Pe măsură ce se apropie sărbătorile de iarnă, tot mai multe primării dau bani cu nemiluita pe instalații pentru iluminat festiv. Iar multe dintre ornamente ajung în sate sărace, unde nu-i ajută cu nimic pe oameni să aibă sărbători mai fericite.
În schimb, câștigă bine firmele care furnizează sau închiriază instalațiile de iluminat festiv.
Primăriile încep să cumpere instalații de iluminat festiv pentru Crăciun și Revelion încă din prima parte a lunii octombrie.
Dar numărul de achiziții crește consistent abia în noiembrie. Așa stau lucrurile de ani buni și la fel se întâmplă și în 2020, în ciuda pandemiei.
SpotMedia.ro v-a relatat deja pe larg despre orașe și comune sărace din Valea Jiului și Brăila, care au deschis în 2020 sezonul de ”spart” o mulțime de bani publici pe lumini de Crăciun.
În noiembrie, s-au apucat și comunele din alte zone să își cumpere lumini de Crăciun.
Potrivit informațiilor centralizate de SpotMedia.ro din Sicap, în primele 2 săptămâni din noiembrie, au avut loc 90 de achiziții directe de lumini de Crăciun, în valoare de peste 1,8 milioane de lei.
Printre acestea s-au numărat, evident, administrații de comune mici, care ar fi putut folosi banii cu mult mai mult folos. Spre exemplu, investindu-i în educația sau sănătatea populației.
SpotMedia.ro vă arată astăzi cum își cumpără lumini de Crăciun comunele din Vrancea.
Spre exemplu, dintre toate primăriile de comună care și-au cumpărat instalații luminoase în prima parte a lunii noiembrie, cea mai mare suma a cheltuit-o, potrivit Sicap, administrația din Slobozia Brad (care are circa 7.000 de locuitori), cei mai mulți săraci, după cum relatau jurnaliștii de la Hotnews.ro, în urmă cu câțiva ani.
Primăria este condusă, din septembrie 2020, Merlin Ivancea. Acesta este liberal și chiar are pe profilul său de Facebook fotografii alături de Ludovic Orban.
Într-un material video postat pe Youtube, acesta apare în mijlocul locuitorilor comunei, printre grătare. E aglomerație și nici urmă de măști sau distanțare socială.
Potrivit descrierii videoclipului, noul primar tocmai organiza, cu ocazia câștigării alegerilor, o tombolă la care premiul cel mare era o mașină.
Ei bine, sub conducerea lui Ivancea, Primăria Slobozia Brad a dat nu mai puțin de 117.000 de lei pe: 12 panouri luminoase, 180 de figurine stradale, 60 de instalații luminoase de tip laser și 60 de plase luminoase cu turţuri.
Totul a fost cumpărat prin încredințare directă de la o societate numită Full Security Guard SRL și care - în ciuda numelor care duce cu gândul la pază și securitate - are ca principal obiect de activitate fabricarea de betoane. Și are un singur acționat: Alina Viorica Bogdan.
Potrivit Finanțelor, societatea a fost înființată în 2018 și nu a raportat că ar avea angajaţi.
Anul trecut a primit 2 contracte prin încredințare directă în valoare de peste 45.000 de lei.
Nu știm dacă societatea a și încasat toți banii. Cert este că la Finanțe veniturile declarate pentru anul 2019 sunt de numai 32.300 de lei.
Socitatea Full Security Guard SRL a mai primit, în acest an, două contracte pentru lumini festive de la o altă comună din Vrancea condusă de un primar liberal pe nume Adrian Viorel Banaurs.
Dar suma pe care a cheltuit-o comuna Dumitrești este de numai 5.350 de lei.
Și tot în 2020, societatea a primit, prin încredințare directă, un contract de 14.250 de lei, prin încredințare directă, de la Service Ciclop SA - societatea Primăriei Capitalei, care face parte din acționariatul companiilor municipale.
Alte comune au cumpărat mai puțin pentru luminile de sărbători (chiar dacă și cele achiziționate sunt tot inutile - n.red.).
Comuna Homocea, spre exemplu, care are puțin peste 6.000 de locuitori și care este condusă de primarul Vasile Petrea, tot liberal.
Această Primărie a dat 32.000 de lei pe 40 de comete iluminate decorative, în condițiile în care, potrivit unui document publicat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Est din 2019, comuna are comunități marginalizate. Iar acestea au nevoie de ajutor.
Cei 32.000 de lei pentru comete decorative se duc la o persoană fizică autorizată numită Ioana Ghe Mihalache.
Potrivit anunțului din Sicap, agentul economic are unele dificultăți de scriere corectă, în limba română, a ofertei.
Asta n-a împiedicat-o însă pe Ioana Mihalache să obțină, în 2019, de la diverse primării, 9 contracte încredințate direct, în valoare de peste 287.000 de lei. Printre altele, Ioana Mihalache a furnizat numere de case.
Ce a calificat-o să livreze și comete decorative e greu de zis.
SpotMedia.ro va continua să monitorizeze modul în care primăriile și celelalte instituții din România cheltuiesc banii publici pentru ornamente de Crăciun și Revelion și va reveni cu amănunte.
Citește și: