Luminiţe de 7 milioane de lei în Bucureşti: Am fost să vedem cum se instalează figurinele uriașe și cine se ocupă de ultimele pregătiri (Galerie foto)

Luminiţe de 7 milioane de lei în Bucureşti: Am fost să vedem cum se instalează figurinele uriașe și cine se ocupă de ultimele pregătiri (Galerie foto)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Deși e criză sanitară și mulți bucureșteni nu prea au ce sărbători la acest final de an, Primăria Capitalei și mai multe dintre administrațiile de sector montează încă lumini de Crăciun pe bulevarde și în parcuri.

Iată cine și cum lucrează, pe ultima sută de metri, la instalarea luminilor, câţi bani publici se cheltuiesc pentru asta, dar și ce decorațiuni urmează să vedem în anul pandemiei, prin București.

De iluminatul festiv de pe bulevarde și din marile piețe (adică intersecții, cum sunt Piața Romană sau Piața Victoriei– n.red.) din Capitală se va ocupa, și în acest an, Compania Municipală de Iluminat Public SRL.

Este aceeași societate edilitară (deținută de Primăria Capitalei – n.red) care a asigurat iluminatul pentru sărbătorile de iarnă în București și în 2018 și 2019.

Iată ce s-a pregătit pentru acest an.

Cine și când decide ce fel de corpuri de iluminat se montează

Directorul general al CMIPB SRL, Adrian Nicolaide, a precizat că, în fiecare an, iluminatul festiv din Capitală se face în baza unui proiect, care la rândul său e construit în jurul unei teme.

În 2018, spre exemplu, tema proiectului de iluminat festiv a fost ”Centenarul Marii Uniri”. Anul trecut, tema a fost ”Euro 2020”. Iar în această iarnă, s-a optat pentru ”Magia Crăciunului”.

Alexandru-Nicolaide-directorul-general-al-CMIPB-SR
Directorul general al Companiei Municipale de Iluminat Public București, Adrian Nicolaide. Foto: Alexandru Nistor

În fiecare an, CMIPB SRL creează proiectul de iluminat și, spre finalul verii, îl înaintează Primăriei Capitalei spre aprobare.

Anul acesta, spre exemplu, CMIPB SA a transmis pentru SpotMedia.ro că a înaintat proiectul pe 26 august. Iar pe 8 septembrie a primit comandă de la PMB să înceapă treaba la iluminatul festiv.

ADVERTISING

Compania municipală nu lucrează singură la proiect, ci cu o companie privată cu care a încheiat contract.

De unde vin corpurile de iluminat și decorațiunile și cine le plătește

Societatea cu care lucrează CMIPB SRL se numește MK Illumination SRL și - potrivit informațiilor de pe site-ul propriu - e o filială a unei companii multinaționale cu același nume care a realizat proiecte de iluminat festiv pentru mai multe orașe mari din lume, printre care Beijing și New York.

Filiala din România are ca principal acționar (cu 75% din participație) un trust din Austria: MK Immo Trust. Acționar minoritar, cu un sfert din participație, este Horia Baba.

Baba e un întreprinzător român care a fondat și ale companii, cum e Corvin SRL, o societate care furnizează tot instalații de iluminat festiv.

Pentru omul de afaceri, 2018 a fost un an bun. Pe de o parte, Corvin SRL a primit nu mai puțin 5 contracte a câte 135.000 de lei pentru iluminat festiv de la 5 societăți ale Primăriei Voluntari (condusă de Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea).

Corvin-contracte-voluntari

Pe de altă parte, tot în 2018, MK Illumination a semnat două contracte în valoare totală de circa 15 milione de lei cu Compania Municipală de Iluminat Public SRL (pe atunci societate pe acțiuni) care este deținută de Primăria Capitalei (condusă la acea vreme de Gabriela Firea).

Prin intermediul unuia dintre contracte, în valoare de circa 6 milioane de lei, CMIPB SA a cumpărat aproximativ 4.000 de plase și șiruri de leduri, pe care să le poată folosi la orice fel de acțiune de iluminat festiv. Acestea reprezintă 42% din elementele de iluminat festiv pe care compania le montează anual, iarna, în Capitală.

ADVERTISING

Al doilea contract este în valoare de 9 milioane de lei. Prin intermediul său, CMIPB a închiriat, vreme de 3 ani, restul de 58% din elementele de iluminat festiv pe care le montează în Capitală.

Luminile se aprind fără ceremonie, în acest an

În 2018 și 2019, atât PNL cât și USR au criticat proiectele de iluminat festiv ale CMIPB, susținând că sunt opulente și prea costisitoare.

Cu toate acestea, după ce a ajuns primar general, Nicușor Dan - ales cu sprijinul celor două partide de dreapta - a anunțat că și în acest an, sub conducerea sa, CMIPB și MK Illumination vor ilumina Capitala.

Motivul, susține Nicușor Dan, este că acesta este al treilea și ultimul an al contractului dintre compania municipală și firma de iluminat. Iar contractul trebuie respectat. În plus, montarea luminilor de Crăciun a început în primele zile din octombrie. Iar la finele lunii, când Nicușor Dan și-a preluat deja mandatul, parte dintre instalații erau deja montate.

Una peste alta, Nicușor Dan a anunțat că, de vreme ce se montează deja, luminile se vor aprinde și în acest an.

PMB a transmit pe 25 noiembrie, pentru SpotMedia.ro, că luminile se vor aprinde fără vreo ceremonie (așa cum se făcea în anii trecuți). Și că încă nu s-a stabilit data de aprindere.

În 2018, spre exemplu, luminile s-au aprins pe 30 noiembrie, iar anul trecut pe 28 noiembrie. De fiecare dată, evenimentul a fost unul intens mediatizat de televiziunile de știri, care au difuzat, în splitscreen, imagini cu aprinderea instalațiilor de pe mai multe bulevarde.

De fiecare dată, instalația festivă a fost aprinsă, printr-o apăsare de buton, de la Târgul de Crăciun din Piața Constituției. În acest an, din cauza pandemiei, târgul nu se mai organizează.

ADVERTISING

Ce închiriază Compania de Iluminat de la MK Illumination și de ce contractul e pe 3 ani

CMIPB SRL a precizat pentru SpotMedia.ro că și-a cumpărat doar plase de iluminat și șiruri de leduri pe care să le poată folosi an de an. Garanția echipamentelor este de 5 ani de la cumpărare, din care până acum au trecut 3 ani.

În schimb, toate celelalte mii de elemente de iluminat sunt produse, la cererea companiei, de MK Illumination, potrivit CMIPB SRL.

Din fabrică, toate elementele decorative sunt livrate la sediul Companiei de Iluminat, care are ieșire la DNCB. Iar de acolo, echipele transportă elementele de iluminat în oraș și le montează.

Parte dintre elemente sunt recondiționate și refolosite pentru mai mulți ani. (cum ar fi candelabrele montate acum în Piața Victoriei sau planetele de pe Bulevardul Aviatorilor). Dar sunt și elemente pe care MK Illumination le livrează la București, în fiecare an.

Globuri-decorative-folosite-si-in-2019-recondition
Globuri amplasate și în 2019 pe Bulevardul Regina Elisabeta, recondiționate în atelierul Companiei de Iluminat. Foto: Alexandru Nistor

Directorul adjunct al CMIPB SA, Iuliana Pânzaru, susține că s-a ales un contract pe 3 ani cu MK Illumination pentru că a fost cea mai bună ofertă.

”Noi am discutat inițial despre închirierea elementelor de iluminat pe un an. Dar prețul ajungea, în acest caz, la 13-14 milioane de lei. Puteam să și cumpărăm elementele, dar asta ne-ar fi costat 24 de milioane de lei.

Și erau elemente pe care le cumpăram și apoi ar fi trebuit să le montam iar și iar, în fiecare an. Nu mai exista niciun element surpriză.

directorul-adjunct-al-CMIPB-SRL-Iuliana-Panzaru
Directorul adjunct al Companiei Municipale de Iluminat Public București, Iuliana Pânzaru. Foto: Alexandru Nistor

În afară de asta, unele elemente de iluminat nici nu puteau fi refolosite. În 2018, spre exemplu, am avut tema Centenarul Marii Uniri. Au fost elemente de iluminat care reprezentau numărul 100. Ce-am mai fi făcut cu ele, în anii următori?”, a precizat Iuliana Pânzaru pentru SpotMedia.ro.

Din ce sunt fabricate ornamentele închiriate și cum se montează

Potrivit CMIPB SA, din prima parte a lunii octombrie și până la acest moment, ”a fost angrenat un numar total de 112 lucrători (ingineri, electricieni, manevranți PRB etc.) si 26 de utilaje” pentru instalarea iluminatului festiv.

În această săptămână se lucrează la finalizarea montajului și la testele de iluminat.

Spre exemplu, în seara zilei de marți, 24 noiembrie, se montau ultimele elemente de iluminat festiv pe Bulevardul Aviatorilor. Ca și anul trecut, acest bulevard va fi decorat cu planete, care să sugereze o galaxie.

Din cele 10 echipaje de intervenție pe care CMIPB SRL le mobilizează în fiecare noapte, 4 se ocupau de montarea corpurilor de iluminat festiv pe Bulevardul Aviatorilor. Un alt echipaj se ocupa tot cu montarea elementelor de iluminat ornamental, dar pe un alt bulevard.

masini-PRB-la-lucru-pe-Aviatorilor-
Echipele Companiei Municipale de Iluminat lucrează la instalarea iluminatului festiv pe Bulevardul Aviatorilor. Foto: Alexandru Nistor

Fiecare echipaj e format din câte două persoane cu o mașină cu PRB (cu platformă ridicătoare cu braț - n.red.). Cu alte cuvinte, fiecare mașină are o platformă care se ridică la comandă și cu ajutorul căreia electricianul poate ajunge la înălțime, ca să lucreze pe stâlpi fără să-i escaladeze.

electricieni-lucreaza-la-montarea-planetelor-pe-Bu
Electricienii ridică planetele cu ajutorul mașinilor de intervenţie. Foto: Alexandru Nistor

Se lucrează noaptea, astfel încât mașinile cu PRB să încurce cât mai puțin traficul rutier. E frig, dar electricienii sunt mulțumiți că nu plouă și nu ninge. Își amintesc că în anii din urmă au muncit și pe vreme rea.

Alexandru Susai, șef de centru în cadrul CMIPB SRL a explicat pentru SpotMedia.ro că figurinele luminoase sunt create pe structură de aluminiu. Iar învelișul exterior este alcătuit dintr-un tip de politstiren tratat să reziste la șocuri și intemperii. În plus, pe unele dintre elemente se adaugă și leduri.

O-planeta-pregatita-de-montaj-
O planetă ornamentală e pregătită pentru montaj. Foto: Alexandru Nistor

Potrivit șefului de centru din cadrul CMPIB SRL, între stâlpii opuși de pe trotuarele bulevardului s-au montat, în partea de sus, șufe (cabluri de sârmă). Cu ajutorul PRB-urilor, electricienii ridică toate corpurile de iluminat și le agață (tot cu sârmă metalică) de șufele suspedate dintre stâlpi.

un-electrician-aranjeaza-o-planeta
Un electrician montează o planetă ornamentală pe Bulevardul Aviatorilor. Foto: Alexandru Nistor

Corpurile de iluminat sunt asigurate apoi cu carabine (ca acelea folosite în alpinism - n.red.), astfel încât acestea să nu se miște excesiv din cauza vântului și să nu cadă pe șosea. Și sunt conectate la un fir de alimentare cu energie electrică, de la stâlpi.

Pe coroanele arborilor se așază plase de iluminat. În funcție de dimensiuni, încap și câte trei pe un arbore. E tot o muncă migăloasă. Iar dacă electricianul se plictisește, spre exemplu, o plasă instalată în grabă nu va mai arăta cum trebuie.

Toate plasele și corpurile de iluminat sunt conectate la o fază de iluminat festiv. Iar asta face ca ele să poată fi aprinse la o singură apăsare de buton.

În cele din urmă, după ora 23:00, se face o probă a instalațiilor. Întregul bulevard se luminează brusc.

iluminat-festiv-Aviatorilor-1-1
Probe ale sistemului de iluminat public, pe Bulevardul Aviatorilor. Foto: Alexandru Nistor

Alexandru Sosai ne spune că intensitatea luminii e calculată în așa fel încât să nu-i deranjeze pe șoferi.

La elementele de iluminat care nu se aprind din prima, urmează să se intervină. Lucrul va continua oricum până dimineață. Sunt ultimele zile de muncă la instalarea sistemului, așa că în curând totul trebuie să funcționeze cum trebuie.

iluminat-festiv-Aviatorilor-planeta-
Așa arată o planetă ornamentală, după aprinderea sistemul de iluminat. Foto: Alexandru Nistor

Potrivit CMIPB SRL, montarea și demontarea iluminatului festiv, care durează, per total, nu mai puțin de 4 luni, costă 2.708.441 de lei.

Compania n-a comunicat care va fi atracția principală a proiectului de iluminat festiv din acest an. Dar, de vreme ce e vorba despre ”Magia Crăciunului”, ne-am gândit că ar avea ceva de-a face cu Moș Crăciun. Și am găsit un Moș Crăciun montat în Piața Romană.

Mos-Craciun-din-Piata-Romana-
Decorațiuni de mari dimensiuni înfățișându-l pe Moș Crăciun, în Piața Romană. Foto: Alexandru Nistor

Și tot aici se află un complex de decorațiuni formate din brazi decorativi și cutii de cadouri.

Cadouri-si-brazi-decorativi-la-Piata-Romana
Elemente de iluminat decorativ montate la Piața Romană. Foto: Alexandru Nistor

Și celelalte bulevarde au fost ornate deja.

Spre exemplu, pe Bulevardul Unirii, pe segmentul din preajma Pieței Constituției, s-au montat oameni de zăpadă (unii s-au cam murdărit deja!) și niște structuri metalice fabricate la combinatul de la Galați și ornate cu leduri.

mos-Craciun-mic

Potrivit directorului adjunct al CMIPB SRL, Iuliana Pânzaru, elementele de iluminat festiv sunt montate în proporție de 95%.

Sunt însă și unele elemente care se vor monta ceva mai târziu. Spre exemplu, pe Șoseaua Kiseleff se vor pune candelabre, dar numai după parada militară de pe 1 Decembrie, ca să nu incomodeze trecerea utilajelor militare grele. Până atunci, candelabrele sunt depozitate la sediul CMIPB SRL.

candelabre-montate-dupa-parada-de-1-Decembrie
Candelabrele care urmează să fie montate pe Bulevardul Kiseleff după parada militară de 1 Decembrie. Foto: Alexandru Nistor

Care dintre primăriile de sector vor monta lumini și care au renunțat la cheltuială

Pe lângă luminile festive pe care le montează CMPIB SRL, an de an și primăriile de sector au plătit bani grei pentru a instala iluminat ornamental.

Așa că SpotMedia.ro a solicitat, pe 17 noiembrie, informații cu privire la iluminatul festiv și de la primăriile de sector. Iată ce am aflat.

Primăria Sectorului 1 nu ne-a răspuns încă oficial, dar a transmis că ne va trimite informațiile în curând. Potrivit precizărilor reprezentanților instituției, nu se vor monta, însă, lumini ornamentale în sector.

Primăria Sectorului 2 ne-a comunicat că Administrația Domeniului Public din subordine deține elemente de iluminat festiv de 439.147 de lei. În anii trecuți, le monta cu ajutorul unei societăți numită Electrica Power (Conect) SRL, cu care încheiase un acord cadru. În 2019, ADP i-a plătit acestei companii 290.825 de lei.

În acest an, Primăria Sectorului 2 a dispus să nu se instaleze elementele de iluminat festiv.

Primăria Sectorului 3. Viceprimarul Ștefan Judele (USR-PLUS) din cadrul Primăriei Sectorului 3 a precizat pentru SpotMedia.ro că la acest moment ADPB SA deține elemente de iluminat pe care le-a folosit și în anii trecuți.

Le va instala și în acest an, în parcuri. Operațiunea, cu montat și demontat, va costa circa 72.000 de lei. Nu s-a stabilit încă data aprinderii instalațiilor, dar e posibil ca aceasta să fie în jur de 10 decembrie.

Primăria Sectorului 4. închiriază elemente de iluminat festiv în valoare de 639.617 lei de la Luxten Lighting Company SRL.

Acestea ”au fost montate pe marile artere de circulație (Șos. Olteniței, Șos. Berceni, Bulevardele Brâncoveanu, Tineretului, Alexandru Obregia, Gheorghe Șincai, Calea Văcărești, Metalurgiei, Turnu Măgurele), precum și în intersecțiile principale (Big Berceni, Fântâna Florilor, Tineretului-Văcărești, Apărătorii Patriei), unde vor rămâne până la data de 15 februarie 2021”, a transmis Primăria Sectorului 4 pentru SpotMedia.ro.

Până la acest moment, instituția nu ne-a comunicat dacă prețul include sau nu și montajul, dar și demontarea instalațiilor de iluminat festiv.

Anul trecut, Primăria Sectorului 4 a închiriat elemente de iluminat festiv de la aceeași firmă, în valoare de 642.700 de lei.

Primăria Sectorului 5. Primarul Cristian Popescu Piedone a anunțat că primăria sa va monta, în regie proprie, doar elementele de iluminat festiv pe care le are pe stoc.

Și sunt suficiente. Potrivit informațiilor oferite de instituție la solicitarea SpotMedia.ro, este vorba despre peste 400 de elemente (instalații și figurine). Printre ele se numără: două figurine din beteală de peste 2 metri înălțime care îl reprezintă pe Moș Crăciun, doi brazi artificiali de dimensiuni medii și mai multe figurine ornamentale.

Ar fi o premieră. Spre exemplu, deși administrația mai deținea elemente ornamentale pentru sărbători, în anii trecuți, Centrul de Tineret Ștefan Iordache a închiriat elemente de iluminat de 67.300 de lei în 2018 și de 134.000 de lei în 2019.

Primăria Sectorului 5 a transmis pentru SpotMedia.ro că nicio instituție din subordine nu va mai cumpăra și nu va mai închiria, în acest an, elemente de iluminat festiv.

Primăria Sectorului 6. Primarul Ciprian Ciucu a fost primul edil de sector care a anunțat că în acest an nu va instala iluminat festiv.

Ciucu a publicat și documentele din care reiese că fostul primar social-democrat, Gabriel Mutu, încheiase un contract cadru prin care plătea, anual, 500.000 de euro pentru iluminatul festiv. Or, Ciucu a spus că suma e exagerată - mai ales în contextul pandemiei - și că acești bani ar putea fi folosiți la asfaltarea unei străzi sau construcția unei grădinițe.

Rămâne să vedem dacă bucureștenii se vor putea bucura de luminile ornamentale montate sau dacă vor rămâne mai mult pe acasă, în perioada sărbătorilor (caz în care decizia primarilor care au ales să nu monteze iluminat festiv s-ar putea dovedi mai inspirată).

Citește și:

Nicușor Dan, noul primar al Capitalei: În 2 ani nu vor mai fi mari probleme cu apa caldă. Cum are de gând să pună 300 km de ţeavă elastică și cum a reacționat Gabriela Firea

În ce stadiu preia Nicușor Dan șantierele deschise de Gabriela Firea. Când ar trebui să fie gata Pasajul Doamna Ghica și ce șanse sunt să se construiască Spitalul Metropolitan

”Soluția” Primăriei Capitalei pentru trotuarele periculoase de pe Șoseaua Fabrica de Glucoză: O cârpeală făcută în bătaie de joc


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇