Explicaţiile unui specialist: Poţi să faci Covid şi vaccinat, dar eşti protejat 100% împotriva formelor severe de boală

Explicaţiile unui specialist: Poţi să faci Covid şi vaccinat, dar eşti protejat 100% împotriva formelor severe de boală

Pe măsură ce se încheie prima etapă de vaccinare, imunizarea cadrelor medicale din prima linie în lupta cu pandemia de COVID, apar tot mai multe întrebări despre vaccin.

Până acum, s-au vaccinat antiCOVID cadrele medicale, iar unele s-au și infectat cu noul coronavirus după ce au primit prima doză de la Pfizer.

Cum a fost posibilă infectarea după vaccinare? A explicat într-un interviu acordat SpotMedia.ro medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei și membru al comitetului care se ocupă de campania de vaccinare antiCovid la nivel național.

ADVERTISING

Un medic celebru din Iaşi are COVID, dar cu simptome ușoare. Poate și pentru că tocmai s-a vaccinat

”Este foarte posibil să se întâmple mai multe astfel de cazuri în această perioadă. De ce? Faptul că ne vaccinăm în această perioadă nu înseamnă că nu mai există cazuri de Covid-19 care ar fi trebuit să apară oricum. Uitați-vă că, în paralel, avem un număr zilnic de pacienți diagnosticați, care este oarecum constant în ultima perioadă.

Se pune întrebarea: O persoană care este vaccinată și apoi este confirmată are un risc? Nu! Dimpotrivă. Vaccinul ar trebui să îi facă bine. De ce?

ADVERTISING

E binecunoscut faptul că protecția pe care ți-o oferă boala începe să apară în ziua a 10-12-a de la debutul simptomelor. Adică, dacă azi au apărut simptomele, înseamnă că voi avea protecție din ziua a 10-12-a de aici înainte.

Dacă vaccinarea se face în perioada asimptomatică (adică înainte de apariția simptomelor), protecția începe să fie instalată cam în ziua a 12-a.

Dacă eu administrez vaccinul unei persoane aflate în perioada de incubație (cu 4-5 zile înainte de apariția simptomelor, să zicem) anticorpii vor fi disponibili cam în ziua a 7-a de boală, ceea ce înseamnă că posibilitatea de apariție a unor forme severe (care apar cam de aici încolo) SCADE FOARTE MULT, pentru că în organism se găsesc deja niște anticorpi care apar mai devreme decât ar fi apărut în urma infecției naturale.

ADVERTISING

Trei angajaţi din 500 de la ”Victor Babeș” Timişoara aveau deja Covid-19 când au fost vaccinați. Manager: Erau asimptomatici. Acum au simptome minore

Deci astfel de situații vor mai apărea. La fel cum va fi posibil să te infectezi și după ce te-ai vaccinat, pentru că așa cum am mai spus protecția este oferită după aproximativ 12 zile. Oricând în acest interval te poți îmbolnăvi, numai că formele clinice pe care le dezvolți sunt foarte, foarte ușoare. Asta pe de o parte.

Dar dacă apuci să completezi schema și să primești ambele doze, în acel moment ești protejat în proporție de 95% împotriva oricărei forme de Covid și 100% împotriva formelor severe de Covid”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra.

Citește integral interviul acordat de specialist pentru SpotMedia.ro - Vaccinarea antiCovid, pe înțelesul tuturor. Cu ce te ajută, de ce trebuie să ne vaccinăm ACUM și care e singura contraindicație - Interviu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇