Uniunea Europeană a publicat contractul cu AstraZeneca: De unde vin problemele cu producția și alocările de vaccin

Criza de vaccin a tensionat relațiile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. Brexit-ul pune în pericol campania de vaccinare.
Uniunea Europeană a publicat contractul cu AstraZeneca: De unde vin problemele cu producția și alocările de vaccin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un conflict deschis între reprezentanții Comisiei Europene și compania AstraZeneca pune în pericol distribuția vaccinului, dar declanșează și prima mare tensiune între Bruxelles și Londra după ce Marea Britanie a părăsit, la începutul acestui an, Uniunea Europeană.

  • Comisia Europeană a publicat contractul de 41 de pagini încheiat cu AstraZeneca.
  • Reprezentanții Uniunii Europene îi cer conducerii companiei AstraZeneca să respecte contractul de livrare de vaccin.
  • În primele trei luni ale anului, cele 27 de state UE ar trebui să primească 100 de milioane de doze din vaccinul Oxford AstraZeneca.
  • Cel puțin 2 miliarde de euro a investit Uniunea Europeană în dezvoltarea vaccinului și a liniilor de producție.
  • Comisia Europeană suspectează compania că face livrări suplimentare către Marea Britanie.
  • AstraZeneca are patru facilități de producție în Uniunea Europeană, două în Belgia și alte două în Olanda.

Într-un efort de a mări presiunea asupra companiei AstraZeneca, Comisia Europeană a publicat contractul încheiat cu aceasta. Documentul de 41 de pagini, cu multe informații anonimizate, arată mai degrabă că AstraZeneca poate livra mai puține doze dacă „a depus toate eforturile” (best efforts) pentru a-și îndeplini promisiunile cuprinse în înțelegere.

ADVERTISING

„În ce privește expresia, CEO-ul AstraZeneca a avut dreptate”, spune Gustav Oertzen, lector la Universitatea Leuphana din Germania.

„Este vorba despre <cel mai bun efort rezonabil>. Fără angajamente clare în ce privește livrarea, fără penalități vizibile, cu excepția cazului dacă apar în partea anonimizată. Nu se înțelege din contract ce înseamnă pentru von der Leyen <angajamente clare ca un cristal> bazate pe acest contract.”

"Argumentul AstraZeneca potrivit căruia o problemă care apare în producția europeană va reduce oferta europeană (și nu pe cea din Marea Britanie) este mai solid decât am crezut înainte", a declarat profesorul Gustav Oertzen.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, ar fi respins oferta făcută de AstraZeneca de a crește cu 8 milioane de doze oferta redusă de vaccin pentru primul trimestru din 2021. AstraZeneca a propus să livreze o cotă de 39 de milioane de doze până la sfârșitul lunii martie.

Angajamentul inițial era de un minim de 80 de milioane de doze și un optim de 100 de milioane.

Mai mulți oficiali UE au declarat că europenii ar putea bloca livrările de vaccin Pfizer către Marea Britanie dacă nu se va ajunge la un acord cu producătorul noului vaccin Oxford AstraZeneca. Serul de la Pfizer a fost creat de o companie germană și este produs exclusiv în Uniunea Europeană.

Milioane de doze de vaccin vor putea fi blocate de statele membre UE, Comisia Europeană creând un mecanism prin care poate refuza exportul de vaccin realizat pe teritoriul comunității.

AstraZeneca are patru fabrici de vaccin anti-Covid pe teritoriul UE, două în Belgia și două în Olanda. 

Compania britanico-suedeză a încheiat un contract cu Comisia Europeană pentru livrarea a 100 de milioane de doze celor 27 de state membre din UE în primele trei luni din acest an. Uniunea Europeană a investit miliarde de euro, conform șefei Comisiei Europene în dezvoltarea vaccinului Oxford AstraZeneca, dar și în dezvoltarea celor patru linii de producție. 

În urma investiției s-a încheiat un contract prin care compania farmaceutică trebuie să livreze 300 de milioane de doze de vaccin către UE în anul 2021, cu posibilitatea de extindere a cererii pentru încă 100 de milioane de doze.

În urmă cu o săptămână, managementul AstraZeneca a anunțat că nu va putea livra decât cel mult 31 de milioane de doze de vaccin, în loc de cele 100 de milioane trecute în contract pentru primele trei luni din acest an.

Marea Britanie a autorizat vaccinul Oxford AstraZeneca în data de 30 decembrie 2020. Agenția Europeană a Medicamentului l-a autorizat în data de 29 ianuarie.

Cu o zi înainte, oficialii germani, după analizarea datelor și ale studiilor depuse de AstraZeneca pentru autorizare, au recomandat ca vaccinul să nu fie administrat decât persoanelor între 18 şi 65 de ani.

Pentru cele mai în vârstă, experții germani consideră că au prea puțini voluntari înrolați în testele de faza a treia.

Au fost doar 341 de oameni peste 65 de ani care au primit vaccinul în teste și doar 319 persoane au primit substanța placebo din care doar una s-a infectat cu Covid, arată documentele depuse pentru acreditare.

Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinul Oxford AstraZeneca pentru imunizarea persoanelor cu vârsta peste 18 ani. A considerat că acesta e eficient și la persoanele mai în vârstă pe baza datelor strânse de companie din statele și teritoriile unde vaccinul a fost deja aprobat și este folosit.

Eficiența vaccinului este de 60%, mult mai redusă decât cea a serurilor Pfizer și Moderna, dar asemănătoare cu eficiența vaccinului antigripal.

Un mare avantaj al acestui vaccin e că nu are nevoie de condiții speciale de transport și depozitare, putând fi ținut într-un frigider medical normal. De asemenea, este și mult mai ieftin.

AstraZeneca, prinsă la mijloc între Marea Britanie și Uniunea Europeană

Această decizie a oficialilor germani dă peste cap strategia de vaccinare a Marii Britanii și pune în discuție procesul de acreditare a soluției Oxford AstraZeneca din această țară.

Zeci de mii de persoane în vârstă din Regatul Unit au fost deja imunizate cu acest vaccin.

Vaccinarea, între vulnerabili şi esenţiali: Cum nu suntem în război, ca statul să fie amenințat, motivația deciziei este legată de autoconservarea celor care sunt la butoane Interviu

Compania farmaceutică a sacrificat contractul cu Uniunea Europeană din cauza faptului că a mărit foarte mult livrările de vaccin către Marea Britanie în urma presiunilor făcute de guvernul conservator al lui Boris Johnson, care se confruntă acasă cu o virulență a epidemiei fără precedent. Peste 100.000 de britanici au decedat de la începutul pandemiei.

Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate, nici nu vrea să audă că AstraZeneca exportă în Marea Britanie dozele contractate de Uniunea Europeană.

AstraZeneca e prinsă la mijloc între Uniunea Europeană și Marea Britanie, iar presiunea politică asupra companiei e imensă.

Inspectorii sanitari din Belgia au descins la una dintre fabrici pentru a controla fluxul de producție și modul cum se distribuie vaccinul.

Britanicii spun că nu vor renunța la nicio doză în favoarea UE

Michael Gove, vicepremierul britanic, a declarat că e exclus ca vaccinurile care sunt alocate sistemului național de sănătate să fie redirecționate către Uniunea Europeană. Reprezentanții UE spun că AstraZeneca exportă mai multe vaccinuri către Marea Britanie decât cele solicitate la semnarea contractului.

Până acum, Uniunea Europeană a vaccinat 10.200.000 de oameni cu cel puțin o doză la o populație de aproape 450 de milioane de locuitori. Marea Britanie a inoculat 7.600.000 de doze la o populație de 68 de milioane de locuitori.

În UE, campania de vaccinare a început cu aproape două săptămâni întârziere față de Marea Britanie.

În data de 8 decembrie, Regatul Unit a fost primul stat din lume care a aprobat pentru utilizare vaccinul Pfizer BioNTech. Agenția Europeană a Medicamentului o face 13 zile mai târziu. Acest decalaj le-a permis britanicilor să-și asigure o cantitate suplimentară de vaccin.

Ce poate face Uniunea Europeană?

  • să blocheze exportul vaccinului din fabricile aflate pe teritoriul UE.
  • să publice plățile făcute către AstraZeneca pentru dezvoltarea vaccinului și a liniilor de fabricație.
  • să dea compania în judecată.
  • să oprească producția și distribuția unor medicamente produse de companie pentru recuperarea fondurilor investite.

Ce poate face AstraZeneca?

  • să aleagă între Marea Britanie și Uniunea Europeană, calculând unde pierde mai mult.
  • să ajungă la un compromis cu UE, pe modelul Pfizer care a redus livrările doar temporar pentru a-și mări capacitatea de producție.
  • să aducă un surplus de vaccin produs în India unde există o importantă linie de producție.

Pascal Soriot, președintele executiv al AstraZeneca, a încercat să calmeze spiritele și să caute înțelegere din partea reprezentanților Comisiei Europene.

Președintele AstraZeneca: Vom livra o cantitate rezonabilă de vaccin

“Cred că am fost destul de specifici cu informațiile. Desigur, suntem cu toții foarte dezamăgiți. Am dori să producem mai mult. Cred că, în luna februarie, vom livra în Europa o cantitate rezonabilă de vaccin, de fapt una asemănătoare cu ce au livrat alți producători. 

Dar, desigur, este mai puțin decât ne așteptam și, de asemenea, deoarece vaccinul nostru este ușor de utilizat, oamenii așteptau mai mult, astfel încât să poată fi extins procesul de vaccinare. Echipa noastră lucrează non-stop pentru a remedia problemele legate de producerea vaccinului în sine”, a declarat șeful AstraZeneca într-un interviu acordat cotidianului italian “la Republica”.

“În primul rând, de îndată ce vom obține aprobarea de către EMA (Agenția Europeană a Medicamentului), în următoarele câteva zile, vom livra cel puțin 3 milioane de doze în Europa imediat, apoi vom avea o altă expediere aproximativ o săptămână mai târziu și apoi a treia în cea de a patra săptămâna din februarie.

Și ținta este să livrăm 17 milioane de doze până la sfârșitul lunii februarie. Deci estimez că asta înseamnă aproximativ 3 milioane de doze pentru Germania, probabil 2,5 milioane pentru Italia și ceva de genul 2 milioane pentru Spania. Nu știu exact care este alocarea precisă, dar se bazează pe populația fiecărei țări. 

Dacă sunteți în Germania, puteți vaccina trei milioane de oameni într-o lună. De fapt, nu este atât de rău, mai ales pentru persoanele care sunt cele mai expuse și cu cel mai mare risc. Nu este o cifră mică. 

În martie, se poate face același lucru din nou sau chiar o să putem livra mai mult, deoarece lucrăm din greu pentru a ne crește capacitatea de producție. Nu este o livrare la fel de bună pe cât am vrea, dar nu este atât de rea”, a declarat Pascal Soriot, președintele AstraZeneca pentru cotidianul italian.

4,3 milioane de doze pentru România până la sfârșitul lunii martie

Conform grilei de alocare prezentate de managerul companiei AstraZeneca și folosindu-se criteriul de alocare în funcție de populație, atunci România ar trebui, pe formula propusă, să primească în luna februarie cel puțin 700.000 și cel puțin tot atâtea în luna martie sau chiar mai mult.

Dacă Pfizer își va respecta calendarul, România are de primit alte 2,5 milioane de doze de vaccin de la compania americană până la sfârșitul lunii martie, conform declarației secretarului de stat din Ministerul Sănătății Andrei Baciu. La acestea se mai adaugă și 430.000 de doze livrate de Moderna.

4,3 milioane de doze vaccin în următoarele două luni ar reprezenta alocarea pentru țara noastră pentru lunile februarie și martie.

Avantajul vaccinului Oxford AstraZeneca este că nu trebuie păstrat în condiții speciale, ci într-un frigider medical simplu. Asta va crea posibilitatea medicilor de familie să poată face programări și să vaccineze persoanele înscrise în listele lor.

“Vom colabora cu compania pentru a găsi soluții și a livra vaccinuri rapid pentru cetățenii UE”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇