Vaccinul Johnson & Johnson este eficient de la prima doză, în proporţie de 66%

Vaccinul Johnson & Johnson este eficient de la prima doză, în proporţie de 66%

Compania Johnson & Johnson a anunțat vineri că vaccinul dezvoltat de subsidiara sa olandeză Janssen are o eficienţă de 72% în prevenirea Covid în Statele Unite, iar o rată mai scăzută, de 66%, a fost observată la nivel global în testele mai ample desfășurate pe trei continente, împotriva mai multor tulpini de coronavirus.

În plus, ultimele studii au arătat că a fost suficientă o singură injecție ca titrul anticorpilor voluntarilor vaccinați să urce cu 96%.

Cercetătorii testează în continuare efectul pe care l-ar putea avea o doză de rapel pentru a stabili, ulterior, în ce măsură ar mai fi ea necesară.

ADVERTISING

Vaccinul se bazează pe formula folosită de Johnson & Johnson pentru vaccinul împotriva Ebola și este similar cu vaccinul Oxford/AstraZeneca, relatează The Guardian.

Cât de importantă e imunizarea cu o singură doză

Rezultatele ultimelor teste au fost îndelung așteptate și apreciate, chiar dacă eficiența e mai scăzută decât în cazul competitorilor săi, mai ales pentru că vaccinul Janssen nu necesită rapel.

Ceea ce înseamnă că dozele sunt potrivite mai ales în țările sărace unde va fi mai ușor de implementat un program de imunizare, dacă nu mai este nevoie ca oamenii să fie chemați la rapel după câteva săptămâni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

400 de milioane de doze promise pentru UE

Janssen a agreat în principiu să furnizeze 500 de milioane de doze în programul Covax, inițiativa Națiunilor Unite de a asigura vaccinuri și țărilor mai sărace. Este cea de-a doua cea mai mare sursă de vaccinuri pentru acest sistem, după AstraZeneca.

În Merea Britanie, Guvernul a contractat 30 de milioane de doze de la acest producător, iar Uniunea Europeană a încheiat un contract pentru 400 de milioane de doze.

ADVERTISING

Food and Drug Administration (FDA) din SUA și Medicines and Healthcare products Regulatory Agency din Marea Britanie vor analiza toate aceste date obținute recent și ar putea lua o decizie de autorizare rapidă, mai scrie piblicația citată.

Pe ce vaccinuri ne bazăm în acest moment

Trei vaccinuri au fost autorizate de către diferite organe de reglementare în întraga lume, până acum. Este vorba despre vaccinurile Pfizer/NioNTech, Moderna și Oxford/AstraZeneca.

Agenția Europeană a Medicamentului ar putea aproba vaccinul Oxford în UE chiar astăzi, dacă se ajunge la o înțelegere privind livrarea dozelor.

Pentru al patrulea vaccin, de la Novavax, au fost publicate rezultate din ultima etapă de testare chiar ieri și merge mai departe pentru aprobare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇