totuși, primăriile i-au dat înainte cu încredințările directe.

Spre exemplu, comuna Berceni din Prahova a dat prin încredințare directă un contract pentru focuri de artificii în valoare de 14.000 de lei. Anunțul a fost publicat pe 9 decembrie 2020, iar atribuirea s-a făcut pe 14 decembrie, când deja știam cu toții că vom petrece noaptea dintre ani închiși în case!

La solicitarea SpotMedia.ro, Cosmina Simona Pandele - primarul comunei Berceni - a declarat că s-a renunțat la focul de artificii, că nu s-a mai semnat niciun contract, în urma procedurii din Sicap și, în aceste condiții, primăria nu plătește niciun ban.

Un răspuns similar am obținut și de la Ghorghe Mungiu, primarul comunei Ciupercenii Vechi din Dolj. Primăria a încredițat direct un contract de 12.600 lei pentru organizarea unui spectacol cu artificii. Dar spectacolul nu s-a mai ținut, a declarat primarul pentru SpotMedia.ro.

Am cerut informații și de la Primăria orașului Mizil (cu circa 14.000 de locuitori), care a încredințat direct un contract de 15.000 de lei pentru organizarea unui foc de artificii de Revelion. S-a mai organizat oare? Și dacă da, cum s-a procedat, de vreme ce oamenii nu aveau voie să iasă din case la miezul nopții?

O reprezentată a instituției a spus că ne va lămuri. Dar nu ne-a oferit nicio informație relevantă, până la momentul publicării acestui articol.

Am încercat să-i contactăm și pe primarii comunelor Desa (din Dolj), Lunca Bradului (din Mureș), Săpânța (din Maramureș) și Ghiroc (din Arad) care au încredințat direct contracte pentru focuri de artificii de revelion. Fără succes, însă.

...

În concluzie, chiar dacă a fost pandemie, iar oamenii ar fi trebuit să stea mai degrabă pe acasă în loc să se plimbe pe străzi, sute de primării de comune și orașe mici au cheltuit cu mână largă banii publici pe iluminat și alte ornamente de Crăciun.

Cât au avut de cîștigat cetățenii din asta? E greu de spus. Cu siguranță că banii respectivi ar fi putut fi cheltuiți pe alte lucruri, mai utile pentru comunitate.

Clar e însă că, bucurându-se de bunăvoința primarilor, firmele de iluminat festiv au continuat să facă bani buni și în timpul pandemiei.

Citește și:

Luminiţe de 7 milioane de lei în Bucureşti: Am fost să vedem cum se instalează figurinele uriașe și cine se ocupă de ultimele pregătiri (Galerie foto)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇