Primarul nou ales al Capitalei, Nicușor Dan, susține că abia după ce va face o analiză a rețelei de termoficare va putea spune în cât timp se vor rezolva definitiv problemele cu apa caldă și căldura, în Bucureşti. Dar că în opinia sa n-ar trebui să dureze mai mult de 2 ani.
Invitat la Interviurile HotNews.ro, noul primar a precizat că pentru iarna care vine mai are timp doar pentru pregătiri de urgență.
”Soluția este una de urgență. Nu avem timp până în iarnă să luăm bani europeni, să facem licitații și să începem să lucrăm.
Trebuie să luăm materialele necesare și să avem echipele. Nu sunt echipe suficiente în Termoenergetica și Energetica SA. Trebuie să facem licitații.
Înțeleg că din 4 șantiere, s-a lucrat doar la 2. Iar detectoare înțeleg că nu există ca să vadă echipele (de intervenție – n.red.) unde este avaria.
Și nu există comunicare cu oamenii. Oamenii care nu au apă caldă nu se regăsesc mereu pe listele acelea (postate de Termoenergetica SA pe site-ul propriu – n.red.). Și chiar dacă se regăsesc nu li se spune cât durează până se va rezolva (intervale de remediere sunt afișate, dar în multe cazuri acestea se prelungesc iar și iar – n.red.)”, a precizat Nicușor Dan.
Noul primar general a mai precizat că, în mod normal, la reparare și înlocuire de conductă ar trebui să se lucreze în 3 schimburi, inclusiv în zilele de weekend.
Și că, pe termen scurt, unele conducte pot fi cămășuite cu o rășină pentru a evita avariile majore. Ar fi o intervenție care să dureze 2-3 ani, până se va schimba conducta.
Potrivit primarului, există 500 de milioane de lei disponibili pentru investiții în înlocuirea conductei de termoficare, din bani europeni și naționali.
Nicușor Dan a mai spus că – în urma discuțiilor cu specialiștii – își confirmă promisiunea din campania electorală: vrea să înlocuiască 300 de kilometri de conductă magistrală. Și spune că nu va fi nevoit să spargă sute de kilometri de șosea pentru a dezgropa conducta pe care vrea să o schimbe.
”Trebuie să lucrezi în casetă (canalul betonat în care este așezată conducta, în subteran – n.red.). Din casetă scoți bucată cu bucată cât se permite și tai conducta veche și o bagi pe asta noua, care este elastică”, a mai spus primarul Capitalei.
Surse din cadrul Termoenergetica SA consultate de SpotMedia.ro au precizat, însă, că nu există conductă elastică.
Reporterul Hotnews a amintit că actuala administrație a Capitalei a precizat, în mai multe rânduri, că nu se pot schimba mai mult de 60 de km de conductă pe an. Și că acesta este ritmul în care s-a montat conducta și în vremea comunismului (când constructorul lucra și fără să aştepte avize de la diverse instituții – n.red).
”Când s-a construit sistemul de la zero s-a făcut groapa și s-a betonat jos și lateral (practic, s-a construit caseta conductei – n.red.). Și s-a pus conducta și s-a betonat deasupra. Acum nu mai facem asta”, a subliniat Nicușor Dan.
Reacția Gabrielei Firea: Țeava elastică e o gogomănie!
La scurt timp după declarația făcută de Nicușor Dan, Gabriela Firea a postat pe Facebook un mesaj în care îl acuză pe noul primar general ales de aroganță și în care susține că ideea țevii elastice e o gogomănie.
”Ați mai auzit o așa mare gogomanie? Să se monteze in subteran 'țevi elastice' de termoficare! (...)
Două erori grave, în 2 minute :
În termoficare se folosesc doar două tipuri de țeavă : țeava clasică de fier și țeava preizolată, care este tot o țeavă de fier, cu un înveliș izolator, care împiedică pierderea de temperatura! Atât! Țeava 'elastică' nu există decât în imaginația lui de persoană incompetentă și arogantă!
Dacă nu ar fi arogant, ar întreba un specialist care este situația reală și ce materiale sunt folosite!
Dar el consideră că le știe pe toate și îi ignoră pe experți!
2.Este o mare, mare minciună că va reabilita 300 km de conductă de termoficare în 3 ani! Adică 100 km anual! Acum 50 de ani, când s-a construit rețeaua de termoficare, cu tot orașul blocat și cu forțe de muncă aduse și din armată, și din alte județe, se construiau 50 km de conductă de termoficare într-un an!”, a scris Firea.
Citește și: