Multe incidente la secții în ziua alegerilor locale. Vezi modurile în care s-a încercat fraudarea votului

Multe incidente la secții în ziua alegerilor locale. Vezi modurile în care s-a încercat fraudarea votului

Alegerile locale din acest an nu au fost lipsite de incidente, mai ales în condiţiile în care ne aflăm în pandemie şi sunt şi mai multe reguli de respectat ca până acum.

Primele incidente de la alegerile de astăzi au avut loc încă de dimineaţă.

SpotMedia.ro vă ţine la curent pe parcursul întregii zile cu cele mai importante evenimente, declaraţii şi eventuale incidente legate de procesul de vot de azi. Urmăriţi LIVE cele mai importante informaţii de astăzi.

La Costineşti au fost tipărite buletinele greşit, un bărbat din Olt a votat cu buletinul iubitei sale, iar în Hunedoara s-a deschis şi dosar penal pentru că s-au distribuit materiale defăimătoare despre un candidat.

Iar într-o comună din Timiş... s-au terminat buletinele de vot.

Cozi uriaşe la toate secțiile de votare din Tunari. Nu se respectă regulile antiCovid (Foto)

SpotMedia.ro v-a transmis, în format LIVE TEXT, toate informaţiile despre incidentele care au avut loc în timpul procesului de votare, în toată ţara:

20:38 - Un bărbat a fost amendat cu 1.400 de lei pentru continuarea, duminică, a propagandei electorale în favoarea unui candidat, pe reţele de socializare. Conform Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, incidentul a fost reclamat la Poliţia Medgidia, conform News.ro.

20:07 - IPJ Satu Mare a dispus suplimentarea forţelor de ordine la secţia de votare din localitatea Bixad, unde zeci de persoane s-au înghesuit să voteze.

”Având în vedere aspectele semnalate privind aglomerarea de persoane la Secţia de Votare Nr. 145 din Bixad, vă comunicăm faptul că s-au luat măsuri de suplimentare a forţelor de ordine, astfel încât procesul electoral să se desfăşoare în bune condiţii şi să se respecte condiţiile de distanţare sanitară”, a transmis IPJ Satu Mare, citat de News.ro.

ADVERTISING

19:29 - Cetăţeni din mai multe localităţi ale judeţului Prahova au primit, duminică, mesaje similare celor de tip RO-ALERT privind suspiciuni de infectare cu noul coronavirus la anumite secţii de votare, poliţiştii deschizând în cauză un dosar penal, transmite Agerpres.

19:24 - Primarul din Mangalia, Cristian Radu, care candidează din partea PNL pentru un nou mandat, susţine - fără a-l nominaliza însă - că Mohammad Murad, candidat indepedent la Primăria Mangalia, a fost audiat la Poliţie într-un caz de mituire a alegătorilor.

Murad a negat informaţia, afirmând că nu sunt ilegalităţi şi l-a acuzat pe Cristian Radu că răspândeşte informaţii false, noteză News.ro.

Poliţia a oprit o maşină care aparţine oamenilor lui Murad, iar şoferul nu a fost de acord cu percheziţia autoturismului. Poliţiştii continuă verificările în acest caz.

18:59 - Fiul unui candidat la Primăria municipiului Huşi a primit două buletine de vot în plus în momentul în care s-a prezentat la urne, în acest caz fiind deschis un dosar penal.

Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Vaslui, incidentul s-a petrecut la Secţia nr. 139 de la Şcoala gimnazială "Ion Creangă" din municipiul Huşi, arată Agerpres.

18:53 - Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a anunţat că, până în prezent, s-au înregistrat 703 sesizări privind fapte legate de procesul electoral, din care 255 nu s-au confirmat, iar alte 242 sunt încă verificate.

Peste o sută de persoane sunt cercetate, fiind aplicate amenzi de peste 122.000 de lei, notează News.ro.

"De la începutul procesului de votare şi până acum, la nivelul întregii ţări, au fost înregistrate 703 de sesizări referitoare la fapte care au legătură cu procesul electoral. 255 nu s-au confirmat, iar 242 sunt încă în curs de verificare.

ADVERTISING

Au fost constatate 133 de fapte de natură penală pentru care sunt cercetate 102 persoane", a declarat Monica Dajbog.

18:06 - O mașină pe care se aflau mai multe mesaje electorale a fost oprită în trafic de polițiștii gălățeni. Vehiculul trecea printr-o zonă în care sunt mai multe secții de votare.

Șoferul a fost amendat pentru continuarea propagandei electorale în ziua alegerilor, informează Mediafax.

17:41 –Organizaţia Judeţeană a PSD Constanţa a anunţat că a depus plângere penală după ce reprezentantul unui candidat la funcţia de primar al oraşului Năvodari ar oferi bani celor care se află în drum spre secţiile de votare.

PSD Constanţa a transmis că deţine filmări şi fotografii în acest sens care au fost puse la dispoziţia anchetatorilor, notează News.ro.

17:32 – Un alegător din localitatea Deta (Timiş) a reclamat faptul că i s-au dat două buletine de vot pentru primar, notează Press Alert. Bărbatul a susţinut că unul dintre ele era deja ştampilat ca vot pentru candidatul PNL, Petru Roman.

17:27 - Poliţiştii au întocmit dosar penal şi efectuează cercetări pentru infracţiunea de "coruperea alegătorilor" în urma unei sesizări privind oferirea de bani în scop electoral în oraşul Drăgăneşti-Olt, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, Alexandra Dicu, citat de Agerpres.

17:22 - Două persoane din Tecuci sunt acuzate că au oferit bani pentru a obține voturile unor alegători, informează Mediafax.

Acestea se aflau la o terasă și încercau să-i determine pe alegători să voteze un candidat la alegerile pentru primăria orașului.

17:12 - USR sesizează că este continuată frauda electorală în Mătăsari, judeţul Gorj, unde deja a fost făcut dosar penal pentru că duminică dimineaţa se dădeau patru buletine de vot pentru primar.

ADVERTISING

Reprezentanţii USR că „în aceeaşi secţie, au fost prinşi dând câte două buletine de vot, tot doar pentru primar”.

„Incredibil, dar adevărat. La secţia din Mătăsari, Gorj, unde de dimineaţă se dădeau 4 buletine de vot pentru primar şi unde s-a deschis dosar penal, continuă frauda electorală.

În aceeaşi secţie, au fost prinşi dând câte două buletine de vot, tot doar pentru primar. Persoana pe care colegii noştri au găsit-o cu două buletine de vot a acceptat să dea şi declaraţie la Poliţie”, au transmis reprezentanţii USR, într-un anunţ de presă, citat de News.ro.

16:55 – IPJ Constanța a transmis că în jurul orei 12.10, polițiști din Năvodari au fost sesizați de către o femeie despre faptul că un bărbat, care ar fi purtat un tricou cu însemnul unui partid, ar fi oferit votanților sume de bani.

În timpul anchetei, polițiștii au aflat că femeia este membră a unui partid și că ar fi continuat propaganda electorală prin afișarea unor mesaje de susținere a unui candidat, precum și indicarea poziției de pe buletinul de vot.

În acest caz a fost întocmit un dosar penal pentru coruperea alegătorilor, iar femeia a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 1.400 de lei, notează Mediafax.

Tot duminică, polițiști din Mangalia au fost sesizați despre faptul că un bărbat ar fi fotografiat buletinul de vot în timpul exercitării votului la secția 227. Conform legii, polițiștii l-au sancționat pe bărbat cu amendă în valoare de 600 de lei.

16:42 – Mai mulţi oameni din comuna Ormeniş, judeţul Braşov, susţin că nu pot vota, pentru că documentele lor de identitate au fost reţinute de proprietarul unui magazin-bar ca gaj pentru alimentele date pe datorie.

În acest caz a fost deschis dosar penal pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale, informează Newsbv.ro, citat de News.ro.

16:38 – Trei bărbați, care se dădeau în mod fals drept jurnaliști, au fost descoperiți în vecinătatea unei secții de votare din județul Dolj, transmite Mediafax. Ei au fost găsiți de polițiști care au verificat legitimațiile de presă și au aflat că sunt false. Acum, cei trei sunt cercetați penal.

16:36 – Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a anunţat că, până la ora 15.00, s-au primit 318 de sesizări referitoare la posibile contravenţii sau infracţiuni electorale, dar 119 nu s-au confirmat.

S-au dat 34 de amenzi, în valoare de 38.000 de lei şi se fac cercetări pentru 37 de infracţiuni, notează News.ro.

”Cu privire la alte 111 sesizări, se efectuează în continuare verificări. (...) Cele mai frecvente fapte contravenţionale sesizate au fost de continuare a propagandei electorale, sfătuirea alegătorilor cu cine să voteze, fotografierea sau filmarea buletinului de vot.

În plus, se efectuează cercetări cu privire la 37 de infracţiuni precum coruperea alegătorilor sau fraudă la vot”, a transmis, duminică, Monica Dajbog.

16:19 – Un bar de lângă o secţie de votare din localitatea Șomcuța Mare, din Maramureş, a fost găsit deschis. După ce ieșeau din secția de votare, alegătorii mergeau la bar. Acesta a fost închis la solicitarea preşedintelui de secţie, conform Mediafax.

16:13 – Mai mulţi bărbaţi s-au bătut în apropierea unei secţii de votare din judeţul Dolj.

“În urma cercetărilor efectuate la faţa locului, poliţiştii au stabilit că, în urma unor discuţii în contradictoriu, un bărbat de 34 de ani, din Castranova, ar fi fost lovit cu pumnul în zona feţei de un alt bărbat de 46 de ani, din aceeaşi localitate.

Ulterior, un bărbat de 69 de ani, din Castranova, ar fi lovit la rândul său cu pumnul în zona feţei un alt bărbat de 30 de ani. Starea conflictuală a fost aplanată de forţele de ordine care au intervenit la faţa locului, ordinea publică fiind restabilită”, a transmis IPJ Dolj, citat de News.ro.

15:50 - Poliția Brașov face verificări, după ce o persoană a reclamat la 112 că un bărbat a oferit bani, în Predeal, pentru a determina un alegător să voteze un anumit candidat. În acest caz a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor, dosar instrumentat sub coordonarea unității de parchet competente, urmând ca la finalizare să se propună o soluție legală, conform Mediafax.

14:54 - Candidatul PRO România la funcţia de primar al municipiului Buzău, inginerul Constantin Ionescu, s-a prezentat la secţia de votare fără a avea asupra sa cartea de identitate. După ce a fost termoscanat, Ionescu şi-a dat seama că nu şi-a luat la el portofelul cu acte şi a trebuit să se întoarcă acasă.

14:47 - Două incidente s-au produs duminică, la Brăila, în timpul procesului electoral. Un brăilean care a primit din greșeală două buletine de vot, le-a ștampilat pe amândouă și le-a introdus în urnă. Tot la Brăila, primarul unei localități este cercetat penal, deoarece a transportat alegători.

14:40 - Procesul electoral în comuna Bara din judeţul Timiş a fost suspendat, după ce s-au terminat buletinele de vot pentru Consiliul Judeţean şi pentru preşedintele Consiliului Judeţean.

14:33 - USR Sibiu reclamă încălcarea legii de către primarul PNL al comunei Şeica Mică, care candidează pentru un nou mandat, şi care care i-ar sfătui pe alegători să-l voteze. USR a sesizat Poliţia şi pregăteşte plângere la Biroul Electoral.

13:53 -  Polițiștii din Mehedinți fac cercetări într-un dosar de lovire sau alte violențe după ce un observator la o secție de vot din localitatea Zegaia ar fi fost agresat de un bărbat în afara secției.

13:30 - O femeie din orașul Măgurele susține că un bărbat a încercat să mituiască doi alegători cu 200 de lei. Incidentul s-a produs sâmbătă, iar femeia a anunțat poliția. Cel bănuit a fost reținut pentru 24 de ore.

13:22 - Poliţiştii constănţeni au deschis două anchete pentru fraudă la vot, după ce doi alegători au primit şi au votat pe mai multe buletine decât este normal, în aceste cazuri fiind anulate patru buletine de vot.

13:10 - Un membru într-o secţie de votare din Cernavodă este cercetat de poliţişti după ce a dat bani unui alegător care îşi execitase dreptul de vot, acesta spunând oamenilor legii că suma respectivă era o datorie mai veche.

12:57 - Poliţiştii din Ilfov au reţinut pentru 24 de ore un bărbat, suspectat că ar fi oferit 200 de lei unpr persoane pentru a vota un anumit candidat.

12:43 - Ministerul afacerilor Interne (MAI) a anunţat că, până duminică la ora 12.00, au fost înregistrate 96 de sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral, iar un sfert dintre ele nu s-au confirmat.

12:38 - În judeţul Mehedinţi, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului a primit 28 de sesizări, duminică, iar în urma verificărilor au fost întocmite două dosare penale pentru lovire şi alte violenţe şi unul pentru fraudă la vot. De asemenea, a fost aplicată o amendă pentru continuarea campaniei electorale în ziua alegerilor locale.

12:24 - Doi primari în funcţie şi candidaţi pentru un nou mandat din partea PSD, în comunele Dumbrăviţa şi Giarmata, Victor Malac, respectiv Virgil Bunescu, care ar fi trebuit să stea în izolare la domiciliu, fiind contacţi direcţi ai unui bolnav de COVID - 19, au primit derogări de la Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI) şi au primit avizul DSP pentru a părăsi domiciliul. DSP Timiş s-a autosesizat şi a anunţat că a fost demarată o anchetă internă în cadrul instituţiei.

12:13 - Un bărbat din judeţul Constanţa a fost amendat de poliţiştii constăţeni cu 600 de lei după ce şi-a fotografiat buletinul de vot.

11:59 - Un candidat din Deva şi-a continuat campania electorală în ziua alegerilor, în apropierea secţiilor de votare. Prefectura Hunedoara atrage atenţia că aceste fapte vor fi sancţionate.

11:47 - Trei dosare penale au fost întocmite de poliţiştii din judeţul Dolj pentru infracţiuni legate de procesul electoral. Acestea se referă la:

  • faptul că un bărbat dădea bani unei alte persoane pentru a vota un anumit partid politic
  • într-o secţie de votare se află montată o cameră de supraveghere video
  • faptul că o tânără de 21 de ani, din comuna Secu, ar fi ridicat actele de identitate de la 2 persoane de 78 şi 65 de ani, din comuna Secu, motivând că le va depune cereri pentru urna mobilă. De fapt, s-a făcut cerere pentru o singură persoană

Alegeri locale 2020: Vezi toţi candidații înscrişi în cursă din localitatea ta

11:31 - Un bărbat din Olt este cercetat de poliţişti după ce a votat de două ori. O dată a votat folosind cartea de identitate a concubinei sale, iar apoi, la o altă secţie de votare, cu actul său de identitate.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de fraudă la vot.

Cine sunt cei 85 de candidați la primăriile de sector din București

11:15 - Dosar penal şi la Hunedoara, după ce reprezentanţii unui partid politic au distribuit materiale defăimătoare despre candidatul altui partid politic.

”La data de 26.09.2020, în jurul orei 11.30, Poliţia Municipiului Hunedoara a fost sesizată prin plângere de către reprezentantul unui partid politic, care a reclamat faptul că, în noaptea de 25/26.09.2020, în mai multe zone din municipiul Hunedoara, au fost distribuite materiale defăimătoare la adresa candidatului partidului respectiv, la Primăria Municipiului Hunedoara”, transmite Inspectoratul de Poliţie al judeţului Hunedoara.

Ghidul votantului în pandemie: Toate regulile pe care trebuie să le respecți la alegerile de duminică

11:00 - Un alegător din Năvodari a distrus două buletine de vot, pe care aplicase ştampila VOTAT, după ce a constatat că le primise în plus, scrie News.ro.

În cauză se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.

10:46 - Poliţia judeţeană Dâmboviţa a demarat o anchetă după ce în spaţiul public au apărut acuzaţii de mită electorală. Dosarul a fost deschis în urma acuzaţiilor conform cărora un candidat pentru Primăria Târgovişte ar fi plătit cu sume între 50 şi 100 de lei mai multe persoane, să îl voteze.

Acuzaţiile vin din partea PSD Dâmboviţa, care susţine că cel care ar fi dat bani este candidatul PNL pentru Primăria Târgovişte.

10:00 - Reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean Constanţa au suspendat procesul de votare la Costineşti, deoarece în dreptul candidatului Partidului Naţional Liberal nu era sigla acestui partid, ci cea a Pro România.

În acest caz urmează să fie retipărite buletinele de vot pentru Primărie, dar procesul electoral a fost reluat deja cu buletinele de vot greşite până la sosirea celor noi.

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇