Un somn bun poate prelungi viața cu până la 5 ani. Bărbații sunt mai avantajați

Un somn bun poate prelungi viața cu până la 5 ani. Bărbații sunt mai avantajați

Cercetătorii de la Harvard au descoperit că persoanele care dorm bine noaptea s-ar putea bucura de o viață mai lungă cu câțiva ani față de cele care nu se odihnesc destul sau cu un somn care nu este de calitate.

Bărbații par chiar mai privilegiați, au descoperit oamenii de știință, care au analizat date strânse de la peste 170.000 de persoane, bărbați și femei cu o vârstă medie de 50 de ani. Un somn de calitate le adaugă bărbaților încă 4,7 ani de viață, în timp ce femeilor 2,4 ani, scrie The Guardian.

ADVERTISING

Încă nu se cunoaște motivul pentru care bărbații sunt avantajați din acest punct de vedere.

Cert este că 8% dintre decese, indiferent de cauze, ar putea fi evitate dacă somnul ar fi de calitate și suficient, au stabilit cercetătorii.

Oamenii care au avut cele mai multe beneficii de pe urma somnului au dormit între 7 și 8 ore pe noapte, nu au întâmpinat dificultăți în a adormi și nici nu s-au trezit prematur din somn. Aceștia nu au folosit somnifere și au declarat că s-au simțit bine și odihniți în cel puțin cinci zile pe săptămână.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Studiile au arătat că un somn deficitar crește riscul mai multor probleme de probleme de sănătate, precum tensiunea ridicată, obezitatea, bolile de inimă și diabetul. Este însă prima oară când beneficiul unui somn bun, când vine vorba despre speranța de viață, a fost cuantificat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇