Nu ești tu când ți-e somn. Efectele asupra creierului, confirmate într-un studiu

Nu ești tu când ți-e somn. Efectele asupra creierului, confirmate într-un studiu

A dormi chiar și cu o oră mai puțin pe noapte ne face mai puțin dispuși să-i ajutăm pe cei din jur – e concluzia unui studiu recent realizat în SUA.

Pe lângă nenumăratele efecte negative ale lipsei somnului asupra sănătății mentale și generale, oamenii de știință americani au descoperit că ne sunt afectate chiar legăturile sociale. Obosiți fiind, suntem mai puțin dispuși să-i ajutăm pe cei din jur, inclusiv familie sau prieteni apropiați.

În final, este afectată chiar societatea în general, se arată într-un raport publicat de jurnalul PloS Biology, citat de The Guardian.

ADVERTISING

Concluziile studiului se bazează pe monitorizarea a 160 de subiecți, privați de somn timp de 24 de ore sau cu un program de odihnă adecvat. S-a descoperit că, atunci când aceștia nu se odihniseră suficient (în acest caz deloc pe parcursul unei întregi zile), disponibilitatea lor de a-i ajuta pe cei din jur scăzuse cu 78%.

De altfel, după ce creierul le-a fost scanat, atunci când nu se odihniseră, s-a descoperit că activitatea în zona cerebrală care răspunde de comportamentul social era mult redusă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La fel, în timpul unor evenimente caritabile, cei care nu dormiseră suficient au donat mai puțin decât ceilalți sau mai puțin (cu 10%) decât donau de obicei, atunci când erau odihniți.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇