Prudența în a anunța veștile bune a fost atitudinea peste zi la sediul de campanie al lui Nicușor Dan, ales simbolic la intrarea pe Lipscani, în magazinul București, o fereastră întredeschisă asupra Bucureștilor din gloria interbelică.
Seara, însă, candidatul care a ținut să își sublinieze independența politică inclusiv prin sediul personal de campanie a bifat o victorie al cărei potențial reformator trece dincolo de Primăria Capitalei.
Nicușor Dan și-a petrecut toată după-masa în clădirea de pe Brătianu colț cu Lipscani, dar retras la etajul 3, acolo unde și-a dozat emoțiile și așteptările departe de ochii jurnaliștilor. A preferat să țină declarații de presă la oră fixă, în care să reia apelul la vot.
De la declarația de la ora 19, însă, anticiparea victoriei s-a făcut simțită.
Atmosfera nu a fost pe parcursul zilei animată, ci mai degrabă sobră, în ton cumva cu întreaga campanie a lui Nicușor Dan, căreia i s-a reproșat cumva lipsa de spectacol, dar s-ar putea ca tocmai asta să fi fost cartea câștigătoare pe care a mizat.
Puțin după 19:30, jurnaliștii care făceau schimb de ultimele date pe surse, toate plasându-l pe Nicușor Dan în avantaj față de Gabriela Firea, cu între 2 și 8 procente, s-au aliniat în fața sediului, și echipamentele de televiziune au umplut trotuarul.
”Gata, acum seamănă a sediu de campanie”, s-a auzit.
Nici Ludovic Orban, nici Dan Barna și Dacian Cioloș nu au venit la sediul candidatului comun, al cărui al doilea prenume, Daniel, le-a dat de furcă bucureștenilor în cabina de vot.
Candidatul noului București, cum sună sloganul de campanie, a fost greu de găsit pe buletin de vot, nefiind pe prima pagină, și foarte mulți au căutat sigla – PNL sau USR PLUS -, dar independent tocmai asta înseamnă, liber de o siglă partinică. O carență de comunicare, care a lăsat electoratul să facă o ușoară muncă de detectiv în cabina de vot.
Entuziasmul a crescut progresiv, pe măsură ce dinamica votului a arătat că electoratul e decis să mai termine o rundă de ”depesedizare”, un leitmotiv al discursurilor președintelui Klaus Iohannis, care, de altfel, a legitimat direct candidatura lui Nicușor Dan, chemându-l la întrevederea de la Cotroceni.
La ora 20.00, programul de seară al lui Nicușor Dan s-a limpezit, indicator al victoriei: după declarațiile de la sediul independent de campanie, va merge să ducă torța învingătorului și la sediile partidelor care l-au susținut: mai întâi la PNL, apoi la USR PLUS. Un semn pentru jurnaliști că are aceleași cifre de la exit-poll-uri pe care le au și ei și care arată că epoca Gabrielei Firea în București s-a încheiat.
Capitala nu va mai fi condusă în stilul Elenei Ceaușescu, a spus Nicușor Dan în primul discurs, cel de la propriul sediu de campanie. A fost răbdător, pentru că, deși el era învingătorul serii, a așteptat mai întâi ca toate estimările de la ieșirea de la urne să fie date, înainte de a ieși din sediu, în scandările celor din echipa de campanie și ale bucureștenilor veniți în fața sediului de campanie.
Câțiva șoferi au claxonat în semn de solidaritate, așa cum claxonau la protestele din Piața Victoriei, când PSD încerca să îngenuncheze democrația din România.
Înfrângerea Gabrielei Firea, unul dintre politicienii desprinși din tradiția lui Liviu Dragnea, are un efect care depășește administrarea Capitalei.
Pentru că nu doar Gabriela Firea a primit un vot de blam, ci și Gabriel Mutu, vătaful de la Sectorul 6, și Daniel Tudorache (Sector 1), învins de Clotilde Armand. Iar reușita colosală a Elenei Lasconi la Câmpulung Muscel trebuie plasată tot aici, în breșa pe care oamenii au făcut-o pentru a sparge monopolul partidelor mari.
Trimiterea acasă a primarului liberal Nicoale Robu de către Dominic Fritz (USR PLUS) are un mesaj simbolic și mai puternic: sistemul care a făcut posibilă șansa Gabrielei Firea l-a protejat și pe Nicolae Robu la Timișoara și electoratul a înțeles și sancționat asta.
E un cec dat atât lui Klaus Iohannis și PNL-ului, care au condiționat reformarea statului de depesedizarea care cade în sarcina electoratului, prin vot, cât și Alianței USR PLUS, care a primit un capital simbolic similar celui de la europarlamentare.
Și e un mare cec dat societății, tradus în capitalul de încredere care trebuie refăcut de jos în sus și pentru care oamenii au făcut un efort și au votat în plină pandemie.