Primării sărace din Moldova dau zeci de mii de euro pe iluminatul festiv de Crăciun. În buzunarele cui se duc banii (Video)

Primării sărace din Moldova dau zeci de mii de euro pe iluminatul festiv de Crăciun. În buzunarele cui se duc banii (Video)

Deși au puțini bani, primăriile din nordul Moldovei cheltuiesc, totuși, anual, zeci de mii de lei pe lumini festive de Crăciun. Interesant este și că an de an banii de iluminat ajung la aceleași firme, abonate la bugetele locale.

Cu alte cuvinte, chiar dacă oamenilor de rând luminile nu le folosesc, cineva tot câștigă de pe urma lor.

Să luăm exemplul orașului Botoșani. La nivel național, e unul dintre polii sărăciei în Moldova.

Are circa 115.000 de locuitori, dar asta doar pe hârtie. De fapt, mulți dintre tinerii din oraș au plecat deja încotro au văzut cu ochii, în căutarea unui loc de muncă. Așa că în oraș trăiesc mai puțini oameni decât are primăria în evidențe.

Ei bine, chiar și așa, instituția tot cheltuiește anual, în medie, vreo 100.000 de lei pe iluminat festiv. Pentru aproape fiecare sărbătoare, cumpără parte dintre instalațiile de iluminat ornamental și le închiriază pe celelalte.

ADVERTISING

Administrativ, tehnica nu e rea. Cumpărarea îi permite administrației să își facă un stoc de lumini, pe care să le poată folosi și ulterior. Iar închirierea permite ca în fiecare an în oraș să se monteze și elemente luminoase noi, care să le trezească oamenilor interesul.

Și Bucureștiul aplică aceeași rețetă. Numai că, spre deosebire de Botoșani, Bucureștiul are bani să facă așa ceva.

Iată, pe larg, cum stau lucrurile la Botoșani.

În 2018 – potrivit datelor din Sicap centralizate de SpotMedia.ro – primaăria a cumpărat instalații de iluminat (de la candelabre în formă de con până la stalactite luminoase) de circa 66.200 de lei. Le-a luat prin încredințare directă de la ELBA Com (o firmă în care acționar e ELBA SA din Timișoara, unul dintre cei mai mari producători de corpuri de iluminat din România).

ADVERTISING

În plus, Primăria Botoșani a mai și închiriat elemente de iluminat de 58.350 de lei de la o companie numită Amadeus Infinity SRL. E o societate deținută de Adriana Rotari. A fost înființată în 2017, iar din 2018 a primit contracte de peste 100.000 de lei pentru iluminat public de la primării din Moldova.

În 2019, Primăria Botoșani a cumpărat, din nou, de la Elba instalații de iluminat festiv de 61.689 lei. Și a închiriat, din nou, tot de la Amadeus Infinity SRL ca și în 2018, elemente de iluminat festiv de 58.350 de lei.

Iar în 2020 Primăria Botoșani n-a mai cumpărat elemente de iluminat festiv. În schimb, a încheiat cu ELBA COM un contract de reparații pentru luminile din anii trecuți, în valoare de 15.000 de lei.

Și a cheltuit mai mult pentru a închiria lumini. Mai exact, în acest an, 70.000 de lei merg spre Amadeus Infinity SRL, care va asigura instalații de iluminat festiv pe perioada sărbătorilor de iarnă.

ADVERTISING

Municipiul Botoșani va intra în atmosfera sărbătorilor de iarnă începând cu data de 1 Decembrie, de Ziua Națională a...

Posted by Primaria Municipiului Botosani on Sunday, November 29, 2020

Per total, în ultimii 3 ani, Primăria Botoșani a dat doar pe iluminat festiv peste 329.500 de lei (în jur de 70.000 de euro).

Vaslui dă bani pe instalații, dar cumpără și servicii pentru împodobirea bradului

Sărăcie e și la Vaslui. Orașul are circa 73.000 de locuitori. Dar tot doar pe hârtie. Și de acolo mulți au plecat, care încotro, ca să își găsească de muncă.

Cu toate astea, Primăria nu se sfiește să cheltuiască aproape 140.000 de lei pe lumini de Crăciun în acest an.

Cei mai mulți bani, adică 91.185 lei, se duc pe un contract de iluminat dat prin încredințare directă către o societate numită Neon Lightning SRL. E o firmă care le aparține lui Ioan Nemeth și Ioan Augustin Cosma.

Primăria orașului Vaslui va avea în acest an un brad de minim 12 metri, pe care vrea să-l împodobească cu nu mai puțin de 42.642 de lei (puțin peste 8.700 de euro).

Nici în anii trecuți primăria condusă de Vasile Pavăl (care pe 27 septembrie a câștigat al patrulea mandat) nu s-a zgârcit la lumini de Crăciun. A cumpărat aproape 100 figurine înalte de 2 metri, dar și instalații cu LED de 134.388 de lei.

Potrivit portalului cu informații de business listăfirme.ro, Neon Lightning este o societate care a primit, în ultimii ani, mii de contracte de iluminat prin încredințare directă, unele mai bănoase decât altele.

Spre exemplu, în 2018, primăria micului oraș brașovean Ghimbav (care are circa 5.000 de locuitori) i-a dat societății Neon Linghtning SRL un contract de iluminat festiv, pentru iarna 2019-2020, în valoare de nu mai puțin de 380.499 de lei (puțin peste 80.000 de euro).

Succeava are iluminat de Crăciun și în pandemie. A vrut și pentru Paște

Și Primăria Suceava (care are buget mai mare comparativ cu Vaslui sau Botoșani) cumpără lumini festive tot de la Neon Lighting, în acest an. Și tot prin încredințare directă, în baza unui contract de 46.400 de lei.

De altfel, luminile ornamentale par prioritare pentru Primăria Suceava. Instituția a vrut să cumpere și unele pentru Paște, în luna martie, la prețul de 130.498 de lei. Dar a renunțat la această achiziție - dar și la una de servicii pentru reparare de instalații de iluminat festiv - după ce președintele Klaus Iohannis a declarat starea de urgență din cauza pandemiei.

Și în 2019 primarul Sucevei, Ion Lungu (care a câștigat un nou mandat la alegerile de pe 27 decembrie), declara pentru presa locală că a dat 130.000 de lei pe lumini de Crăciun.

Și orașele mici dau bani grei pe iluminat festiv. Cazul Bucecea

Orașul Bucecea are doar circa 4.000 de locuitori și un aspect semi-rural. Dar tot cheltuiește o mulțime de bani pe iluminat ornamental.

În acest an, spre exemplu, își închiriază instalații de 43.730 de lei de la Amadeus Infinity SRL (firma care furnizează iluminat ornamental și pentru Botoșani).

✨ Cu pași mici, orașul Bucecea se pregătește pentru sărbătorile de iarnă. Chiar dacă este un an atipic, Primăria orașului Bucecea dorește să aducă atmosfera de sărbătoare prin iluminatul festiv.

Posted by Orasul Bucecea on Saturday, December 5, 2020

Tot de la Amandeus Infinity și tot prin încredințare directă, primăria orașului Bucecea își cumpără 40 de perdele luminoase de exterior, lungi de 5 metri, cu 15.800 de lei.

Pentru mica primărie din Bucecea, achizițiile de acest fel nu sunt ieșite din comun. În 2019, spre exemplu, tot de la Amadeus Infinity și tot prin încredințare directă, primăria și-a luat elemente de iluminat festiv de 47.230 de lei.

Iar în 2018 aceeași primărie a cheltuit 49.930 de lei pe iluminat festiv. Instalațiile au fost închiriate, prin intermediul unui contract atribuit direct, tot de la Amadeus Infinity.

Cât de utile le-au fost aceste cheltuieli oamenilor în anii din urmă și cât le vor folosi în iarna 2020-2021, când medicii ne recomandă să evităm cât mai mult posibil să ieșim în spații publice aglomerate (unde am putea admira iluminatul festiv)? Rămâne să aflăm.

SpotMedia.ro va continua să monitorizeze cheltuielile pe care le fac primăriile din întreaga țară cu iluminatul festiv și va reveni cu detalii.

Citește și:

Cum arată petrecerile din Vrancea în timpul pandemiei. Localităţi sărace ”sparg” sume considerabile pe luminiţe de Crăciun și comete decorative

E pandemie, dar primăriile mici şi sărace din ţară au dat deja startul la ”spart” bani publici pentru luminiţele de Crăciun. Iată cifrele


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇