Somnul insuficient crește riscul unei boli care poate duce la accident vascular cerebral

Somnul insuficient crește riscul unei boli care poate duce la accident vascular cerebral

Somnul insuficient se află în strânsă legătură cu un risc crescut al apariției unei afecțiuni care poate duce la accident vascular cerebral, arată un studiu recent.

Este vorba despre boala arterială periferică (BAP), scrie Medical News Today.

Cercetarea a arătat că cei care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte prezintă un risc cu 74% mai mare de a dezvolta BAP, în comparație cu cei care mențin o rutină de somn sănătoasă, de 7 până la 8 ore pe noapte.

Din păcate, și somnul excesiv, peste cele 7 – 8 ore recomandate pe noapte, poate avea aceeași urmare, se arată în raportul publicat de European Heart Journal.

ADVERTISING

Atât somnul insuficient pe timp de noapte, cât și somnul excesiv în timpul zilei au fost anterior legate de un risc crescut de boală coronariană, care, la fel ca BAP, rezultă din arterele obstrucționate.

În urma studiului realizat pe peste 50.000 de adulți, s-a observat că subiecții care dormeau mai puțin de 5 ore pe noapte prezentau un risc de BAP aproape dublu în comparație cu cei care se odihneau între 7 și 8 ore.

Oamenii de știință au mai observat nu numai că persoanele care dormeau insuficient prezentau risc crescut pentru această boală, dar și că apariția BAP a crescut și probabilitatea de a nu dormi suficient, creându-se astfel un cerc vicios.

ADVERTISING

Cât despre cei care au dormit prea mult, s-a observat că depășirea celor 8 ore de somn, noaptea, a venit la pachet cu un risc de BAP cu 24% mai mare decât în cazul celor care dorm 7 până la 8 ore.

Cercetătorii au raportat descoperiri similare pentru somnul în timpul zilei, unde cei care au dormit ziua aveau un risc cu 32% mai mare de BAP decât cei care nu dormeau.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇