Va reuși noua generație de oameni politici să se remarce la alegerile locale? În Timișoara, Constanța și Bacău, confruntarea e pe muchie de cuțit. Ce înseamnă pentru România?

Va reuși noua generație de oameni politici să se remarce la alegerile locale? În Timișoara, Constanța și Bacău, confruntarea e pe muchie de cuțit. Ce înseamnă pentru România?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Alegerile locale din 27 septembrie 2020 au, pe lângă miza tradițională – cine va administra România la nivel de comunități în următorii patru ani? – una și mai profundă: vor reuși oamenii din prima generație care nu mai are nicio legătură cu comunismul, formați în zona societății civile și intrați în politică după tragedia de la Colectiv, să preia conducerea unor orașe importante din țară?

Răspunsul afirmativ la această întrebare va reprezenta o schimbare de o magnitudine ridicată în societatea noastră.

Victoria lui Dominic Fritz la Timișoara, a lui Stelian Ion la Constanța sau a lui Lucian Stanciu Viziteu la Bacău ar fi un semnal puternic că societatea românească s-a detașat, în sfârșit, de trecutul comunist care a marcat viața politică și socială din România în ultimii 30 de ani.

Dacă adăugăm și o posibilă victorie la București a lui Nicușor Dan, care în acest moment nu e deloc sigură, s-ar putea spune că administrația locală din România are o șansă importantă să se schimbe.

Timișoara. Dominic Fritz îl poate învinge Robu

Cu puține ore înainte de alegeri, informațiile sunt amestecate. La Timișoara, cursa dintre cetățeanul german Dominic Fritz, reprezentantul USR-PLUS, și primarul în funcție Nicolae Robu, PNL, este strânsă.

ADVERTISING

Robu e șeful administrației locale din 2012, iar rezultatele sale sunt sub așteptări. Orașul, care la începutul anilor ’90 a fost un pol de progres și dezvoltare, a decăzut sub două administrații incompetente și corupte - e vorba de cea a țărănistului Gheorghe Ciuhandu (1996-2012) și cea a actualului primar liberal Nicolae Robu.

E o mare diferență între Timișoara de azi și Oradea, net în favoarea ultimului oraș sau între Timișoara și Clujul condus de Emil Boc.

...treceam în fiecare zi prin Piața Maria, unde a început Revoluția, și simțeam de fiecare dată un respect uriaș pentru curajul și spiritul liber al acestui oraș...

Dominic Fritz, candidat USR-PLUS la Primăria Timișoara

Dominic Fritz, 37 de ani, este un cetățean german care s-a îndrăgostit de Timișoara imediat după liceu, când a venit și a făcut un an de voluntariat la o casă de copii din oraș.

Alegeri locale 2020: Vezi toţi candidații înscrişi în cursă din localitatea ta

“Mergând cu tramvaiul de la apartamentul din Martirilor unde stăteam până la lucru în Freidorf, treceam în fiecare zi prin Piața Maria, unde a început Revoluția, și simțeam de fiecare dată un respect uriaș pentru curajul și spiritul liber al acestui oraș.

Învățând cuvinte provenite din germană (abțibildul!), turcă (giumbușlucuri!) sau maghiară (langoș, clar!), dar și participând la liturghii catolice în care se trecea cu ușurință de la o limbă la alta, m-am îndrăgostit de multiculturalitatea nepretențioasă a Timișoarei”, a scris el într-un eseu în care prezintă motivele pentru care s-a stabilit în oraș și a decis să candideze.

Conform unor surse de campanie, Dominic Fritz a intrat în cursă cu un handicap de 9 procente în fața lui Nicolae Robu, primarul în funcție, iar într-un sondaj realizat de PNL în urmă cu trei săptămâni, Robu mai avea doar 3,5 procente în față.

“Tendința este clar de partea noastră”, ne-a declarat o persoană din echipa de campanie a lui Dominic Fritz. “Avem o șansă bună să câștigăm la Timișoara”, a spus aceeași persoană pentru SpotMedia.ro.

Constanța. Stelian Ion a recuperat mult și rămâne în joc

Ceea ce părea greu de imaginat, la Constanța, deputatul Stelian Ion, USR, a reușit să recupereze un handicap mai mare de 10 procente de la începutul campaniei. În orașul dominat de Radu Mazăre (PSD) vreme de 15 ani, schimbarea administrației este o operațiune dificilă.

Alegeri locale 2020: Distanță mică între Nicușor Dan și Gabriela Firea, în timp ce Băsescu are aproape 10% din intențiile de vot. Destul de mulți bucureșteni sunt nehotărâți - Sondaj Novel Research

PNL și USR n-au reușit să formeze o alianță electorală și asta din cauza senatorului liberal Vergil Chițac care, susținut de un grup de interese local, a decis să candideze la primăria orașului cu sprijinul liberalilor sau fără el. Vergil Chițac a fost primul parlamentar român infectat cu coronavirus, iar participarea lui la un eveniment politic a dus la izolarea întregului Guvern pentru o perioadă de 14 zile.

De asemenea, Chițac, printr-o asociație pe care o controlează, a dat PNL în judecată, între acesta și organizația locală a liberalilor fiind un conflict deschis în ultimii ani, rezolvat abia în timpul campaniei electorale.

Diferențele… dintre mine și candidatul PNL, în ce privește opțiunile de vot, sunt foarte mici

Stelian Ion, candidat USR-PLUS la Primăria Constanța

Și astfel, cu câteva zile înainte de alegeri, la Constanța sunt trei candidați, actualul primar PSD Decebal Făgădău, Vergil Chițac (PNL) și Stelian Ion (USR), aflați într-o competiție strânsă.

În ultimul sondaj dat publicității în data de 17 septembrie, deci cu 10 zile înainte de alegeri, Vergil Chițac (PNL) era cotat cu 26% intenție de vot, Decebal Făgădău (PSD), 24%, iar Stelian Ion (USR) cu 21%. În 10 zile se schimbă multe, iar conform unor informații pe surse din echipa de campanie a candidatului USR, cursa a devenit mult mai strânsă în ultimele zile.

“Diferențele… dintre mine și candidatul PNL, în ce privește opțiunile de vot, sunt foarte mici, iar potențialul meu de creștere e foarte mare”, declara Stelian Ion în urmă cu o lună într-un interviu acordat SpotMedia.ro

De asemenea, în același interviu, deputatul USR spunea că diferența dintre susținerea pentru Vergil Chițac și cea pentru PNL e de 10 procente în favoarea partidului în Constanța. Adică această diferență arată că liberalii din oraș respingeau în parte candidatura lui Chițac.

Bacău. Deși USR s-a aliat cu PNL, schimbarea e greu de făcut

În acest oraș din Moldova, Lucian Stanciu Viziteu, deputat USR, luptă cu primarul în funcție, Cosmin Necula, exclus din PSD în 2019. De asemenea, la Bacău mai candidează ca independent și Sergiu Sechelariu, fratele celebrului primar al orașului, Dumitru Sechelariu, decedat în 2013, un fost simbol al corupției social-democrate, dar și un reprezentant al PSD, notarul Sorin Umbrărescu.

Mascarada listelor de semnături depuse de candidați continuă și la aceste alegeri locale: De ce nu sunt prinși și pedepsiți falsificatorii? - Interviu

“Cosmin Necula este un fel de Gabriela Firea a Bacăului”, a declarat un consultant din echipa de campanie a lui Viziteu. Cu toate acestea, fostul deputat PSD Cosmin Necula, 42 de ani, are prima șansă să rămână în funcție.

În ultimul sondaj dat publicității în data de 17 septembrie, Necula se bucură de o intenție de vot de 34%, iar Viziteu de una de 20%.

“În ultimele zece zile lucrurile s-au mai schimbat. Cred că astăzi vorbim de o diferență de 6 procente în favoarea primarului în funcție”, a declarat consultantul politic.

Bacăul este un oraș care are o mare problemă cu apa. În ultimii ani, o serie de avarii, dar și lucrări întârziate de amenajare au făcut ca în mai multe rânduri, locuitorii orașului să rămână fără apă zile întregi. Situația din oraș a devenit subiect de dezbatere în mass-media, iar problemele nu s-au rezolvat nici acum. Aceasta a fost una dintre marile teme de campanie.

Premierul Ludovic Orban, în urmă cu câteva zile, a fost la Bacău pentru a impulsiona campania candidatului PNL-USR-PLUS. Duminică se va vedea la urne în ce măsură a reușit s-o facă.

Concluzii înainte de votul de duminică

La cum stau lucrurile în acest moment, vor apărea schimbări majore în consiliile locale și cele județene. În acestea vor intra și mulți reprezentanți ai USR-PLUS, iar în multe orașe mari, controlul acestor consilii va fi preluat de o posibilă alianță între forțele politice anti-PSD.

Conform unor proiecții, PNL ar putea câștiga poziția de președinte al Consiliului Județean în jumătate din țară, cealaltă jumătate rămânând să fie controlată, în mare parte, de PSD. Social-democrații își vor păstra influența în sudul țării, în Oltenia și Muntenia, exceptând Bucureștiul. Transilvania și o parte din Moldova vor trece la PNL.

Prezența la vot va fi decisivă pentru formațiunile care susțin schimbarea. O prezență redusă îi avantajează pe cei aflați în funcții, aceștia fiind susținuți de votanții dependenți într-un fel sau altul de administrațiile locale.  

Citește și alte articole despre alegerile locale:

Fostul președinte german Horst Köhler îl susține pe Dominic Fritz la Primăria Timișoara: Îl cunosc. Am încredere în el (Video)

Stelian Ion îi cere lui Vergil Chiţac să se retragă din cursa pentru Primăria Constanţa, invocând dezvăluiri din presă: ”Nu am scheleți în dulap!”, răspunde Chițac

Rares Bogdan face calcule electorale: În Moldova, PNL va câştiga peste tot, cu excepţia Vasluiului. Toate oraşele mari vor fi ale PNL. La Craiova e un pic complicat


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇