E pandemie, dar primăriile mici şi sărace din ţară au dat deja startul la ”spart” bani publici pentru luminiţele de Crăciun. Iată cifrele

E pandemie, dar primăriile mici şi sărace din ţară au dat deja startul la ”spart” bani publici pentru luminiţele de Crăciun. Iată cifrele

Chiar dacă Guvernul a anunțat că, din pricina pandemiei, nu urmează sărbători publice de amploare la acest final de an, mai multe primării din orașe și comune mici de prin țară continuă să cheltuiască zeci de mii de lei pe lumini festive pentru Crăciun și Revelion.

Să luăm exemplul orașului Lupeni (din Hunedoara – n.red.). Are o mină de cărbune nerentabilă, dar încă funcțională. Și – potrivit ultimului recensământ – înregistrează o populație de circa 23.000 de oameni.

Presa locală relatează că orașul se sufocă din pricina sărăciei.

De 20 de ani, primăria e condusă de membrii aceleiași familii. Mai întâi a fost edil Cornel Răzmeriță. În 2016, i-a luat locul fiul său cel mare, Cristian Răzmeriță. Ales parlamentar, acesta a renunțat la funcție. Locul i-a fost luat de fratele său, Lucian Răzmeriță. Acesta a descoperit că-i place la primărie. Așa că a candidat și a fost ales pe 27 septembrie pentru un nou mandat.

ADVERTISING

Primarul a decis că pentru orașul său e o prioritate să aibă lumini de sărbători. Așa că a cumpărat deja o mulțime, în valoare de peste 67.000 de lei.

Primăria Lupeni a luat totul prin încredințare directă, în aceeași zi – adică 27 octombrie 2020 - de la o societate numită Barecob SRL. Potrivit datelor din platforma de achiziții publice (Sicap), atribuirea celor 7 contracte a durat 5 minute, de la ora 15.19 și până la ora 15.24.

atribuiri-directra-lumini-de-Craciun-Municipiul-Lu
Lista contractelor de aproape 14.000 de euro atribuite direct de Primăria Lupeni unei singure societăți, în numai 5 minute

Rezolvase primăria toate problemele oamenilor din oraș și îi mai rămăseseră și cei peste 67.000 de lei de cheltuit pe luminile de sărbători? E greu de crezut.

Dar chiar și așa, lumini se cumpără iar și iar. Spre exemplu, în 2018, Primăria din Lupeni cumpărase de la aceeași firmă alte lumini de Crăciun pentru care plătise 41.990 de lei.

achizitie-2018-iluminat-festiv
În urmă cu doi ani, aceeași primărie din Gorj mai cheltuise peste 40.000 de lei tot pe lumini de sărbători

Firma Barecob SRL este deținută de Doru Daniel Ecobescu și Elena Andreea Ecobescu. Primește anual contracte bănoase prin încredințare directă, atât de la Primăria Lupeni, cât și de la alte instituții.

ADVERTISING

De la începutul acestui an, spre exemplu, a primit prin încredințări directe - pe lângă contractele de iluminat festiv de la Lupeni - altele 59, în valoare de peste 144.000 de lei.

Spre exemplu, printre contractele primite în 2019, 11 (cu valoare de aproape 60.000 de lei - n.red.) erau pentru lumini de Crăciun.

Cel mai mare contract pentru iluminat festiv primit de firmă în 2019 - în valoare de peste 28.000 de lei - a venit de la Primăria orașului Rovinari. Și acesta este tot un oraș apăsat de sărăcie.

Patronii Barecob SRL mai au o firmă numită AstraLux SRL. Și aceasta a primit, în anii din urmă, contracte pentru iluminat festiv de sărbătorile de iarnă.

Pe 12 decembrie 2019, spre exemplu, a primit un astfel de contract, în cuantum de 33.820 lei (puțin peste 7.000 de euro), de la Primăria Drăgotești (din județul Gorj).

Comuna respectivă are 3 sate și o populație de circa 2.500 de locuitori (în acte). Primarul comunei, Vili Pasăre, a fost social-democrat până de curând. Dar înainte de alegeri a trecut la PNL și a câștigat un nou mandat.

ADVERTISING

Rămâne să vedem dacă în 2020 va folosi luminile de Crăciun cumpărate anul trecut sau va lua altele.

O comună brăileană închiriază la fiecare Crăciun lumini de peste 71.000 de lei. Pentru firma prestatoare e doar deschiderea de sezon

Comuna Chiscani din județul Brăila are 3 sate și circa 5.300 de locuitori. Pentru sărbătorile de iarnă, a încredințat direct un contract de servicii în valoare de 71.428 de lei.

În schimbul banilor, societatea Distrisan SRL (deținută de omul de afaceri brăilean Bogdan Paul Secan) va aduce și va monta 60 de ghirlande luminoase și va decora cu lumini festive parcul din comună și sediul primăriei. După sărbători, va demonta luminile imediat ce i-o va cere primăria condusă de Costică Busuioc Cojea (PSD), recent ales pentru un nou mandat.

Anul trecut, primăria comunei brăilene, condusă de același primar, a încredințat societății Distrisan SRL un alt contract în valoare tot de 71.428 lei pentru a monta iluminat festiv. Ce-i drept, anul trecut societatea era obligată să aducă doar 50 de ghirlande luminoase, nu 60, ca în acest an.

Contractul-din-2019-cu-Distrisan

Interesant este că anul trecut contractul încheiat pe 1 noiembrie cu Primăria Chițcani a fost doar deschiderea de sezon pentru Distrisan SRL.

Ulterior, până la Crăciun, societatea a mai primit de la diverse primării de comune încă 13 contracte în valoare de peste 310.000 de lei pentru iluminat festiv, potrivit datelor din Sicap centralizate de SpotMedia.ro.

Corabia: oraș mic și sărac, dar cu lumini scumpe de Crăciun

Sume mari de bani pentru iluminatul de Sărbători va cheltui și orașul Corabia (din județul Olt). Pe hârtie are acum circa 16.000 de locuitori. Nu mai are industrie și nici agricultura nu e chiar înfloritoare. În ansamblu, orașul e sărac.

Dar orașul va avea din belșug lumini de sărbători. Potrivit datelor din Sicap, Primăria le-a cumpărat prin încredințare directă cu 53.865 de lei de la o firmă numită Anatech Electric SRL.

Corabia-achizitie-de-lumini

Societatea este deținută de Ana Maria Draga și a fost înființată în anul 2017.

În 2018, a primit prin încredințare directă, de la primării de comune, 5 contracte pentru iluminat festiv în valoare de peste 46.500 de lei.

Anatech-Electrics-a-primit-incredintari-directe-in

Rămâne să vedem dacă și în acest an va mai primi și alte astfel de contracte.

La urma urmei, sezonul de cheltuit bani publici pe lumini de Sărbători abia a început.

SpotMedia.ro va monitoriza îndeaproape fenomenul la nivelul întregii ţări până la finele anului și va reveni cu amănunte.

Citește și:

Cine sunt beneficiarii încredințărilor directe de la Primăria Capitalei: Banii publici pentru proiectele IT începute de Firea ajung în aceleași buzunare și după alegeri

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (III): Compania Turistică SA - pierderi uriașe pentru bucureșteni, beneficii pentru caracatița politică


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇