Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat în UE. În cel mult o lună ar putea fi găsit în cabinetele medicilor de familie

Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat în UE. În cel mult o lună ar putea fi găsit în cabinetele medicilor de familie

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat vineri folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului împotriva Covid-19 al alianţei britanice AstraZeneca/Oxford pentru persoane în vârstă de peste 18 ani, precizând că vaccinul este adaptat, de asemenea, persoanelor în vârstă, relatează BBC News şi AFP.

Mingea e în terenul Comisiei Europene

Și totuși, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 subliniază că ne vom putea bucura de noul vaccin doar în condițiile în care Comisia Europeană dă aprobare pentru utilizarea sa în UE.

ADVERTISING

”Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca. Dacă va fi autorizat și de către Comisia Europeană, acesta va fi al 3-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul CNCAV.

Ce știm despre noul vaccin

Potrivit CNCAV, studiile clinice pe baza cărora au fost furnizate datele analizate au inclus un număr de 24.000 de persoane, dintre care jumătate au primit vaccinul, cealaltă jumătate primind placebo. În studiile clinice desfășurate au fost incluse predominant persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 ani.

ADVERTISING

Recomandarea pentru vaccinul AstraZeneca este de administrare a două doze la interval de 4-12 săptămâni și poate fi administrat persoanelor cu vârstă de peste 18 ani.

Avantajele vaccinului Oxford AstraZeneca

Avantajul vaccinului Oxford AstraZeneca este că nu trebuie păstrat în condiții speciale, ci într-un frigider medical simplu. Asta va crea posibilitatea medicilor de familie să poată face programări și să vaccineze persoanele înscrise în listele lor.

Despre avantajul vaccinului AstraZeneca scria la începutul lunii ianuarie și Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică și profesor la Universitatea Babes-Bolyai:

ADVERTISING

”Capacitatea lor de producție este uriașă - dacă primesc autorizarea (probabil pe luna viitoare), ar rezolva din problema stocurilor de vaccinuri”, spunea el.

vești bune - se pare că pe vineri s-ar putea să se aprobe vaccinul AstraZenecaasta ar crește semnificativ...

Posted by Razvan Chereches on Monday, January 25, 2021

Despre importanța noului vaccin a scris și europarlamentarul Siegfried Mureșan, pe Facebook, arătând că ar putea fi soluția la problema stocurilor de doze necesare vaccinării tuturor doritorilor.

”Odată cu autorizarea vaccinului AstraZeneca, numărul total de vaccinuri pe care țările UE le vor primi în 2021 va ajunge la aproape 1,2 miliarde de doze: (600 de milioane de doze Pfizer / Biontech, 160 de milioane de doze Moderna și 400 de milioane de doze AstraZeneca).

Această cantitate ne va permite să vaccinăm toți cetățenii europeni și să ajutăm și țările din Vecinătatea Estică, precum Republica Moldova, să aibă acces rapid la vaccin”, a scris vineri Siegfried Mureșan, subliniind însă că producătorul trebuie, totuși să-și rezolve problemele privind livrarea.

❗ Tocmai a fost aprobat și cel de-al treilea vaccin împotriva COVID-19Autoritatea Europeană a Medicamentului a...

Posted by Siegfried Muresan on Friday, January 29, 2021

Urmărește o dezbatere a medicilor, împreună cu cu domnul Dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină, pe Raportuldegardă.ro

AstraZeneca, în corzi cu UE pe subiectul livrărilor întârziate

Decizia vine după o dispută continuă, în care producătorul britanic-suedez este acuzat că intenționează să furnizeze mai puține vaccinuri Uniunii Europene decât promisese inițial să o facă, în favoarea unor livrări mai ample pentru Marea Britanie.

Înainte de decizie, Comisia Europeană a făcut public contractul său cu producătorul, în speranța că va forța AstraZeneca să își respecte promisiunile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇