O tehnică a somnului folosită de Salvador Dali chiar funcționează și sporește creativitatea

O tehnică a somnului folosită de Salvador Dali chiar funcționează și sporește creativitatea

O tehnică a somnului descrisă de artistul suprarealist Salvador Dali, dar și de celebrul inventator Thomas Edison ar putea chiar să funcționeze și să ajute creativitatea, au descoperit oamenii de știință.

Concret, pentru a-ți îmbunătăți creativitatea, trebuie să te trezești chiar atunci când o anumită fază a somnului este pe punctul de a începe, acolo unde realitatea întâlnește fantezia. Practic, vei ațipi doar câteva minute și te vei trezi ”încărcat” și mult mai creativ.

Atât Salvador Dali, cât și Thomas Edison țineau în mână un obiect, cum ar fi un set de chei sau o lingură, în timp ce adormeau într-un fotoliu. Pe măsură ce ațipeau, obiectul cădea și făcea zgomot, astfel că ei se trezeau. După ce petreceau câteva minute la limita inconștienței, aceștia erau gata să se întoarcă la lucru.

ADVERTISING

Era durata ideală de somn în cazul lor și se pare că metoda ar putea fi folosită cu succes și de alții.

Această fază timpurie a somnului, cunoscută drept starea hipnagogică sau N1, durează doar câteva minute. Apoi, alunecăm într-un somn mai profund, iar efectele se pierd.

Acesta ar putea fi „cocktailul ideal pentru creativitate”, sunt de părere cercetătorii, care au testat metoda, conform IFL Science.

Oamenii petrec în jur de 5% din somnul din timpul nopții în faza N1, însă este o fază a somnului extrem de puțin studiată, explică Delphine Oudiette, cercetător la Institutul Creierului din Paris.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În această fază a somnului, ne putem imagina forme, culori sau chiar frânturi de vise cu ochii închiși, însă încă putem auzi ce se întâmplă în jurul nostru. „Tiparul poate fi foarte diferite în funcție de persoană”, a explicat omul de știință pentru Live Science.

Studiul a arătat că în faza N1 a fost stimulată creativitatea nu doar în ceea ce privește artele.

Între reușită și nereușită, diferența, în cadrul studiului, a fost de doar un minut, subiecții având de rezolvat o problemă de matematică și logică. Dacă participanții ajungeau în faza N2 de somn, efectul dispărea.

ADVERTISING

Autorii studiului au concluzionat că există „o zonă creativă propice” care poate fi atinsă doar dacă oamenii găsesc un echilibru între adormitul rapid și adormitul prea profund.

Nu este clar de ce faza N1 de somn îmbunătățește creativitatea. Totuși, s-a demonstrat că în această fază „avem de asemenea abilitatea să reținem ideile bune”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇