Românii și-au ales azi primarii, consilierii locali şi judeţeni pentru următorii 4 ani. Cum s-a desfășurat votul

Românii și-au ales azi primarii, consilierii locali şi judeţeni pentru următorii 4 ani. Cum s-a desfășurat votul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Azi ne-am ales primarii, consilierii locali şi judeţeni pentru următorii 4 ani.

Vezi care a fost situaţia referitoare la prezenţa la vot

Sursa:

Iată și cele mai proaspete informaţii despre incidentele de la vot

De la primele ore, s-au dus la urne politicienii. Prima a fost Gabriela Firea. Notabil este că premierul Ludovic Orban a stat jumătate de oră la coadă, iar preşedintele Klaus Iohannis a votat singur, soţia fiind la Sibiu.

MAI a cerut BEC să prelungească votul în secţiile de votare unde procesul a fost îngreunat din cauza măsurilor anti-COVID-19. Biroul Electoral Central a respins însă solicitarea.

Ca la fiecare alegeri au existat și incidente la câteva secții de votare, fiind întocmite mai multe dosare penale.

SpotMedia.ro v-a ținut la curent pe parcursul întregii zile cu cele mai importante evenimente, declaraţii şi incidente legate de procesul de vot de azi:

20:50 - La sediul USR-PLUS,a venit Radu Mihaiu, candidatul Alianței la Sectorul 2. ”Cred că am câștigat. A fost o zi importantă pentru mine. Aștept cu încredere numărătoarea voturilor”, a declarat el.

20:30 - Vasile Dâncu este optimist. Ajuns la sediul de campanie al PSD, acesta spune că nu crede că Gabriela Firea a pierdut alegerile, transmite corespondentul SpotMedia.ro. Totodată, el spune că social democrații au șanse să câștige Capitala și câteva primării de sector.

20:17 - PSD Vrancea a sesizat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vrancea după ce social-democraţii din filială l-au identificat pe secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Norocel Pompiliu Stroe în faţa unei secţii de votare din comuna Suraia, acolo unde soţia sa candidează la funcţia de primar, din partea PNL, informează News.ro.

ADVERTISING

20:00Până la această oră prezenţa la urne a ajuns la 44,54 %. Au votat 7.814.901 de persoane. 3.756.773 de români au mers la vot în mediul urban şi 4.392.429 în mediul rural. În 2016 prezenţa la vot la această oră a fost de 46,2%.

În Capitală prezenţa la vot este 34,87 %. În 2016, prezenţa până la această oră a fost de 30.7 %

19:57 - “Între orele 15.00 și 18.00, în secțiile din sector a fost foarte puțină lume. Nu am nicio idee despre rezultat”, a declarat Simona Spătar, candidat USR-PLUS, Sector 4, transmite corespondentul SpotMedia.ro aflat la sediul de campanie USR-PLUS.

19:44 - Nicușor Dan nu va fi prezent la sediul USR-PLUS din Bulevardul Kiseleff, aflându-se la sediul său de campanie. Dacian Cioloș va fi maestrul de ceremonii care vine de la Zalău, localitatea în care a votat, transmite corespondentul SpotMedia.ro. La sediul USR-PLUS va fi prezentă și candidata de la Sectorul 4, Simona Spătar.

Clotilde Armand nu va veni, rămâne pe teren cu echipele de monitorizare ale secțiilor de votare ca să nu se întâmple ce s-a întâmplat în urmă cu patru ani când a crezut că a câștigat, pierzând la mustață. Pentru prima dată, USR-PLUS va avea o numărătoare paralelă a voturilor. Rezultatele vor fi făcute publice pe parcursul nopții.

”Miza noastră în aceste alegeri nu e să câștigâm un anumit număr de primari. Miza noastră e să intrâm în cât mai multe consilii județene și locale și să formăm majorități”, a declarat Liviu Iolu, din echipa de campanie PLUS.

Liviu-Iolu
Foto: SpotMedia.ro

19:26 - Cetăţeni din mai multe localităţi ale judeţului Prahova au primit, duminică, mesaje similare celor de tip RO-ALERT privind suspiciuni de infectare cu noul coronavirus la anumite secţii de votare. Poliţiştii au deschis în cauză un dosar penal, informează Agerpres.

ADVERTISING

19:08 - Nicușor Dan face apel, din nou, la toți cei care nu au mers la vot să se prezinte la urne.

”Va rog, cei care nu ați fost la vot să o faceți în cele 2 ore. Dacă vom continua ritmul de vot vom sărbători în această seară intrarea în normalitate”, a declarat Nicușor Dan de la sediul său de campanie, potrivit corespondentului SpotMedia.ro.

Nicusor-Dan-sediu
Foto: SpotMedia.ro

19:00Până la ora 19:00, şi-au exercitat dreptul de vot 7.284.958 de alegători – o prezenţă la urne de 41,48 % %. La alegerile din 2016 prezenţa la această oră a fost de 42,9%.

Dintre aceştia, au votat în mediul urban 3.463.712 de votanţi, iar în mediul rural 4.125.875 .

În Capitală, prezenţa la vot a ajuns la 31,86%, faţă de 2016 când a fost de 27,6%.

18:53 - Până în prezent s-au înregistrat 703 sesizări privind fapte legate de procesul electoral, din care 255 nu s-au confirmat, iar alte 242 sunt încă verificate, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Peste o sută de persoane sunt cercetate, fiind aplicate amenzi de peste 122.000 de lei.

18:45 - BEC ar fi respins cererea MAI de a fi prelungit votul în secţiile de votare unde procesul a fost îngreunat din cauza măsurilor anti-COVID-19, potrivit unor surse citate de televiziunile de știri.

18:39 - Administratorul unei direcţii care gestiona două panouri video amplasate în Sectorul 5 şi pe care ar fi rulat clipuri electorale a fost amendat, duminică, de poliţişti cu suma de 1.000 de lei, informează Agerpres.

18:31 - Nici la sediul de campanie al PSD nu este agitație momentan. Ciolacu se află în biroul său, dar a anunțat că va da declarații după ce se vor anunța exit-poll-urile, informează corespondentul SpotMedia.ro.

sediul-PSD
Foto: SpotMedia.ro

18:20 - Gabriela Firea le mulțumește femeilor care au ieșit la vot și spune că îi așteaptă și pe bărbați ”fără de care nu suntem complete”.

ADVERTISING

18:12 - Poliţiştii din Galaţi au întocmit dosar penal pentru corupere a alegătorilor şi ameninţare în urma unei reclamaţii care anunţa că doi cetăţeni care se află la o terasă din Tecuci oferă bani alegătorilor pentru a vota un candidat anume la Primărie.

18:00 - 6.708.419 de alegători şi-au exprimat opţiunile de vot până la această oră. Prezenţa la urne este de 38,16 %. La alegerile din 2016 prezenţa la vot la această oră a fost de 39,17%.

Din mediul urban s-au dus să voteze 3.162.754 de alegători, iar din mediul rural 3.820.382 .

În Bucureşti, prezenţa la vot a ajuns la 29%. În Capitală, prezenţa la ora 18:00 la alegerile locale din 2016 a fost de 24.6%.

17:52 - Candidatul susţinut de PNL şi USR-PLUS la Primăria Capitalei Nicuşor Dan a declarat că este optimist că în această seară va învinge adevărul, dreptatea, competenţa şi decenţa. El i-a îndemnat pe bucureşteni să iasă în număr mare la vot şi dacă vor continua să se prezinte la urne, atunci va învinge „bunul simţ”, iar Capitala „va intra, în sfârşit, într-o zonă de normalitate”, potrivit News.ro.

17:33 - Biroul Electoral Central se întrunește de la ora 18.00 şi va decide dacă prelungește votul în secţiile de votare unde procesul a fost îngreunat din cauza măsurilor anti-COVID-19, așa cum a cerut MAI.

17:25 - La sediul de campanie al lui Nicușor Dan momentan este liniște. ”Sperăm până în ultimul moment și credem că va fi bine”, spun cei din staff-ul său de campanie, transmite corespondentul SpotMedia.ro.

sediu-campanie-Nicusor-Dan
Foto: SpotMedia.ro

17:17 - Liderul USR, Dan Barna, le cere oamenilor să meargă la vot, afirmând într-o postare video că "este groasă" iar pentru București toate sondajele arată că peste tot lupta este foarte strânsă.

”Trebuie să mergem să votăm în continuare. Toate sondajele pe care le văd, despre care nu pot să vorbesc acum, arată că în București peste tot lupta e foarte strânsă. Mobilizați-vă pe toate canalele de care dispuneți. Luați-vă telefonul, luați ultimele 20 de apeluri, sunați-vă preietenii și întrebați-i dacă au mers la vot. Dacă mergeți pe stradă, întrebați-i pe oamenii din jurul vostru dacă au votat și dacă nu au făcut-o, încurajați-i să voteze. Niște sute de voturi vor decide ce fel de capitală vom avea pentru următorii patru ani”, spune liderul USR.

17:00 - Până la această oră prezenţa la urne a ajuns la 34,58 %. Au votat 6.082.931 de persoane. 2.860.795 de români au mers la vot în mediul urban şi 3.467.410 în mediul rural. În 2016 prezenţa la vot la această oră a fost de 35,3%.

În Capitală prezenţa la vot este 26,32%. În 2016, prezenţa până la această oră a fost de 22.1%

16:43 - Ministerul de Interne a cerut, duminică, printr-o notă adresată Biroului Electoral Central (BEC), prelungirea votării după ora 21.00 în secţiile de votare unde procesul a fost îngreunat din cauza măsurilor anti-COVID-19.

„Tinând cont de îngreunarea exercitării votului pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară, vă adresăm rugămintea să analizaţi şi să dispuneţi posibilitatea prelungirii votării după ora 21.00, acolo unde există persoane care aşteaptă în proximitatea localului secţiei de votare (curtea exterioară a localului, alei şi trotuare) şi doresc să îşi exercite dreptul de vot”, cere MAI, într-o notă semnată de secretarul de stat Gheorghe Sorescu, informează Mediafax.

16:26 - Prezența la vot în București este extrem de scăzută în acest moment. Sunt însă și secții unde oamenii stau la coadă să voteze, precum la această școală din sectorul 2:

coada-la-vot
Foto: SpotMedia.ro

16:14 - Mai multe buletine de vot pentru Primăria Galați au ajuns, din greșeală, în localitatea învecinată Vânători. Eroarea a fost descoperită de membrii unei secții de votare care au informat autoritățile. Buletinele au fost separate și vor fi anulate, informează Mediafax.

16:00 - La această oră prezenţa la urne a ajuns la 30,94 %. Prin urmare, s-au înregistrat 5.662.054 de voturi. Din mediul urban, au votat 2.573.870 de oameni, iar din mediul rural 3.088.184.

Urna mobilă a fost folosită, la nivel naţional, de 39.597 de alegători.

23,73% este prezenţa la urne în Capitală, la ora 16:00, deci au votat 431.698 de bucureşteni. Comparativ, în Bucureşti au votat 20,14% dintre alegători în 2016, până la aceeaşi oră.

15:49 - G4Media observă că în 11 municipii reședință de județ se joacă funcția de primar, în celalalte orașe mari prima șansă o au primarii în funcție de la PNL sau PSD. La Pitești, Bacău, Bistrița, Brașov, Alba, București, Constanța, Drobeta Turnu Severin, Zalău, Timișoara și Tulcea se anunță luptă strânsă.

Sursa:

15:41 - Mai mulți bărbați s-au luat la bătaie în zona unei secții de votare din județul Dolj. Conflictul s-a încheiat doar după sosirea polițiștilor, iar în prezent, scandalagiii sunt anchetați.

În urma cercetărilor făcute la faţa locului, poliţiştii au stabilit că, în timpul unor discuţii în contradictoriu, un bărbat de 34 de ani, din Castranova, ar fi fost lovit cu pumnul în zona feţei de un alt bărbat de 46 de ani, din aceeaşi localitate.

15:37 - O femeie din Panciu a intrat în mai multe secții de votare susținând că este jurnalistă, dar folosea, de fapt, o legitimație falsă. Polițiștii au fost sesizați și au început o anchetă.

15:32 - Fostul premier Dacian Cioloș, lider al Alianței USR PLUS și al grupului Renew Europe din Parlamentul European, spune că s-au descoperit buletine de vot preştampilate cu Gabriela Firea, actualul edil al Capitalei.

El îi îndeamnă pe bucureşteni pe Facebook să iasă la vot, ca să oprească „hoţiile” astea. Iată detalii

15:16 - Elena Udrea a votat pentru alegerea primarului din București și spune că s-a săturat de ”tâmpenia să votăm noul” pentru că s-a dovedit că ”ce-i nou e din ce în ce mai prost și mai corupt”.

"Am dat votul “pe vechi”. M-am saturat de tâmpenia asta, de 30 de ani încoace, să votăm “noul”. Nou nu înseamnă neapărat şi mai bun. Dimpotrivă, s-a tot dovedit că ce-i nou e din ce în ce mai prost şi mai corupt...", a scris Udrea pe Facebook.

15:07 - Un primar din județul Sibiu a fost filmat în timp ce le arată alegătorilor cum să voteze. Este vorba despre primarul din Șeica Mare care candidează pentru un nou mandat. Incidentul va fi anchetat de Poliție.

Filmarea a fost făcută cu un telefon mobil. În imagini apare primarul înconjurat de mai mulți rromi, cărora le explică cum să voteze. Reprezentanții USR Sibiu au anunțat incidentul și au postat filmarea pe Facebook.

15:03 - Candidatul Pro România la funcţia de primar al Buzăului, inginerul Constantin Ionescu, s-a prezentat la secţia de votare fără a avea asupra sa cartea de identitate. După ce a fost termoscanat, Ionescu şi-a dat seama că nu şi-a luat la el portofelul cu acte şi a trebuit să se întoarcă acasă.

14:45 - Mai mulţi alegători din Bucureşti s-au plâns că nu îl regăsesc pe Nicuşor Dan pe buletinul de vot. Cel care le sare în ajutor este Mihai Şora, pe Facebook:

"Dragii mei, așa arată, pe buletinul de vot, poziția lui Nicușor Dan: la numărul 15, fără siglă, fără alte maimuțici. E deci loc berechet pentru ștampilă: așa, frumușel, exact în centru, cu mare, mare forță și responsabilitate; să se vadă limpede tot rotundul!

P.S. Avea Eminescu o vorbă… ’Tu-i neamul nevoii!“

https://www.facebook.com/mihaisora/posts/3384668951589097

14:32 - Candidatul PNL şi USR-PLUS la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că în această seară ar putea fi un final fericit dacă ritmul de vot se păstrează aşa cum este în prezent, menţionând că acest lucru ar însemna o victorie pentru valorile pentru care se luptă.

https://www.facebook.com/NicusorDan.ro/videos/390174258652675

14:05 - Alpinistul Alex Găvan, activist de mediu, a lansat pe Facebook un apel pentru o prezenţă cât mai mare la vot la alegerile locale de duminică, susţinând că alegerea niciunuia dintre noi nu este prea mică şi că alegerea fiecăruia dintre noi este de nepreţuit. Iată detalii

13:54 - AEP organizează un program electoral de observare a alegerilor locale, cu participare internaţională, care se va desfăşura azi.

Reprezentanţii misiunilor diplomatice din Franţa, Marea Britanie, Iordania, Thailanda, Tunisia, Canada, Turcia, Ungaria, Georgia, Azerbaidjan, Republica Moldova, Armenia, Indonezia, precum şi un reprezentant din partea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, însoţiţi de reprezentanţi din cadrul AEP, vor vizita mai multe secţii de votare din Bucureşti, în diverse momente ale zilei, inclusiv la deschiderea şi închiderea votării.

13:45 - Poliţiştii constănţeni au deschis două anchete pentru fraudă la vot, după ce doi alegători din Năvodari şi Ciocârlia au primit şi au votat pe mai multe buletine decât este normal, în aceste cazuri fiind anulate patru buletine de vot.

13:33 - AFP scrie despre alegerile noastre locale cum că învingătorul de la Bucureşti poate anunţa culoarea politică a viitorului guvern. Citeşte analiza agenţiei franceze de presă.

13:23 - Ziua alegerilor aduce un nou record de pacienţi cu Covid care se află internaţi la Terapie Intensivă. Iată bilanţul Covid pentru 27 septembrie 2020

13:18 - La ora 13:00, prezenţa la vot în Capitală era de 15,38%. Spre comparaţie, în 2016, până la ora 13:00 votaseră 13,56% dintre votanţi.

vot locale 2020 carte de identitate
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

13:00 - La această oră, 3.631.578 de români au votat la alegerile locale. Prezenţa la urne este astfel de 19,84 %. Comparativ, în 2016, până la aceeaşi oră, îşi exercitaseră acest drept 21,12% dintre alegători.

12.54 - Incident la o secţie de votare din Brăila, unde unui membru al comisiei i s-a făcut rău şi a fost nevoie de intervenţia paramedicilor SMURD.

”La ora 11:00, un membru din comisie de la  Secţie de votare nr. 20 din municipiul Brăila, bărbat 44 ani, a făcut o criză de epilepsie. A primit îngrijiri medicale de la un echipaj SMURD, dar a refuzat transportul la spital”, au precizat reprezentanţii ISU Brăila.

Potrivit reprezentanţilor BEM Brăila, în intervalul în care bărbatului i s-a făcut rău nu ar fi fost întrerupt procesul de votare.

12:45 - PSD a depus plângere penală pe numele premierului Ludovic Orban şi al consilierului acestuia, Virgil Guran, pentru continuarea campaniei electorale în judeţul Dâmboviţa, sâmbătă, după încheierea termenului legal. Social-democraţi îl acuză şi pe ministrul de Interne, Marcel Vela, pentru faptul că şi-a folosit funcţia pentru a-şi promova imaginea (în conferinţa de aseară).

12:39 - Ministerul de Interne a anunţat că, până duminică la ora 12:00, au fost înregistrate 96 de sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral, iar un sfert dintre ele nu s-au confirmat.

"Au fost constatate 16 fapte contravenţionale pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 8.700 de lei şi 4 avertismente scrise. S-au primit sesizări cu privire la 9 infracţiuni, pentru care sunt cercetate 5 persoane. Cele mai multe sesizări au fost despre continuarea propagandei electorale, turism electoral, fotografierea sau filmarea buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot, coruperea alegătorilor, vot multiplu, sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare sau în perimetrul de 500m să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

12:31 - Preşedintele PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, a declarat că semnalele primite de liberali arată că în Bucureşti se practică votul de modelul suveică şi a dat ca exemplu în acest sens Sectorul 5.

“Toate semnalele pe care le primim ne arată că se practică în Bucureşti votul pe modelul suveică, pe strategia de tip suveică. În Sectorul 5, de exemplu, avem foarte multe semnale că buletine de vot deja ştampilate intră în secţiile de votare.

Atrag atenţia preşedinţilor secţiilor de votare că au un spate o carieră şi că nu-şi pot bate joc de ea. Trebuie să ia măsuri şi trebuie să asigure că votul în Bucureşti se desfăşoară în cele mai corecte condiţii. Nu vă permiteţi să vă bateţi joc de votul bucureştenilor, lăsaţi bucureştenii să voteze fără nici o influenţă”, a declarat Violeta Alexandru.

alegeri ştampilă
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

12:04 - Într-o declaraţie transmisă, duminică, pe pagina sa de Facebook, Nicuşor Dan le cere bucureştenilor să meargă la urne şi că „cerceteze” cu atenţie buletinul de vot pentru primar. 

„Este un moment al revanşei, revanşă pentru 10 August, revanşă pentru caracatiţa corupţiei din primărie care a ţinut în subdezvoltare acest oraş, caracatiţă pe care o să o trimitem acolo unde îi este locul.

E un moment al revanşei pentru această campanie murdară care continuă şi în momentele astea cu telefoane mincinoase, cu publicitate plătită, deşi şi legea şi Biroul Electoral le-a interzis,  revanşă împotriva unui politician care  a refuzat tot mandatul ăsta să dea ochii cu bucureştenii şi a fugit de bucureşteni inclusiv în dimineaţa asta, când a minţit presa asupra orei la care se va duce la vot”, a declarat Nicuşor Dan, duminică.

11:55 - Premierul Ludovc Orban a afirmat că a văzut, ”cu tristeţe şi chiar revoltă”, cum Primăria Capitalei continuă difuzarea de reclame în favoarea Gabrielei Firea, chiar în ziua alegerilor. ”Fac apel către media să nu difuzeze aceste clipuri, pentru că au caracter electoral”, a transmis Orban. Întrebat despre acuzaţiile PSD referitoare la continuarea campaniei de către PNL în online, Orban a replicat: ”Hoţul strigă hoţii”.

11:41 - Procesul electoral a fost reluat după două ore la Costineşti, tot cu buletinele greşite pentru Primărie, oamenii fiind anunţaţi de existenţa acestei erori, iar în momentul când vor sosi buletinele care urmează să fie tipărite, doar acestea vor fi folosite.

11:30 - Expert Forum transmite că la toate secțiile din Tunari sunt cozi mari, iar în unele cazuri nu se respecta distanța regulamentară.

coada-vot-la-Tunari
Foto: Expert Forum
coada-la-vot-Tunari-2
Foto: Expert Forum

11:27 - Reprezentanţii USR din judeţul Gorj susţin că în comuna Mătăsari din acest judeţ unii alegători au primit câte patru buletine de vot pentru primar. IPJ Gorj a întocmit două dosare penale, făcând cercetări pentru infracţiunea de fraudă în privinţa votului.

11:21 - Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a votat în satul său natal, Cârţa, pentru continuitate, progres şi pentru dezvoltare, el considerând că ”avem nevoie de autorităţi locale legitime, stabile, pentru că haosul predomină în toată ţara”.

Liderul Uniunii a îndemnat maghiarii din România să-şi exercite dreptul de vot, pentru că procedura se desfăşoară în condiţii de siguranţă, nu există niciun risc pentru sănătate.

11:14 - Candidatul PNL şi USR-PLUS la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat că cine nu votează nu are dreptul să se plângă nici în stradă sau pe Facebook dacă lucrurile merg rău:

“Am votat. Vă rog, ieşiţi la vot şi învingeţi. Fiţi hotărâţi, fiţi vigilenţi. Cine nu votează nu are dreptul să se plângă, nici în stradă sau pe Facebook că lucrurile merg rău. De data asta cine nu votează chiar nu contează. Ieşiţi la vot şi învingeţi!”.

10:50 - Polițiștii din Constanța fac cercetări după ce un alegător a distrus mai multe buletine de vot în Năvodari.

În urma cercetărilor, polițiștii au stabilit că „un bărbat ar fi primit câte un buletin de vot în plus și, după ce ar fi aplicat ștampila cu mențiunea votat, ar fi constatat acest lucru, moment în care ar fi rupt cele două buletine de vot în plus”.

10:45 - La Sibiu, a votat liderul USR, Dan Barna.

"Am fost la vot, mi-am exprimat dreptul de vot pentru o Românie care se schimbă. Atât în Sibiu, cât şi în ţară începe să se simtă respectul faţă de cetăţean, faţă de banul public. Este nevoie de noi (…) Am votat pentru viitorul de care avem nevoie. Votul a funcţionat corect", a spus şeful USR după ce şi-a exercitat acest drept.

Dan-Barna-la-vot
Foto: captură video Digi24

"Le zic tuturor: este un proces sigur. Dacă respectăm regulile, riscurile sunt minime, atingerile sunt inexistente. Trebuie să venim la vot. Azi decidem următorii 4 ani în toate oraşele. Putem decide care sunt oamenii care vor avea grijă de copii, bunici, toate priorităţile. Este important să mergem la vot (…) Haideţi la vot! După ce votaţi, deschideţi-vă telefonul, sunaţi-vă prietenii şi rudele, întrebaţi-i dacă au votat, iar dacă nu, îndemnaţi-i să meargă la vot!", a îndemnat Dan Barna.

https://www.facebook.com/DanBarnaUSR/videos/667490480547185

10:41 - Un bărbat de 28 de ani este cercetat de poliţiştii din Olt după ce a votat de două ori, o dată folosind cartea de identitate a concubinei sale, iar apoi, la o altă secţie de votare, cu actul său de identitate.

10:23 - A votat şi Robert Negoiţă, candidatul Alianţei Pro Bucureşti 2020 la Primăria Sectorului 3.

“Am votat pentru că dreptul la vot este un drept esenţial, venim la vot pentru că ne pasă, venim la vot pentru că suntem responsabili. Am votat pentru continuitate şi consider că e normal să continuăm proiectele bune şi 99% la sută muncă, politică, mai subţire şi dacă vrem să facem performanţă mai mult de un proiect pe zi”, a declarat Robert Negoiţă, la ieşirea din secţia de vot.

sectie vot locale 2020
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

10:14 - Vicepremierul Raluca Turcan a declarat duminică, după ce şi-a exercitat dreptul de vot, că multe localităţi din ţară nu îşi mai permit experimente, precizând că sunt multe comunităţi care au fost ţinute în sărăcie doar pentru ca oamenii aflaţi la decizie să le poată manipula mai uşor.

10:05 - Prezenţa la vot este 7,64%, iar în Bucureşti este 6,06%, la ora 10:00, la alegerile locale de duminică. În Bucureşti, prezenţa la urne este mai mare decât în urmă cu patru ani, când a fost 4,41 %.

9:48 - PNL Sector 5 acuză că reprezentanţi ai PSD şi ALDE distribuiau în secţie mai multe buletine de vot pentru primar general şi primar de sector către anumiţi votanţi, anume aleşi de ei. Persoanele cărora li s-au înmânat aceste buletine au fost surprinse când încercau să introducă buletinele de vot, ştampilate, în urne.

Vot locale
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

9:41 - Procesul electoral a fost suspendat la Costineşti după ce a fost greşit buletinul de vot pentru alegerea primarului, în sensul că în căsuţa cu numele candidatul liberal se afla sigla Pro România şi nu cea a PNL.

În acest caz urmează să fie retipărite buletinele de vot pentru Primărie, iar abia după ce acestea vor ajunge în secţii va fi reluat procesul electoral. 

9:36 - A votat şi preşedintele Klaus Iohannis la Liceul Jean Monnet. Soţia sa va vota la Sibiu.

"Astăzi este o zi importantă azi, ziua votului pentru alegerile locale. Ne alegem primarii, consilierii locali, conducerea judeţelor. Întotdeauna când sunt alegeri, este foarte, foarte important să mergem la vot, să nu lăsăm pe alţii să decidă în locul nostru.

Iohannis-la-vot
Foto: SpotMedia.ro

Iar azi, când alegem pe cei care conduc comunităţile în care trăim, este foarte important să ne uităm bine la candidaţi şi să îi alegem pe cei care pot face ceva pentru comunitatea în care trăim.

De ei depinde cum arată spitalul, şcoala din comunitatea noastră; dacă drumurile sunt întreţinute, dacă parcurile arată bine, dacă traficul este dirijat aşa cum trebuie. Deci vă invit pe toţi să mergeţi la vot! O zi bună!", a declarat şeful statului după ce a votat, în Capitală.

9:21 - A votat şi fostul preşedinte Traian Băsescu, actual candidat PMP la Primăria Capitalei. Ca de obicei, el a mers cu soţia la o secţie din Liceul jean Monnet din Bucureşti.

Băsescu-la-vot
Foto: SpotMedia.ro

"Am votat, cred că bucureștenii vor reuși să dea vot util pentru ei. Deocamdată televiziunile i-au sfătuit să dea vot util pentru partide. Eu îi sfătuiesc să dea vot util pentru ei, să-l aleagă pe cel care poate schimba lucrurile în București”, a declarat Traian Băsescu.

9:16 - Filosoful Mihai Şora ne anunţă că a votat "cu sete".

"VOTAT. Cu sete, cu bucurie și încredere. Aștept această zi de patru ani. Și nu am votat răul cel mai mic, ci Binele, binele acela vital, admirabil și limpede pentru oricine își iubește orașul", a anunţat Şora pe Facebook, care ulterior a postat şi o poză cu buletinul ştampilat.

https://www.facebook.com/mihaisora/posts/3383996711656321

9:01 - Nicuşor Dan, candidatul USR PLUS la Primăria Capitalei, votează la o secţie din Prelungirea Ghencea. Alături de el a venit pentru a vota şi Ciprian Ciucu, candidatul PNL la Primăria Sector 6.

Nicuşor-Dan-la-vot-cu-soţia
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

"Aştept demult votul ăsta şi am votat cu sete! Am votat ca să scoatem din Primăria Capitalei o caracatiţă de interese de neamuri, prieteni, cumetri, naşi, fini, prieteni şi prieteni, care au ţinut în subdezvoltare oraşul ăsta! De aia nu au fost ei în stare să rezolve apa caldă, nu mai vorbesc de trafic şi de poluare.

Nicuşor Dan vot
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Am votat pentru un oraş care are un potenţial extraordinar, care are oameni cinstiţi, muncitori şi creativi", a afirmat candidatul susţinut de USR PLUS şi PNL la PMB.

La rândul său, Ciprian Ciucu a declarat că îndeamnă oamenii să vină la vot:

“Sunt nişte alegeri pe care le aşteptăm de foarte mult timp, nu mai putem sta încă patru ani în halul în care s-a stat până acum. Este foarte important. Văd oameni care au ieşit din casă, nu sunt foarte mulţi, văd oameni în vârstă care merg la vot, îi aşteptăm şi pe tineri la vot. Pe toată lumea de altfel”.

8:52 - A ajuns la vot şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, care a mers la urne la o şcoală din Buzău.

Ciolacu-la-vot
Foto: captură video Digi24

El a spus că a votat pentru oamenii care au implementat proiecte în Buzău, oameni care "fac", şi nu promit. Prin urmare, speră ca şi bucureştenii să facă acelaşi lucru în Capitală.

"Sunt ferm convins că şi bucureştenii, astăzi, vor alege continuitatea şi vor alege oamenii care le-au fost alături în această perioadă dificilă şi vor vota oamenii care au realizări şi care nu fac promisiuni. Sper ca perioada umilinţei faţă de medici, profesori, copii, părinţi şi bunici, azi, să ia sfârşit în România. Mult succes!", a afirmat Ciolacu după ce a votat.

8:45 - A reuşit în sfârşit să voteze şi premierul Ludovic Orban, care a stat minute în şir la coadă înainte de a intra în secţie.

"Cunoaşteţi conceptul de campanie. A fost unul foarte clar: dezvoltarea comunităţii locale, prin investţii, crearea de locuri de muncă, dezvoltarea infrastructurii, creşterea calităţii serviciilor. Pentru asta am votat. Pentru oameni care garantează că vor îmbunătăţi viaţa oamenilor în comunităţile locale, pentru candidaţii care au proiecte de dezvoltare a comunităţii locale", a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.

Totodată, el a precizat, referitor la condiţiile speciale în care se desfăşoară alegerile, că i-a cerut preşedintelui AEP să asigure "fluidizarea" votului, acolo unde se constată cozi.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/621312735207386

Întrebat de ce a stat la coadă 30 de minute până să voteze, Orban a replicat: "Pentru că sunt nişte reguli de protecţie a sănătăţii. Pentru a diminua riscul de transmitere a virusului. Eram pregătit să stau şi mai mult, după ce am văzut la televizor imagini cu cozi. Oamenii să urmărească procesul de votare. Se poate vota pe tot parcursul zilei. Chiar acum mă duc la MAI şi am vorbit şi cu preşedintele AEP să fluidizeze votul, astfel încât durata de aşteptare să fie mai mică".

Citeşte declaraţia integrală a premierului Orban la vot

8:40 - Candidatul PPU la Primăria Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a mers şi el la vot. "Astăzi este o zi foarte importantă şi numai ei, cetăţenii, pot decide soarta şi viitorul copiilor lor, votând pe cel pe care l-au analizat timp de o lună în timpul campaniei electorale", a spus Piedone, la ieşirea de la urne.

8:33 - Liderul PLUS Dacian Cioloş votează la Zalău.

https://www.facebook.com/dacianciolos/videos/262600074915304

8:30 - Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a fost şi el matinal:

"Ce gânduri am? Gânduri că în următorii 4 ani cetăţenii o vor duce mult mai bine, deci există o continuitate, deci a fost mai greu în primul mandat, dar acum ştiu despre ce e vorba, va fi continuitate".

8:23 - Prezența la vot la ora 8:00 a fost de 1,86%, mai mică decât cea înregistrată la alegerile locale din 2016, când după prima oră a fost de 2,2%.

În București, prezența la vot este de 1,79%, mai mare decât cea din urmă cu 4 ani, când se înregistra o prezență de 0,9%.

8:15 - A votat şi Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE şi candidatul acestei formaţiuni la Primăria Capitalei.

"Am votat cu gândul la români (...) să nu mai fie nevoiţi să voteze între două partide mari care îşi pasează puterea între ele. Am votat cu gândul la bucureştenii care se simt poate frustraţi, înşelaţi în aşteptările lor, neexistând o dezbatere electorală, astfel încât să ne putem prezenta propunerile pentru cele mai mari probleme cu care se confruntă oraşul.

Mă refer la termoficare, trafic... Sper ca cetăţenii să voteze pe cale de consecinţă", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu. El a mai punctat că votul s-a desfăşurat foarte bine: "Condiţiile sunt OK, e foarte bine organizat şi văd că nu e aglomeraţie"."

8:09 - A votat şi Eugen Tomac, preşedintele PMP. El i-a invitat pe cetăţeni să iasă la vot şi să-şi aleagă reprezentanţii locali.

"Îi invit pe cetăţeni la vot. Este mult mai grav să lipsim de la acest exerciţiu democratic şi e mai grav să ne temem de virusul care poate bântui democraţia decât de pandemie.

Am votat pentru experienţă, competenţă, transparenţă şi cred că, chiar dacă trecem printr-o perioadă grea, trebuie să dăm dovadă de implicare şi să votăm din convingere. Mi-aş dori ca democraţia să nu mai sufere aşa cum a suferit în campanie (...) Am votat pentru oameni politici care au idealuri şi nu interese de conjunctură", a precizat Tomac după ce a votat.

Votat-locale-2020
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

8:05 - La Timişoara votează Dominic Fritz, candidatul USR PLUS: "Pentru mine, ziua votului este una foarte specială. E specială pentru orice societate, pentru că astăzi este ziua în care cei puternici au exact aceeaşi voce, acelaşi număr de voturi ca şi cei slabi şi cei uitaţi (...) Sper că foarte mulţi oameni se vor folosi de acest drept de vot şi împreună putem să deschidem un nou capitol în istoria Timişoarei şi a României".

8:01 - Premierul Ludovic Orban stă la coadă ca să voteze la o şcoală din comuna Dobroeşti, judeţul Iflov.

Orban-la-vot
Foto: captură video Digi24

8:00 - Peste 340.000 de alegători au votat deja.

7:34 - La Liceul Jean Monnet din Capitală s-au format deja primele cozi la vot. Oamenii aşteaptă afară respectând distanţarea impusă de autorităţi pentru împiedicarea răspândirii Covid-19.

7:30 - În prima jumătate de oră de când s-au deschis secţiile, au votat deja peste 162.000 de alegători, potrivit numărătorii oficiale postate pe site-ul BEC.

Puteţi urmări aici datele în timp real referitoare la prezenţa la vot

7:12 - Votează foarte devreme dimineaţă şi Aurelian Bădulescu, viceprimar al Capitalei şi candidatul PSD la Primăria Sectorului 3.

Viceprimarul l-a atacat pe Nicuşor Dan, după ce şi-a exercitat dreptul de vot. El a făcut referire la cazul Nicuşor Dan - "Câine".

"Am votat pentru continuarea proiectelor la nivelul Capitalei, pentru noi proiecte la Sectorul 3. Şi, mai nou, am văzut că trebuie să votăm pentru a ţine cât mai departe de banul public oameni cu interese şi complicitate în lumea interlopă, oamenii politici care îşi doresc un portofoliu. E dureror că, în loc să ne facem griji de administraţie, trebuie să păzim banul public", a spus Bădulescu.

El a făcut apel la cetăţeni să voteze, dar să aibă grijă la respectarea regulilor impuse în contextul pandemiei.

"Să vină la vot, dar să nu se îngrămădească pe parcursul zilei, pentru că există timp şi toţi vor putea să voteze în condiţii de siguranţă. Trebuie să iasă lumea la vot, în număr mare, pentru că, sper eu, au înţeles oamenii pericolul care îi pândeşte - sunt oameni care vor să le umble la buzunarul de la spate", a completat viceprimarul Capitalei.

7:01 - Prima care a votat la o secţie din Bucureşti a fost Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

"Am votat dis-de-dimineaţă. Mă bucur că am ajuns şi de această dată să fiu primul votant din această secţie. Am votat cu gândul la copiii, tinerii, adulţii din Bucureşti, cu gândul la bunici. Toţi sunt foarte importanţi.

Ne dorim cu toţii investiţii în infrastructură, combaterea poluării (...) Oamenii trebuie să fie pe primul loc", a declarat Gabriela Firea, după ce a votat.

Firea-la-vot
Foto: captură video Digi24

7:00 - Secţiile de votare s-au deschis în toată ţara.

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇